Belföld

Tőzsdehét – eseménydús napok

Mozgalmas hetet zártak a múlt héten a tőkepiacok, a rendkívül széles skálát bejáró főbb tőzsdeindexekkel szemben azonban a hazai mutató megelégedett egyszázalékos emelkedéssel.

Tőzsdehét – eseménydús napok 1Amerikában a héten tetőzött a vállalati eredmények közlési szezonja, így minden tekintet a cégek mérlegeire irányult. Az összességében a várakozások felett teljesítő társaságok bejelentései mozgathatták volna a hét közepéig az indexeket.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a közölt eredmények viszonylag kedvező képe a korábban folyamatosan lefelé módosított piaci várakozásoknak is sokat köszönhetett: alacsony várakozásokat nem olyan nehéz felülmúlni. Így a vezető amerikai indexek hétfőn és kedden inkább kivártak, érezhető volt a Cisco gyenge eredményének hatása, amit a cég neves szektortársainak kellemes gyorsjelentése sem tudott helyrehozni.

Pénz- és állampapírpiacA héten a három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióját tartotta az ÁKK. A legrövidebb papír kibocsátására 17,2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, melyből a kibocsátó az eredetileg meghirdetett tízmilliárdot fogadta el. Az átlaghozam kilenc bázisponttal emelkedett (11,2 százalék). Élénk kereslet mutatkozott a héten megtartott két államkötvény aukción, a három éves papírra 62, az ötévesre 23 milliárdnyi ajánlat érkezett, így az ÁKK az eredetileg tervezetthez képest két-, illetve hárommilliárddal emelte a kibocsátott mennyiséget (22 és 15 milliárd forint). A 2003/L hozama a múlt havi aukcióhoz képest tizenöt bázisponttal csökkent (10,15 százalék), a 2006/E átlaghozama pedig 9,36 százalékra mérséklődött, ami 23 bázispontos csökkenést jelent.

Minden lejáraton mérséklődtek a referenciahozamok, a legjelentősebb csökkenést kettő és ötéves lejáratok közti intervallumban lehetett tapasztalni.

Az előző héthez hasonlóan ismét egy bázisponttal emelkedett a DWIX index értéke (10,91 százalék).

A forint szokásához hűen a sávszélen zárta a hetet, a dollárral szemben másfél százalékkal erősödött a nemzeti valuta (295,69).

A szerdai nap azonban választóvonalnak minősült. Az IBM és az Apple meggyőző negyedéve nyomán felfelé indultak a részvényárak a tengerentúlon.

Húsz perccel kis tőzsdénk zárása után fejre álltak a brókerek, miután a FED azonnali ötven bázispontos kamatvágást jelentett be, teljesen váratlanul. A jegybank ezzel a pszichológiai hadviselés útjára lépett, meglepetésszerű lépésével sokkolva a pénzvilágot, nem engedve meg neki, hogy várakozásai lassan épüljenek be a köztudatba, azonnali cselekedetével eléfutott a május közepén esedékes döntésnek.

Mondani sem kell, Amerikában kitört a vihar, a részvényárak az egekig emelkedtek. A Nasdaq percek alatt tíz százalékos pluszban állt, de még az öregesebb mozgásáról híres Dow Jones is feleennyit javult. Jellemző módon péntekig nem történt jelentős változás az USA-ban, így az európai piacok már csak halványabb teljesítményt tudtak produkálni.

Európában egyre több figyelem összpontosul az ECB-re, az elmúlt hetek kamatcsökkentési sorozatának (Amerika, Nagy-Britannia, Svájc, Kanada de még Új-Zéland is) folytatására számító piaci szereplők nagy csalódására a központi bank két hete lezajlott ülésén nem csökkentett kamatot, és már az e héten esedékes találkozótól sem várnak enyhítést az elemzők, tekintettel az eurórégió továbbra is magas inflációjára (már ha innen Budapestről magasnak nevezhetjük a 2,6 százalékos rátát).

Az elmúlt napok egyértelmű nyertese a Nasdaq volt, tíz százalékos heti emelkedésével egy hónap után újra kétezer pont felett állva. Európa tőzsdéi moderáltabb másfél-két százalék körüli nyereséget tudtak csak felmutatni.

A kamatcsökkentés láza kis híján elnyomta a Dél-Amerikában eközben rosszabbra forduló helyzet híreit. Az argentin adósságválság, illetve a brazil kormánykoalíció krízise nyomán gyorsan redukálták magukat a térség tőzsdeindexei, jelezve ezzel a világnak, hogy valami baj azért mégis csak van. A minden válsággal valamilyen módon összefüggésbe hozott magyar tőzsdén így akár ismét előtérbe kerülhet az “egészséges pánik hangulat”.

Itthon a Graphisoft teljesített legfényesebben, a Nasdaqhoz hasonlóan mértékű növekedést mutatva. Az sem volt meglepő, hogy a Matáv és az Antenna is felfelé mozgott. A Pick viszont újabb három és fél százalékot vesztett értékéből. Csütörtökön már négyezer forint alatt zárt, ilyen alacsony érték után kutatva már a tapasztaltabb befektetőknek is emlékirataikat kellett fellapozniuk.

A BUX hiába emelkedett a lélektani hétezer pont fölé, attól nem nagyon tudott elszakadni. A forgalom kifejezetten hullámzó volt, a hétfői kereskedési szünet után kedden, illetve a hét utolsó napján négymilliárd forint alatti forgalmat generáltak a megbízók, a köztes napokon viszont ennek dupláját mutatta a piac.

Leszámítva a külhoni eseményeket, a hazai vegyipar két reprezentánsáról szólt a hét. Szerdán a Borsodchem orosz tulajdonosának, a Siburnak az a bejelentése kavarta fel a kedélyeket, mely további részesedésnövelésről és akár felvásárlási ajánlatról szólt. A BC előtt így nyitva állt az út felfelé, péntekig hét százalékot javult a papír az előző héthez képest.

Közgyűlést tartott a TVK április 20-án, ami hasonlóan az elmúlt egy év részvényesi találkozóihoz, ismét elég feszültre sikeredett. A részvény kereskedését még az igazgatóság délelőtti ülése után felfüggesztették, így a részvényesek csak hétfőn reagálhatnak a közgyűlésen született eredményekre. Kicsit sarkítva úgy fogalmazhatunk, hogy ezt a csatát a legnagyobb tulaj, a Mol nyerte, lesöpörve az orosz és az osztrák tulajdonosok, illetve a Borsodchem felvetéseit.

Az elkövetkező napokban lényegesebb hazai makroadatra nem számíthatunk. A további vállalati közgyűlések és az Egyesült Államok pénteken megjelenő első negyedéves GDP számai azonban várhatóan nagyobb elmozdulásokat okozhatnak majd.

Tõzsdeindexek
Index pénteki
záróár
Változás
egy hét alatt, %
Változás
az év eleje óta, %
BUX
7007,7
1,03 %
-10,73 %
Varsó WIG
15523,7
2,24 %
-13,02 %
Prága PX50
433,1
-0,78 %
-9,49 %
Frankfurt DAX
6128,0
2,09 %
-4,75 %
Párizs CAC
5449,3
1,43 %
-8,05 %
London FTSE
5879,8
1,96 %
-5,51 %
Nikkei 225
13765,7
2,76 %
-0,15 %
Hang Seng
13448,1
3,53 %
-10,91 %
Dow Jones IA
10579,9
4,47 %
-1,92 %
Nasdaq
2163,4
10,3 %
-12,43 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik