Belföld

Ki a leggazdagabb?

Robson Walton igazi amerikai karriert koronázott meg azzal, hogy átvette a vezető helyet a világ leggazdagabbjainak listáján. A FigyelőNet utánanézett, ki ez az ember, akinek vagyona a Sunday Times szerint fontban számolva 45,3 milliárd.

Egyet biztosan tudtak eddig az ambíciózus gyerekek: ha gazdagságól van szó, akkor Bill Gates a mérce. A Microsoft-vezér valóban sokáig büszkélkedhetett a világ leggazdagabb embere kitüntető címmel. Betonbiztosnak tűnő pozíciójából azonban kirobbantotta Robson Walton, a Wal-Mart üzletlánc tulajdonosa és elnöke – véli a Sunday Times. Az egyik megvalósult amerikai álom elhomályosította a másikat: a pénz világának csúcsára vezető út a papa szatócsboltjából indult.

Ki a leggazdagabb? 1A láthatatlan ember

A világ leggazdagabb embere két dolgot örökölt édesapjától, Samtől, aki 1962-ben alapította meg a Wal-Martot: hatalmas vagyont és a nyilvánossággal szembeni averziót. Waltoné ugyanis a brit Asda kereskedelmi lánc is (a Wal-Marton keresztül), de hiába keresnénk a fényképét cégeinek honlapján. Cége, mely világszerte több mint négyezer “üzletet” tart fenn, úgyszintén igencsak szűkszavú.

Walton már javában multimillárdos volt, amikor még mindig egy öreg furgonnal furikázott, állítólag öt dollárért vágatta haját a helyi borbélynál, és soha nem adott borravalót. Azt sem lehet tudni például, hogy mennyit utazik vagy hogy van-e jachtja (bár elképzelhető, minderre a furgonból és az ötdolláros hajvágásból kellene következtetnünk). Mindezek alapján már az is meglepetésszámba megy, hogy arkansasi otthonát feltűnőnek ítélik a szakemberek.

Milliárdos vesztesek

Ki a leggazdagabb? 2Gates vagyoni helyzetét a technológiai részvények zuhanása tépázta meg. A szoftvermogul neve mellett tavaly még 53 milliárd font állt, jelenleg viszont csupán 37,5 milliárd fonttal büszkélkedhet. Gyűjtést azért még nem kell szervezni Bill Gates vacsorájáért, jelenleg is évi több mint egymilliárd fontot áldoz alapítványán közremműködésével nemes célokra.

Nem mondhatják magukat ennyire szerencsésnek a Microsoft alkalmazottai. Sokan közülük ugyanis kölcsönöket vettek fel, hogy minél több, Microsoft-részvényekre szóló vételi opcióhoz jussanak. Nem nehéz kitalálni, hogy akik ily módón kockáztattak, azok igencsak csődközelbe kerültek.

Szintén microsoftos körökből került ki Steve Ballmer is, aki négymilliárd fontot veszített cége részvényeinek esésével. Michael Dell ugyancsak nagyot bukott a high-tech részvények beszakadásán, az Oracle-alapító Larry Elison viszont bronzérmessé küzdötte fel magát a gazdagok listáján.

Melyiknek higgyünk?A világ leggazdagabbjairól szóló listát már hagyományosan összeállítja a Forbes gazdasági magazin is, mely – akárcsak a Sunday Times – feltehetően mindent megtesz, hogy pontosan becsülje fel a csillagászati vagyonokat. A két lista között azonban természetesen lehetnek eltérések. A jelenlegi legfrissebb, novemberben publikált Forbes-400 listát még Bill Gates vezeti, 63 milliárd dolláros vagyonnal. Utóbbi érték 18 ezer milliárd forintnak felel meg (ez a magyar éves GDP durván másfélszerese), a Sunday Times 37,5 milliárd fontos adata 15 ezer milliárd forintnak. A Forbes-listán a hetedik helyen osztozik egymással a Walton-család öt tagja – köztük Robson is -, egyenként 17 milliárd dolláros vagyonnal. Ez összesen 85 milliárd dollárt jelent a családnak, ami lényegesen meghaladja Bill Gates 63 milliárdos vagyonát is. A javak családon belüli elosztása magyarázhatja a két értelmezés eltérését.

A kiskereskedelem a nyerő

Bill Gates és a Waltonok példája is egyértelműen azt mutatja, hogy – legalábbis Amerikában – minden lehetséges. A Walton-család ugyanis 40 évvel ezelőtt még egyetlen kisvárosi bolttal kezdte meg karrierjét. Ez magyarázható azzal is, hogy a Wal-Mart üzletmodellje (fogyasztói cikkeket kínál borzasztóan alacsony áron) gyakorlatilag immunisnak mutatkozott a recessziókkal szemben. A kiskereskedelem hozza a pénzt a brit éllovasnak, a westminsteri hercegnek is; de “boltosok” az európai listavezetőnek számító Aldi-alapító Karl és Theo Albrecht is.

Az idén először a lap külön listát állított össze a hölgyekről, ezt Slavica Ecclestone, a Formula 1-es mindenható Bernie Ecclestone felesége vezeti. A popdíva Madonna vagyonát férjével, a rendező Guy Ritchie-vel együtt vette számításba a Sunday Times: a sztárházaspár közös vagyona eléri a 180 millió fontot.

A világ leggazdagabb emberei
Név Ország Ágazat Vagyon (2001) Vagyon (2000)
Robert Walton Egyesült Államok szupermarketek 45,3 52,8
Bill Gates Egyesült Államok számítástechnika 37,5 53,1
Larry Elison Egyesült
Államok
számítástechnika 29 8,1
Fahd király Szaúd-Arábia olaj 20 17,5
Warren Buffett Egyesült Államok pénzügy 17,3 19,3
Paul Allen Egyesült Államok számítástechnika 17 25
Abu Dhabi
sejkje
Abu Dhabi olaj, pénzpiac 15,2 12,5
Forrest Mars Egyesült Államok konfekcióipar 14 10,3
Karl és Theo
Albrecht
Németország szupermarketek 13,3 8,5
Alwaleed herceg Szaúd-Arábia pénzügy 13,3 9,3 Forrás:Sunday Times

Ajánlott videó

Olvasói sztorik