Belföld

Ízlés dolga – A gyárigazgató és a színésznő románca

Próbáld elsőre kimondani a nevét! Nem fog menni. Próbáld besorolni a filmjét! Nem fog menni. Agnés Jaoui (ugye, megmondtam) rendező a nevével bizony még sok kellemetlen pillanatot fog okozni a nemzetközi filmfesztiválok díjkiosztóin.

Ízlés dolga – A gyárigazgató és a színésznő románca 1Próbáld elsőre kimondani a nevét! Nem fog menni. Próbáld besorolni a filmjét! Nem fog menni. Agnés Jaoui (ugye, megmondtam) rendező a nevével bizony még sok kellemetlen pillanatot fog okozni a nemzetközi filmfesztiválok díjkiosztóin. Ezzel persze nem arra célzok, hogy az idei Oscar-gálán a kínai harci kiáltásra emlékeztető családneve miatt nem nyert filmje. Az Ízlés dolga a legjobb külföldi film kategóriájában lett jelölve, csakhogy Ang Lee műve, a Tigris és Sárkány jóval nagyobb publicitást kapott, s így jelentős előnyre tett szert a többi filmmel szemben. Ettől függetlenül tény: a francia film hazájában bezsebelte az össze jelentős díjat. Szabályos César-esővel jutalmazták: legjobb film, forgatókönyv, a női mellékszereplő (Anne Alvaro) és férfi mellékszereplő (Gérard Lanvin) kategóriákban.

Az Ízlés dolga néhány férfi és nő életének párhuzamosan futó története. Adott egy begyepesedett gyárigazgató (korlátolt arckifejezését még jobban felerősíti bajusza), aki kénytelen-kelletlen megnéz a feleségével egy közepes színielőadást. És csoda történik: a férfit teljesen magával ragadja a főszereplőnő játéka. Az igazgató leborotválja bajuszát, s azokba a művészkörökbe kezd járni, ahol találkozhat a csodált színésznővel.

A film Eric Rohmer-i módon hömpölyög, s a mondatok oly élvezetes könnyedséggel “csobognak” a szereplőkből, mint Réz Andrásból filmelemzés közben. Aki szereti a beszélgetős filmeket, kedvelni fogja, aki nem… hát, ízlés dolga.

Ízlés dolga – Le Gout des autres, 1999. Színes, francia film, 112 perc. Rendező: Agnés Jaoui, operatőr: Laurent Dailland. Főszereplők: Anne Alvaro, Jean-Pierre Bacri, Brigitte Catillon, Alain Chabat. Forgalmazza a Budapest Film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik