Belföld

FigyelőBarométer – április 28.

Ma indul az első űrturista (+1). Árnyalatnyi MSZP-előny (0). A GDP adatot ünnepeli Amerika (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Újabb mérföldkőhöz érkezett az űrrepülés: ma lövik ki az első, a kozmosz meghódítására vágyó turistát a világűrbe. A bátor vállalkozó Dennis Tito hatvanéves amerikai befektetési bankár. A tíznaposra tervezett kirándulásért fizetett 20 millió dollárt talán maga sem bánja, hiszen tisztában van vele, hogy ezért az összegért jóval többet kap, mint magát az utazás élményét, bevonul a világtörténelembe.

Bő egy évvel a választások előtt hajszálnyival vezet az MSZP a Fidesz előtt – derül ki a Szonda Ipsos március közepén végzett közvélemény-kutatásából. A választók 25 százaléka a szocialista pártot, 24 százaléka pedig a vezető kormánypártot részesítené előnyben. A Szonda szerint a harc már most megkezdődött a voksokért, mivel a bizonytalanok aránya az elmúlt hónapokban mért 40 százalékáról 35 százalékra esett. A biztos pártválasztók körében is jobban áll az MSZP: 42 százalékos támogatottságukkal szemben a Fidesz 37 százalékos tábora áll. A kutatás tanúsága szerint a parlamentben lévő többi párt közül egyik sem érne el az 5 százalékos küszöböt.

A tegnap napvilágot látott amerikai GDP-adat optimista hangulatot teremtett a világ pénz- és tőkepiacain. A növekedési ütem az első negyedévben éves szinten kerek 2 százalék lett, ami kétszerese az elemzők által előre jelzett értéknek. A makroadat a New York-i tőzsdeindexek emelkedését hozta magával, és a dollár is látványosan erősödött a jennel (1 dollár=124,01 jen) és az euróval (1 euró=89,18 cent) szemben. A recessziótól való félelem háttérbe szorulása ugyanakkor megkérdőjelezi egy újabb kamatvágás szükségességét. A piac az idén négy alkalommal végrehajtott, összességében 2 százalékpontos kamatcsökkentés után május közepére azt várta a FED-től, hogy az a jelenleg 4,5 százalékos irányadó kamatlábat 4 százalékra szállítsa le. Alan Greenspan, FED elnök tegnap tartott beszédében a kamatokról ugyan nem ejtett szót, de felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években keletkező költségvetési többletet a 3 ezer milliárd dolláros államadósság mérséklésére kellene felhasználni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik