Belföld

FigyelőBarométer – május 2.

Szép idővel köszöntött be a május (+2). Ezer akalmazottjának elbocsátását tervezi a Kereskedelmi és Hitelbank (-1). Csütörtökön kezdődik a magyar állam kontra postabanki könyvvizsgálók kártérítési per (-1). Nem változik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Helyzetértékelésre csábítóan ragyogta be, úgy látszik, a tavasz fénye az elmúlt három pihenőnapot, és sokan nem álltak ellen ennek a csábításnak. Lehet, hogy mostantól egy évig már minden csak a választásokról fog szólni?

Ha azon az úton akar továbbmenni, amelyen elindult, a kormánynak lesz dolga mostanában elég. Pedig még a győrieket sem sikerült megnyugtatnia a kekszgyár ügyében, hiába adta szavát a gazdasági miniszter, hogy a franciák a szavukat adták neki, és úriemberek között ez elegendő. Lehet, hogy akit az állástalanság fenyeget, az hirtelen nem érzi magát annyira biztosan az úriemberek világába tartozónak? És a hétszáz keksz- és ostyamunkás mellett már ott sorakozik ezer pénzmunkás: ekkora karcsúsítást tervez a K&H abból az alkalomból, hogy összeolvad az ABN Amróval. Nyilván az ő érdekükben is minimum miniszteri közbeavatkozás, valamint államilag támogatott bojkottfelhívás várható, francia tulajdonosok után lehet tárgyalni belgákkal is. És még azt mondja Thürmer Gyula, hogy a munkásokat senki sem képviseli a mostani országgyűlésben! De majd ők, a Munkáspárt, amely ugyancsak őszerinte az utóbbi tíz évben sosem volt ennyire közel ahhoz, hogy bekerüljön a parlamentbe. Tekintettel arra, hogy a felmérések szerint most sincsenek egy százalék fölött, inkább csak az ér meg egy futó gondolatot, hogy milyen messze lehettek eddig…

Szép nagy szavakban amúgy sem szűkölködött a májusi nyitány. A hat szakszervezeti szövetség közös kiáltványt adott ki arról, hogy nem javult a munkavállalók helyzete. A majálison viszont a Munkástanácsok demonstratívan elhatárolódtak a többi szakszervezettől, nem ünnepeltek velük, mondván, hogy a többiek pártérdekek elvtelen kiszolgálói lettek. Mire az MSZOSZ vezetője amúgy európai módra lezavarosfejűzte és lenemeurópaizta kollégáját a munkástanácsoktól. Az MSZP elnöke Kész Átverés Shownak nevezte a jelenlegi kormány tevékenységét, és megígérte, hogy ha ők nyernek jövőre, akkor véget vetnek ennek, és fillérre el fogják számoltatni a mostaniakat. Szóval számíthatunk arra, hogy bármi is történjék, minden megy majd tovább a megszokott módon. Ha például az MFB könyveit a Deloitte & Touche, az Arthur Andersen és a Prudentia vizsgálja, az azért jó ennek a három cégnek, mert jövőre már egyéves rutinjuk lesz abban, hogyan kell védekezni, amikor a politika perbe hívja őket. Most csütörtökön kezdődik az a 100 milliárdos nagyságrendű kártérítési per, melyet a magyar állam indított ellenük, amiért auditálták a Postabank mérlegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik