Belföld

A Matávnet működésének fontosabb állomásai:

1996.

A Matáv Rt. belép az internet szolgáltatások piacára.

1998. november

A cégbíróság 1998. november 9-i hatállyal bejegyezi az Origo Kft.-t, a Matávnet Kft. jogelődjét.

1998. december

Másfél éves előkészítő munka után az Origo Kft. elindítja internetes tartalomszolgáltatását, az [origo]-t.

1999. január

Új ügyvezető igazgató kerül a cég élére Vince Mátyás személyében, megszületik a szervezeti struktúra és megkezdi munkáját négy új igazgató is.

1999. április

Átalakul az [origo], amely ezentúl új arculattal és új struktúrával jelenik meg. Elindul a 24 órás hírszolgáltatás, új csatornák és adatbázisok kerülnek fel az oldalakra.

1999. május

A Matávnet bejelenti előfizetőinek és a sajtónak, hogy átveszi a Matáv Rt.-től az internetszolgáltatást.

1999. június

A Matávnet megvásárolja az ország legnagyobb ingyenes e-mail rendszerét, a Freemail-t, a C3 Alapítványtól.

1999. július

Az AltaVizsla kereső és az [origo] portáloldal közös címre (www.origo.hu) költözik.

1999. szeptember

Elindul a Szoftverbázis, az első olyan szolgáltatás, amely programok letöltését ingyenesen és magyar nyelven teszi lehetővé.

1999. október

A Matávnetnél megszületik a kapcsolt vonali csomagok új struktúrája.

1999. november

Bemutatkozik Magyarország első “dobozos” internet-hozzáférése, a netQuick.

1999. december

A Fókusz Online könyváruházban lehetővé válik a bankkártyás fizetés, illetve elindul a 24 órás futárszolgálat, amely házhoz is szállítja a vásárolt könyveket.

2000. február

Elindul a Medián Webaudit elnevezésű szolgáltatása, amely független látogatottsági statisztikát szolgáltat a magyar tartalomtulajdonosok weboldalairól. Számos magyarországi tartalomszolgáltatóhoz hasonlóan a Matávnet is csatlakozik a rendszerhez. A piacvezető Internet- szolgáltató [origo] nevű portálját és az [origo] Freemail ingyenes levelezőrendszert auditáltatja. A mérés alapján már akkor kimutatható, hogy a Matávnet tartalomszolgáltatásai a leglátogatottabb magyar weboldalak.

2000 tavasza

Bevezetik az Otthon csomagot, amely korlátlan internet-hozzáférést kínál a kedvezményes időszakokban.

Magyarország legnépszerűbb ingyenes levelezőrendszere, a Freemail május közepétől WAP felülettel egészül ki, amelynek segítségével a felhasználók már mobiltelefonról is elérhetik postafiókjukat.

2000. június

Befejeződik a behívó-kapacitás fejlesztése, amelynek köszönhetően minden nyolc behívóra jut egy modem.

Bevezetésre kerül a kis- és középvállatoknak kialakított e-mail szolgáltatást, internet-hozzáférést és weboldal elhelyezést nyújtó irodai konstrukció, az irodaNET.

2000. július

Elindul az új Üzleti Negyed, amely azoknak az internetezőknek szól, akiknek gyors, naprakész, áttekinthető információra van szükségük a hazai befektetési lehetőségekről, a tőzsdeárfolyam napi alakulásáról, a biztosítók és nyugdíjpénztárak kínálatáról, a bevásárlóközpontok jellemző árairól, az ingatlanpiac alakulásáról.

Bevezetik a webEDI-t, egy olyan elektronikus kereskedelmi szolgáltatás, amely a drága, magas költségekkel járó adatátviteli rendszerek működtetése helyett az interneten, webes felületen teszi lehetővé az előfizetők számára előre rögzített formátumú üzleti okmányok küldését és fogadását.

2000. szeptember

A Matávnet Kft.-t 2000. szeptember 1-jétől Drajkó László vezérigazgató irányítja. A cég vezetési feladatait az ügyvezető márciusi távozása óta Simó György vezérigazgató-helyettes látta el, aki szeptembertől változatlan poszton folytatja munkáját.

2000. október

Szeptembertől átalánydíjas konstrukcióban is biztosít bérelt vonalas internet-hozzáférést előfizetőinek a Matávnet. Az új csomagok az adatforgalomtól függetlenül, tervezhető költségen biztosítanak professzionális, nagysebességű és korlátlan internetelérést.

2000. november A Matávnet megrendeléseket fogad az ADSL hálózati hozzáférési kapcsolatra alapozott internetelérési szolgáltatására. Az alkalmazott ADSL technológia lényege, hogy nagysebességű digitális adatátvitelt tesz lehetővé ISDN telefonvonalon.

A FókuszOnline Könyváruház, a NetPincér és a Műszaki áruház mellett újabb elektronikus kereskedelmi szolgáltatást kínál látogatóinak az [origo]. A G’Roby Kft.-vel való együttműködés eredményeként már élelmiszer-áruház is várja a felhasználókat.

2000. december 1.

Neve használatának ideiglenes korlátozására kötelezi a Fővárosi Bíróság a legnagyobb hazai internetes portált, az [origo]-t. Az [origo] névhasználati jogának ideiglenes felfüggesztése nem érinti a piacvezető portál elérhetőségét és szolgáltatásait.

2001. január 3.

Újra [origo] néven szerepelhet a közönség előtt a legnagyobb hazai internetes portál. Egyezséggel zárult a névhasználati vita az [origo]-t működtető Matávnet Rt. és a Dunaholding Informatikai Kft. között.

2001. február Az ADSL Otthon csomag korlátlan és nagysebességű internet-hozzáférést teremt akár hagyományos telefonvonalon is.

A legtöbb előfizető által használt Hobbi csomag a 25 százalékos árcsökkentésnek köszönhetően már havonta nettó 2000 forintért elérhető. Ezzel együtt az időkorlátos csomagok túllépési díjait mostantól megkezdett órák helyett perc-alapon számolja a Matávnet Rt.

A cég aktív közreműködésével megalakul a hazai tartalomszolgáltatók önszabályozó testülete.

2001. március

Megújul a Matávnet webkeresője, az AltaVizsla, s ettől kezdve hivatalosan is Vizsla a szolgáltatás neve. Rövidebb válaszidők, gyorsabban megérthető és mégis okosabb keresési módszerek, valamint rövidebb keresési idő áll a rövidebb név mögött.

2001. április

A Cisco Systems, a Matávnet és a Laurel együttműködése nyomán elindul az Internetevolúció program, amely a magyar kis- és középvállalatoknak ad módot az internet használatában rejlő üzleti lehetőségek kihasználására (www.internetevolucio.hu)

Elindul az Adatpark szolgáltatás, amely részben nagy kapacitású gépekkel és szoftverekkel felszerelt fizikai létesítmény, részben olyan szolgáltatáscsomag, amely számos új, alapvetően a vállalatok gyors és hatékony weben történő megjelenését elősegítő termék használatát teszi lehetővé.

2001. május

Megújul a Matávnet. Az Axelero Rt., Magyarország legnagyobb internetvállalata megkezdi működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik