Belföld

Teszt: futurisztikus szórakozás

Bemutatunk egy futurisztikus szemüveget, melynek segítségével az orrunk hegyére helyezhetjük a monitort. Megismerkedünk egy otthonra szánt digitális mikroszkóppal, valamint egy hasznos kártyaolvasó szerkezettel is.

Teszt: futurisztikus szórakozás 1Olympus Eye-Trek FMD-200PC multimédia szemüveg

Az Eye-Trek valójában szemüveg, melyet a monitor helyett használhatunk, ha filmet nézünk vagy a számítógépen játszunk. Két 1,4 cm-es LCD kijelzőből áll, olyan hatást kelt, mintha egy nagy képernyőt néznénk. A szerkezet futurisztikus, fényezett külsőt kapott. A hangszóró, amely sztereó hangzást ad, a fejhallgatókhoz hasonlóan ül az ember fülén, ám ez kissé kényelmetlen megoldás.

Adatok:

Olympus Eye-Trek FMD-200PS

Ár: 160 000 Ft

Weboldal:

www.c2000.hu/termek/Olympus

Alapkövetelmény: Tévékimenet a videokártyán

Szolgáltatások: Használható:

videóval, DVD-lejátszóval, játékkonzollal, camcorderrel, számítógéppel.

PlayStation 2 kompatíbilis.

Fülhallgatóval együtt kapható.

Elemmel is működik.

Értékelés: Az Eye-Trek a legtöbb embernek egy drága, trükkös masina, azonban kétségkívül lelkes rajongótábora lesz azok között, akik szeretik, ha magával ragadja őket egy film vagy videojáték.

Kezelhetőség:4

Felépítés:3

Teljesítmény:4

Szolgáltatások:3

Ár/érték arány: 2

Összesen:3

A méretes kábelköteg segítségével, melyet a csomagban találunk, az Eye-Trek játékkonzolokhoz, DVD-lejátszóhoz vagy kamkorderhez is csatlakoztat-ható. A PC-re is rákötheti, amennyiben a grafikus kártyáján van tévékimenet.

Az Olympus szerint a készülék egyáltalán nem rontja a szemet, mivel az előállított kép a szemtől 2 méter távolságban vetül ki, tesztelőink azonban úgy érezték, hogy majdnem az agyukba fúródik be. Az sem túl megnyugtató, hogy a dobozon feltüntetett figyelmeztetés szerint a 16 éven aluliaknak nem ajánlott az Eye-Trek használata.

Kétségtelen, hogy az Eye-Trekkel páratlan élményben lehet részünk. A tesztelés során megnéztük a szemüveggel a Jurassic parkot DVD-n, s csak úgy reszkettünk, amikor a Tirannosaurus Rex támadásba lendült. A fura szemüveg azonban túl drága ahhoz, hogy a tévéfüggő magányos farkasok játékszere legyen.

Teszt: futurisztikus szórakozás 2Intel Play QX3 Microscope

A szerkezet egy kedvesen bumfordi, műanyag, meseszínekben pompázó, zölden pislákoló LED-del ellátott készülék, mely puszta megjelenésével természetbúvárkodásra csábítja az alsó tagozatos korosztályt éppúgy, mint a tízen túliakat. A digitális kamerával keresztezett, számítógéphez csatlakoztatható játék mikroszkóp 10, 60 és 200-szoros nagyításban képes megjeleníteni a lencséje elé kerülő tárgyakat.

Adatok:

Intel Play QX3 Microscope

Gyártó: Intel

Webcím: www.intelplay.com

Ár: 29 000 Ft

Rendszerkövetelmény: Windows 95, 98, ME, USB port

Szolgáltatások: 10x, 60x, 200x nagyítás

mozgó-és állóképek rögzítése

gyorsított felvételek készítése

elmenthető nagyítások

feliratozható képek

Értékelés: Nagyszerűen formatervezett, kisgyerekek igényeit teljes mértékben kielégítő mikroszkóp, melynek 200x-os nagyítása nem teljesen tökéletes.

Kezelhetőség: 5

Teljesítmény: 4

Felépítés: 5

Szolgáltatások: 4

Ár/érték: 4

Összesen: 4

A mikroszkóp digitális videokép-alkotási eljárással teszi láthatóvá, kinagyíthatóvá és elmenthetővé a bogarak, növények és hétköznapi tárgyak részletes képét. A szerkezet USB portra csatlakoztatható. A termékhez járó szoftver könnyen és gyorsan telepíthető, de csak Windows 95, 98 és ME alatt működik. Persze sokak szerint ez is bőven elég.

Ha ezt a békát lenyeltük, jöhet az anyaggyűjtés, kezdődhet a legyek és molylepkék kézzel történő elkapása, párnánk tollaktól való megfosztása és Cirmi, a macska megtépázása. A gyűjtőkörútjáról visszatért környezetbarát felhasználó használhatja az Intel által mellékelt tárgylemezeket is, ezek fácántollat, méhecskelábat, gyapjúmintát, páfrányspórát és garnélapetét kínálnak nagyításra.

Ha elegendő “vizsgálatra” szoruló furcsasággal vettük körül magunkat, végre működhet a mikroszkóp. A képernyő nagyméretű, kerekded, forgó-morgó-zörgő ikonjait a gyerekek igényeinek megfelelően alakították ki. A vizsgálandó egység alulról és felülről is megvilágítható, sőt a fényerő is állítható. Az élességet manuálisan kell kezelni, de ez nem mindig egyszerű 200-szoros nagyítás esetén.

Ha végre a megfelelő látvány tárul elénk, lefényképezhetjük, feliratozhatjuk és megörökíthetjük az utókornak, mi több, a képek sorozatából videofilmet is kreálhatunk. A képkockák alá tudományosan hangzó zene keverhető, s utána nincs is más teendő, mint elküldeni nagyszerű munkánkat a Deltának. Esetleg egy mosolygós ötös reményében Piroska néninek, a biológiatanárnak. Persze nem levélküldeményben, hanem e-mailben.

Ha valaki kevésbé exhibicionista, képernyőjén saját gyönyörűségére is levetítheti a művet, de kinyomtathatja az osztály megörvendeztetésére valamelyik környezetismeret órára. Ha olyasmit filmeznénk, ami nem tuszkolható be a lencse és az alapzat közti helyre, a szerkezet az állványáról kiemelhető és elmozdítható, így a gyermekek a körülöttük lévő világot is felfedezhetik.

A PC mikroszkóp felkelti a gyermekek természetes kíváncsiságát, szórakoztatja őket, és a felfedezés élményét nyújtja számukra, ami növeli önbizalmukat, kognitív képességeiket és a kreatív felfedezés iránti lelkesedésüket. A szerkezet esetén a technológia nem csupán a hagyományos játékokat rendkívüli tulajdonságokkal felruházó kellék, hanem a PC erejét adja a gyerekek kezébe, amellyel másképp játszhatnak, tanulhatnak és alkothatnak, mint eddig.

A játék persze felnőttek számára is hasznos. Ha bemegyünk vele egy étterembe, látványosan felcsapjuk laptopunk tetejét, hozzácsatlakoztatjuk a mikroszkópét, és tudálékos arcot öltve megvizsgáljuk a rendelt étel állagát, azon az estén biztosan a cég vendégei leszünk…

Teszt: futurisztikus szórakozás 3Memorex CF kártyaolvasó

Akár a nyaralás során készített fényképeket szeretné a számítógépére másolni a digitális kamerájáról, akár az mp3-lejátszóra szeretne letölteni hangfájlokat, vagy a PDA-ja és a winchestere között szeretne adatokat továbbítani, a Memorex kártyaolvasója megkönnyíti a dolgát. Segítségével megtakaríthatjuk a különböző alkatrészek összekötésével kapcsolatos bosszúságok zömét.

Adatok:

Memorex CF kártyaolvasó

Gyártó: Memorex

Forgalmazó: Corwell

Ár:16 000 Ft

Webcím:

http://www.memorexlive.com

Minimális konfiguráció: Windows 98, USB port

Szolgáltatások: USB portra kapcsolódó

900 kbps adatátviteli sebesség

1-es és 2-es típusú CompactFlash kompatibilis

Értékelés: Egy viszonylag olcsó segédeszköz, mely gyorssá és könnyűvé teszi a számítógép és a perifériák közti adattovábbítást.

Kezelhetőség: 4

Teljesítmény: 3

Szolgáltatások: 3

Ár/érték arány: 3

Összesen: 3

Az olvasó USB porton csatlakoztatható a számítógépéhez: a PDA vagy a digitális kamera memóriakártyáját csak beteszi a kártyaolvasó nyílásába, és már kezdheti is. Ez a leolvasó csak a CompactFlash kártyákkal kompatibilis. A kapcsolat felépítése az USB-n keresztül nagyon egyszerű, az adattovábbítás kényelmes és gyors. Ha digitális kameráját vagy mp3-lejátszóját eddig egy soros vagy párhuzamos porton keresztül csatlakoztatta a komputeréhez, akkor igazán érezni fogja a két módszer sebessége közti különbséget.

Mindazonáltal a Memorex Reader adatátviteli sebességének tesztelése során az derült ki, hogy nem sokkal gyorsabb, mint az USB portos kapcsolat. Nemcsak a sebesség számít, a kényelem is igen jelentős szempont. A leolvasó egy új meghajtóként működik, ami sokkal komfortosabb, mint számítógépünkkel felismertetni a különböző külső készülékeket.

A Memorex Reader nagyon hasznos szerkezet mindenki számára, akinek többféle mobileszköze és egyre gyarapodó CompactFlash kártyagyűjteménye van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik