Belföld

Az önfelszámolás üzleti terve az ÁPV Rt.-nél

Nem kéri a kétéves költségvetés módosítását Faragó Csaba, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója annak ellenére sem, hogy a tegnap bemutatott üzleti terv szerint 120 milliárd forint is lehet az eltérés a két számítás között.

Nincs értelme arra várni, hogy felvirágzik a tőzsde, ezért az Antenna Hungária privatizációjához stratégiai befektetőt keres az ÁPV Rt. Egyelőre csak erős érdeklődést tapasztaltak, vagyis nem kaptak szándéknyilatkozatot. Az időpontról és az árakról még nem tudni semmit. Ennek kapcsán is elhangzott a jellegzetes forulat: az ÁPV Rt. a kormány iránymutatása alapján cselekszik. Nincs ebben semmi különös, csak nagyon jellegzetesen ez a mondat ismétlődött a legtöbbször a kérdésekre adott válaszokhoz kapcsolva.

Az üzleti terv2001-re tervezett, többmilliárdos privatizációk: Budapest Bank Rt., CD HUngary Rt., Bábolna Rt., Antenna Hungária Rt. Az ÁPV Rt. 2001-ben, a hozzárendelt vagyonát illetően minimálisan 59 milliárd, optimálisan 77,6 milliárd forint bevételre számít. Az összes ráfordítások összege várhatóan 57,5 milliárd forint lesz. A tervezett privatizációs bevétel 45,3 milliárd forint.

Az idei osztalékbevétel a ÁPV Rt. saját cégeinél 5,6 milliárd forint.

A cég saját vagyona 800 milliárd forintról 700 milliárdra csökken az idén. Ennek 13-15 százaléka az állami gazdaságok átadása az MFB-nek.

Vagyontárgyak vásárlására és fejlesztésére 17 milliárdot fordítanak.

Annak kapcsán is, hogy a Dunaferr privatizációja, illetve a működtetéshez a pótlólagos források bevonása későbbre csúszik, főleg ahhoz képest, hogy az új vezérigazgató a parlamenti bizottságnak adott tájékoztatón még arról beszélt, hogy esetleg magyar befektetők beszállhatnának. Most viszont ott tartanak: a kormány előbb megvárja, hogy elmúljon a külső dekonjunktúra és a veszteség is lecsökkenjen, és majd akkor döntenek a privatizációról.

Hasonló a helyzet a Malév esetében is, egyelőre azt várja el a kormány a menedzsmenttől, hogy a bértömeg növelése nélkül szorítsa minimálisra a veszteségeket, és erről állapodjanak meg a szakszervezettel. Ahogy fogalmazott az illetékes: az ÁPV Rt. szurkol, hogy megszülessen a megállapodás a szakszervezet és a cég vezetői között. Még hozzátették, hogy a helyzet nehéz, de nem reménytelen, de mást aligha mondhattak.

Az önfelszámolás üzleti terve az ÁPV Rt.-nél 1Alapítvány a tudomány támogatására

A Mahart új vezetője élvezi a bizalmukat, ami később jól jöhet, ha nem sikerül teljesen megszüntetni a működési veszteségeket. A tevékenységet lényegében a folyamhajózásra kell szűkítenie a cégnek, a logisztikai feladatokon túl. Ez sem lesz könnyű.

Nem született még döntés arról sem, hogy mit kezd az állam a Richter Rt.-ben lévő tulajdonával, de Faragó Csaba elmondta, hogy körvonalazódik egy elképzelés, mely szerint alapítványba viszik a részvényeket, és az osztalékot a magyar tudomány támogatására fordíthatná az alapítvány, vagyis csak arra, ez lenne valószínűleg az alapítás célja. Erről is nyilván lesz még vita, hiszen ezzel lényegében kivonják a forgalomból ezt a csomagot, a várható következményeket most kezdhetik értékelni a brókerek.

Rákérdeztek az újságírók a Hungaropharma privatizációjára is. Az elnök-vezérigazgató ennek kapcsán külön kiemelte, hogy szeretnék megvédeni a magyar gyógyszerkereskedelmet a külföldiek túlhatalmától, ezért kezdeményezik, hogy a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak képviselői üljenek le egy asztalhoz és közösen találják ki a magyar érdekek védelmére a legjobb megoldást. A FigyelőNet kérdésére: a gyógyszerész társadalom is megosztott – a válasz, nekik is le kell ülniük egymással. Nem érződött a válaszból, hogy sürgetné az időt az ÁPV Rt., nem látszott, hogy arra hivatkozva előnyhöz juthatna bárki.

Nem módosítják a költsévetést

Felmerült a tájékoztatón, hogy kezdeményezi-e a költségvetési törvény módosítását az ÁPV Rt. Erre bőségesen elég ok lenne, hogy a költségvetési törvényben kalkulált 180 milliárdos bevétel helyett valószínűleg hatvan lesz az éppen bemutatott üzleti terv szerint. Faragó Csaba elmondta, hogy a kérdés olvoslására felvették a kapcsolatot a Pénzügyminisztériummal, folyamatosan beszélgetnek, de nem kezdeményezik a költségvetés módosítását. Nem kívánta részletezni, hogy feladatokat adnak-e vissza, vagy támogatást kérnek-e többet a Pénzügyminsiztériumtól.

Az ÁPV Rt. vezetői szerint az alanyi kárpótoltaknál minimális értékű kárpótlási jegy lehet, mert a számukra felkínált lehetőség után maradt még le nem jegyzett papír. A sajtóban olykor felröppenő 10 milliárd forint nagyságrendű kárpótlási jegy miatt nem izgatják magukat különösebben, mert még mindig nem publikus annak a vizsgálatnak az eredménye, amelynek azt kellett volna felderítenie, hogy visszakerült-e forgalomba egyszer már bevont kárpótlási jegy.

Ekkor letelt az újságíroknak adott egy óra, és a cég vezetői előre bejelentették, hogy a tájékozató után senki sem kérhet külön interjút…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik