Belföld

Az adattárolás harmadik dimenziója

Egy hologram elkészítése bonyolult folyamat. A lézerkép használata immár általános. Nemcsak hitelesítésre lehet használni, hanem az adattárolást is forradalmasíthatja.

Hogyan tárolja az információt a hologram?A hologramban a memóriaegység az információt két lézernyaláb segítségével tárolja. Az első fénysugár az információt világos-sötét impulzusok formájában közvetíti, a második, úgynevezett “referencia” nyaláb pedig az elsőt adott szögben keresztezi. Az így keletkező interferencia adja a fény háromdimenziós vetületét. Ez a hordozóeszközként működő speciális anyagon nyomot hagy. A holografikus eljárás során az adatok különböző sorozata tárolható ugyanazon a hordozón, más és más rétegekben. A “referencia” lézernyaláb minden egyes szegmensben más szögben ütközik az első fénysugárral. Ha a fényképezéshez hasonlítjuk: az eljárás következtében ugyanarra a filmkockára exponáljuk a különböző képeket, ennek ellenére minden egyes kép külön-külön előhívható és megtekinthető marad.

A holografikus eljárás lényege, hogy szemben a mágneses technológiával az információt nem két dimenzióban, a sík felületre felvitt mágneses bevonaton tárolja, hanem térben. Az új technológia előnye még, hogy a hordozó anyag sűrűségének növelésével jelentősen bővíthető a tárolókapacitás. Az információk hologramban tárolása az első jelentős lépés azon az úton, amelynek végén a számítógépekben az adatfeldolgozás elektromos áram helyett fénnyel történne.

Piaci szereplők

Több cég intenzíven dolgozik holografikus tárolási eszközök fejlesztésén, hogy szélesebb körben alkalmazhatók legyenek. A Lucent Technologies az Imation adattárolási eszközöket gyártó vállalattal InPhase Technologies néven alapított joint-venture céget, melynek elsődleges feladata a két anyacég által kifejlesztett technológiák kombinálásával, a szélesebb rétegek számára is elérhető holografikus tárolóeszköz megalkotása.

VersenytársakNem az InPhase az egyetlen, amely az új technológiát át akarja ültetni a gyakorlatba. A riválisok között megtalálható a Holoplex, melyet Demetric Psaltis, a Kaliforniai Műszaki Egyetem professzora alapított. Ezenkívül az IBM is jelentős összegeket fektetett már a holografikus technológiába az elmúlt években, és jelentős résztvevője volt az amerikai kormány által finanszírozott Holografikus Adattárolási Rendszerek konzorciumnak a 90-es évek közepén. Az IBM tovább folytatta a megkezdett kutatásait, de a termékfejlesztésben kivárásra rendezkedett be.

A kiszivárgott hírek szerint az InPhase Technologies DVD-k esetében használt lézerek továbbfejlesztésével 300 Gbit-es adatsűrűséget ért el egy mindössze egy col oldalhosszúságú lapkán. Az adatátvitel sebessége másodpercenként több tíz Mbit volt.

Az InPhase által alkalmazott eljárás már több mint húszéves technológia, de mindeddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Lucent korábbi nyilatkozatai szerint a műszerekkel, az alkalmazott anyagokkal és a finanszírozással kapcsolatos problémák késleltették a fejlesztést.

Nem tett jót az ígéretes eljárás bevezetésének a mágneses technológia gyors fejlődése sem. A mágneses rögzítéshez képest a holografikus tárolási eszközök fejlesztése sokkal lassabban és lényegesen nagyobb költségekkel haladt.

Határ a csillagos ég

Az adattárolás harmadik dimenziója 1Néhány közelmúltban lefolytatott kísérletben világossá váltak az új eljárás előnyei. Az erdeményeken felbuzdulva a NASA elindította az úgynevezett Fejlett Holografikus Memória (Advanced Holographic Memory) rendszer fejlesztésének projektjét.

A tervezett paraméterek elképesztőek. A rendszer 1 Terabit adat tárolására lenne képes, ami 1 Gbit/mps-es átviteli sebbeséggel párosulna, ráadásul a fogyasztás mindössze 0,01 Watt lenne Gbit-enként. Az sem elhanyagolható, hogy a szerkezet nem tartalmazna semmilyen mozgó alkatrészt.

A csökkentett energiafogyasztás már önmagában hatalmas előnyöket jelenthetne a vállalatoknak. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a jelenleg alkalmazott egyre több és nagyobb kapacitású hardver próbára teheti az áramellátókat is.

Az adattárolás harmadik dimenziója 2Vagy mégsem?

A biztató eredmények ellenére az új technológia szószólói nem örülhetnek felhőtlenül. Az amerikai kormány ugyanis – noha korábban a holografikus eljárás egyik fő támogatója volt – a közelmúltban a technológia kifejlesztésének finanszírozása ellen döntött, és novemberben a Védelmi Minisztérium illetékes részlege minden kormánytámogatást megvont.

A már most érzékelhető fejlődés a közeljövőben várhatóan óriási mértékben megnöveli az adattárolási eszközök, mint például a DVD-k kapacitását. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a vállalatoknak az ár is ugyanilyen fontos tényező, és ezek a termékek elsősorban a vállalati piacon találnak majd vevőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik