Belföld

FigyelőBarométer – április 25.

Növekszik a nyugdíjszerű szociális ellátások összege (+1). Minden állami alkalmazott levelet kap a munka törvénykönyvének módosításáról (0). Országgyűlési beszámolójában elmarasztalja a kormányt a Gazdasági Versenyhivatal (-1). Nem mozdul a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Újabb egymillió emberrel tesz jót a kormány. És az egészet kihozza hatmilliárd forintból, vagyis fejenként hatezerből, ami a ráfordítás per boldogságegység fajlagos mutatót tekintve figyelemre méltó a mai árak mellett. Mi a hatékonyság, ha nem ez? 3,5 százalékkal növekednek június elsejétől a nyugdíjszerű szociális ellátások – hangzott el a keddi kormányszóvivői tájékoztatón -, s ugyancsak kiegészítést, egyszeri 7500 forintot kapnak azok, akik nyugdíjminimumhoz kötött szociális ellátásban részesülnek. Ha ehhez a milliónyi emberhez hozzávesszük a nyugdíjasokat, akik ugye már megkapták a magukét, akkor a választásokat megelőző nyárra igen sok polgárnak kellene úgy éreznie, hogy az állam igenis törődik vele.

Miért van az mégis, hogy a Nyugdíjasok Országos Képviselete a pártok elnökeihez és frakcióvezetőihez intézett levelében azt állítja, a nyugdíjasok életkörülményei a gazdasági növekedés ellenére sem javultak, és olyan szabályozást tart szükségesnek, amely lehetetlenné teszi, hogy a nyugdíjasok jogait önkényesen, politikai okokból meg-megrövidítsék, az őket érintő törvényt hol így, hol úgy értelmezzék? Mondják: nem egyértelműen jó az, ha az ember már sok mindenre emlékezhet. De ahhoz még nyugdíjas korúnak sem kell lenni, hogy valakinek három évre visszamenőleg működjék a memóriája. Amikor is a nyugdíjasok nem kapták meg azt az emelést, ami a törvény szerint járt volna nekik. Persze erről nem a kormány hozott döntést, hanem a parlament. Vagy hogy is volt?

Más jele is mutatkozik annak, hogy valami hiba van a profi kommunikáció krétája körül. Eddig is tudni lehetett, hogy ez a kormány imád levelezni. Talán azért, mert az olyan polgárias szokás. Meg a posta is olyan jó kis konzervatív, polgárias intézmény. Akárcsak a vasút meg az ebéd utáni alvás a sezlonon. Szóval az azért talán mégis túlzás, hogy a munka törvénykönyvének módosításáról minden állami alkalmazott személyre szóló magyarázó levelet kap. Nem a garasoskodás miatt, de egy sima levélbélyeg ma 38 forint. Végezzük el a következő gondolatkísérletet: Ön kinyitja kedvenc oldalát, a FigyelőNetet, és azt tapasztalja, hogy írásaink végén egy-egy linket talál, amely ahhoz az íráshoz vezeti, amely megmagyarázza, hogy mit is írtunk abban, amit az előbb olvasott. A hatás kétségkívül üdvös lenne atekintetben, hogy Ön egy darabig még többet kattintana nekünk, aztán hamarosan sokkal kevesebbet lógna a neten, és ennek következtében több időt töltene aggódó családja szerető körében.

Az lehet az oka ezeknek a heroikus kommunikációs tömegdemonstárcióknak, hogy a hatalom valójában nem érti, miért kellene pepecseléssel töltenie a drága időt, amikor pedig pontosan tudja, mi a helyes, mit kell cselekednie. Miért akar ebbe beleszólni olyan, akinek az ő felfogása szerint nem osztottak lapot? Most éppen a Gazdasági Versenyhivatal állapítja meg a múlt évről szóló országgyűlési jelentésében, hogy a verseny szempontjából nem kielégítő, ahogy a kormány pályáztatás nélkül építtet autópályát, ad el Postabankot, vagy működtet MFB-t, szabályoz árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik