Belföld

Ha a németek sírnak, mi sem nevetünk

A német szövetségi kormány is lefelé módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A FigyelőNet arra kereste a választ, hogy mennyire árnyékolja be ez a hazai gazdasági kilátásokat.

Ha a németek sírnak, mi sem nevetünk 1A jelek szerint tőlünk nyugatra is csak némi fáziskéséssel hajlandóak a kormányok elfogadni a gazdaságkutató intézetek és a nemzetközi szervezetek pesszimistább hangvitelű előrejelzéseit. Ezúttal Magyarország első számú külkereskedelmi partnere, Németország szövetségi kormánya kényszerült korrekcióra. Hans Eichel pénzügyminiszter elismerte, hogy az idei GDP 2,75 százalék helyett csupán 2 százalékkal növekszik. (IMF-jelentés a világgazdaság kilátásairól >>)

A pénzügyminiszter reggel az ARD televízióban leszögezte: nincs ok borúlátásra. “A kilencvenes években ilyen növekedésnek is örültünk volna, hiszen akkor évente átlagosan 1,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. A fellendülés folytatódik, a növekedési mutatók továbbra is jelentősen meghaladják a 90-es évek számait, még ha el is maradnak a tavaly elért értéktől” – hangoztatta.

Német GDP
2001
2002
Kormány
2
2,25
IMF
1,9
2,6
EB
2,2
2,5
Elemzői konszenzus
2,1
?
2000-ben 3%-kal nőtt a GDP

Eichel ugyanakkor elismerte, hogy a GDP növekedési ütem lassulása érzékenyen érinti az állami költségvetést, mivel jelentősen mérséklődni fognak az adóbevételek. Ennek mértékét azonban még megbecsülni sem volt hajlandó, szakértők milliárdos nagyságrendű adókiesést emlegetnek. Egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy a kormány letérne az államháztartás egyensúlyba tartásának útjáról. A minisztérium csak korlátozott inflációs nyomásra számít mind az idén, mind jövőre. (Csökkenő német importárak >>)

Veszélyben a magyar GDP 5 százalékos növekedése?

A német gazdaság gyengébb teljesítménye a magyar GDP idei bővülésére is kedvezőtlenül hat, hiszen a hazai össztermék szerkezetén belül az export továbbra is meghatározó szerepet játszik. Igaz, mint arra a Credit Suisse First Boston (CSFB) legfrissebb elemzése is rámutat, a belső fogyasztás nekilódulása egyre fontosabb szerepet játszik a gazdaság teljesítőképességének javulásában. (A CSFB emelte a licitet >>)

A magyar export leginkább a német konjunkturális ingadozásoknak van kitéve, hiszen a hazai kivitel csaknem kétötöde Németországban talál gazdára. Ráadásul a tőkebefektetések terén is szoros a kapcsolat a két ország között. Szakértők szerint az árucsere-forgalom tavalyi és az idei év első két hónapjában megfigyelt dinamikus növekedése jórészt még a múlt év kiemelkedő német gazdasági teljesítményének köszönhető. Amennyiben legnagyobb kereskedelmi partnerünk gazdasága recesszióba zuhanna, az rendkívül érzékenyen érintené a hazai GDP alakulását. Ez egyelőre nem fenyeget, de a német gazdaság idei 2 százalékos gyarapodása erősen kérdésessé teszi azt, hogy a hazai bruttó össztermék éves szinten eléri az 5 százalékos szintet.

Német-magyar külkereskedelmi forgalom
2001. I-II. (millió dollár)
Gazdasági növekedés 2000.I-II./2001.I-II. Arány
Export 1761,8 14,1% 24,7%
Import 1355,9 8,2% 37,0%
Egyenleg 405,9

Az IMF elemzése szerint a magyar és német gazdaság 1993-1999 évi teljesítménye közötti korrelációs együttható 0,75. Ez azt jelentené, hogy a német GDP 1 százalékpontos csökkenése a magyar gazdaságot 0,75 százalékponttal veti vissza. A két gazdaság együttmozgását jelző mutatót ugyanakkor fenntartással kell kezelni, hiszen annak korlátai éppen múltbeliségében gyökereznek. (IMF-jelentés az átmeneti gazdaságok kilátásairól >>)

Mérlegen a régió vezető gazdaságaiLengyelországban és Csehországban az IMF a magyarnál valamivel alacsonyabb növekedési mutatókat tart valószínűnek. A jelentés szerint Varsóban az idén 4, jövőre 4,5 százalékos növekedésre, Prágában 2001-ben 3, jövőre 3,5 százalékos bővülésre számíthatnak. Az infláció azonban ebben a két országban alacsonyabb mértékű lesz, mint Magyarországon: Lengyelországban az idén 7, jövőre 5 százalékos, Csehországban pedig az idén 4,2, jövőre 4,4 százalékos.

Mikroszint – borúlátóbbak a német cégek

Jürgen Illing, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnöke a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy bár a makrogazdasági adatok javuló tendenciáról árulkodnak, az idehaza működő német vállalatok hangulata kissé mégis rosszabb, mint korábban. A kamara elnöke ennek legfőbb okát az európai mércével továbbra is nehézkés ügyintézésben látja. Az energiaárak emelése szintén nem tett jó a cégek hangulatának.

A Magyarországon működő, német érdekeltségű cégek forgalma tavaly 30 százalékkal bővült, miközben nyereségességük 20 százalékkal javult. A mintegy másfélezer német-magyar vegyes társaság egyötöde ugyanakkor veszteséget ért el a múlt évben. A német gazdaság gyengélkedése e cégek felvevő piacát is beszűkíti, következésképp kevesebb nyereséget termelnek, ami a hazai makroadatokban tükröződik vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik