Belföld

Tőzsdehét – a BUX sem dolgozott

Túl erősnek bizonyult a hétezer pont feletti szint a Budapesti Értéktőzsde indexe számára, a múlt héten az elsorvadó vételi kedv és az eladók dominanciája nyomán két százalékkal csökkent a BUX.

Tőzsdehét – a BUX sem dolgozott 1Az egyetlen indok, amit a tőzsde gyenge teljesítménye mögé lehet állítani, a Nasdaq négy százalékot meghaladó értékvesztése volt. A chicagói index kéthetes rohanás után korrigált, ezúttal felülről közeledve a kétezer pontos határhoz.

A félvezetőgyártók és a telekommunikációs cégek gyenge első negyedéve ellenben nem viselte meg a Dow Jones-t. A Wall Streeten általában kedvező vállalati eredmények jelentek meg a múlt héten, így a Dow a hét második felében jól teljesített.

A hét elején még az American Express gyatra negyedévét és a fogyasztói bizalmi index nem várt visszaesését emésztették a tengerentúlon, pénteken viszont már jóval magasabban álltak az indexek, főleg az első negyedéves GDP adatnak köszönhetően. Nem várt jó hírrel szolgáltak ugyanis a gazdaság idei első háromhavi teljesítményéről a statisztikusok, a piac várakozásainak mintegy duplájával (két százalékkal) növekvő amerikai bruttó nemzeti össztermék adatát kitörő örömmel fogadták a részvényesek.

Pénz- és állampapírpiacÉlénk kereslet és kis mértékben változó hozamok jellemezték a héten megtartott diszkont kincstárjegy aukciókat. A három hónapos papír kibocsátásán közel harmincmilliárdnyi ajánlat mellett 11,11 százalékra esett az átlaghozam (-9 bázispont). Még ekkora eltolódás sem történt a hozamokban a hosszabb diszkontok esetében, a hat hónapos papír átlaghozama 10,91; az éves diszkonté pedig 10,72 százalék lett, ami rendre öt pontos emelkedést, illetve egy pontos csökkenést jelent a két héttel ezelőtti aukciókhoz képest. A kibocsátott mennyiség mindhárom esetben megegyezett az előzetesen meghirdetettel, a benyújtott ajánlatok azonban két hónapos rekordot döntöttek, a hat hónapos papírra 51, a tizenkét hónaposra 59 milliárd forintnyi jegyzési szándék érkezett.

A héten két MNB kötvény kibocsátást is tartottak, hétfőn három bázisponttal emelkedett az átlaghozam (11,14 százalék), ami a pénteki aukción már nem változott.

A rövidebb és a két leghosszabb lejáraton kismértékben emelkedtek a referenciahozamok, a kétéves papír ellenben ismét megközelítette a tíz százalékot.

A héten egy bázisponttal csökkent a DWIX index értéke (10,90 százalék).

A forint ismét a sávszélen zárta a hetet, a dollárral szemben 1,3 százalékkal gyengült a nemzeti valuta (299,48).

Jól teljesítettek az “egzotikusabb” fejlődő országok. Dél-Amerikában oldódni látszik az argentin adósságválság, amit a részvénypiacok emelkedéssel háláltak meg, Törökországban pedig a líra erősödése mellett ugrottak az égbe a részvényárak.

Európa csendes volt, az ECB a várakozásoknak megfelelően ezúttal sem csökkentette kamatszintjét, így jobb híján Amerikához igazodtak a vezető indexek. Heti negatívumként meg kell említeni, hogy az olaj ára öt százalékkal emelkedett, a gázolaj pedig tizenegy éves csúcsra hágott (anno az Öböl-háborúban volt ilyen magas az árszint) a várakozások alatti készletek híre nyomán.

Itthon megkezdődött a vállalatok negyedéves eredményközlési szezonja (Cikkünk a gyorsjelentésekről >>). A Richter eredménye többé-kevésbé megegyezett a várakozásokkal, így árfolyamában nem is nagyon érvényesült semmilyen hatás. Várhatóan gyenge lesz viszont a Rába negyedéve, ami az elemzőket álláspontjuk felülvizsgálására késztette, és a nem túl kedvező vélemények hatására nyolc százalékot zuhant a papír árfolyama. Hasonló hírek szállingóznak az Egis körül is, mindenesetre a részvény szintén jó nyolc százalékkal vált olcsóbbá. A Graphisoft befejezte saját részvény vásárlási programját, így papírja ismét hulló falevelet játszhatott (-7,9 százalék).

A hét vesztese az Antenna volt – a lapértesülések szerint idén a Vodafone miatt veszteséggel számoló társaság részvénye tizenkét százalékot zuhant. A hét nyertese a Prímagáz volt, ugyanilyen mértékben emelkedve, minden különösebb hír nélkül.

Érdekes napokat tudhatnak maguk mögött a Nabi részvényesei. Múlt hétfőn a társaság profit warningot adott ki, majd szerdán egy új megrendelés bejenetése miatt néhány órán át szünetelt a részvények adásvétele, a ma közölt eredmény pedig messze meghaladta a várakozásokat.

A héten több közgyűlést is tartottak, az OTP megszavazta elsőbbégi részvényeinek átalakítását, az Arago megteremtette a hatalomátvétel alapjait a Pickben, a Borsodchem közgyűlése pedig nyugodtan zajlott le. Kínálgatja gázüzletágát a Mol, a piaci pletykákkal szemben helyén maradó Mol vezér szerint minél hamarabb eladnák a veszteséges divíziót.

A számunkra három napos tőzsdehét utolsó napja lesz igazán érdekes, az európai makroadatdömping és az amerikai munkaerőpiaci mutatók mellett a hazai folyó fizetési mérleg adata lehet (remélhetőleg) valamilyen hatással a piacra.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6865,2
-2,03%
-12,54 %
Varsó WIG
15487,5
-0,23 %
-13,22 %
Prága PX50
420,0
-3,02 %
-12,23 %
Frankfurt DAX
6175,2
0,77 %
-4,02 %
Párizs CAC
5576,0
2,32 %
-5,91 %
London FTSE
5951,4
1,22 %
-4,36 %
Nikkei 225
13934,3
1,23 %
1,08 %
Hang Seng
13386,0
-0,46 %
-11,32 %
Dow Jones IA
10810,0
2,18 %
0,21 %
Nasdaq
2075,7
-4,06 %
-15,98 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik