Belföld

Részvényajánló – a külföldi trió

A világot ugyan nem váltotta meg, mégis érdekesnek ígérkezett a vezető tőzsdéken jegyzett BMW, General Electric és Microsoft pesti megjelenése. Részvényajánlónkban most ezekkel a papírokkal foglalkozunk.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat.

A múlt hónapban új részvényekkel bővült a tőzsdei papírok köre. Ám nem újabb magyar papírok bevezetésével, hanem három külföldi részvény piacra lépésével. A papírokra történt kötések nem minősíthetőek a tőzsdei kereskedés részének, mivel a BÉT csak kereskedési szoftverét bocsátotta a brókercégek rendeeelkezésére, ezzel néhányan éltek is, így valamiféle hibrid rendszer jött létre, ötvözve az MMTS és a kihalt OTC piac előnyeit. A becsült P/E viszonyításához álljon itt a benchmark indexek idei becsült adatai is:

a Dow Jonesban forgó papírok átlaga 19,5-ös P/E hányadost mutat, ugyanez az érték a Nasdaq esetében 53, a német piacon pedig 21, míg a magyar piac becsült P/E értéke alig valamivel haladja meg a tizet. Szokásunktól eltérően ezúttal tíz elemzőtársaság ajánlását közöljük, tekintettel azok számunkra itthon elképzelhetetlen piaci aktivitására.

BMW
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
BNP Paribas
3
Merril Lynch
5
2,5
Vereins Westbank
5
WGZ Bank
3
2,19
DG Bank
4
2,3
2,6
Hypovereinsbank
4
UBS Warburg
5
2,12
2,53
Goldman Sachs
4
Morgan Stanley
4
2,2
2,55
ABN Amro
3
ÁTLAG
4,1
P/E01
15,87
P/E02
14,8

BMW

Az autógyár részvénye a frankfurti DAX indexben 2,9 százalékos súlyt képvisel, és jelen van a DJ Eurostoxx indexben is. A társaság részvényeinek közel fele különben egy család kezében van.

A világszerte gyengélkedést mutató autó-eladási statisztikák mellett meglepő módon a BMW emelni tudta értékesítését az Egyesült Államokban, és az 1999-es év vesztesége után (melyben nagy szerepet játszott a Rover megvásárlása, majd eladása is) tavaly már nyereséget mutatott fel.

Az idei előrejelzések nem kecsegtetnek túl sok jóval az autógyártók számára, világszerte visszaesést jósolnak a nagyobb gyártók. A BMW felhalmozást mutató ajánlási átlaga azonban így is az egyik legjobbnak minősül szektorában. A részvény EPS mutatói Euróban értendők.

General Electric
Ajánló
Ajánlás
EPS
2001
EPS
2002
CSFB
5
Merril Lynch
5
Bear Sterns
5
Edward Jones
5
1,55
1,7
Salomon SB
5
Goldman Sachs
5
1,47
1,42
Bank of America
5
1,49
1,75
Lehman Bros
5
1,5
Morgan Stanley
5
Prudential
5
1,5
1,7
ÁTLAG
5
P/E01
29,22
P/E02
25,03

General Electric

Eredeti tevékenységét folyamatosan bővítve vált a General Electric a világ legnagyobb tőzsdei cégévé. Az eredetileg a villamossági termékeket (relétől az erőműig) előállító cég idővel új területekre is belépett, eredeti profilja mellett napjainkban a pénzügyi szolgáltatói, biztosítási és távközlési szektorban is képviselteti magát, többek közt a társaság tulajdonában áll az NBC televíziós szolgáltató is.

A hazánkban is jelen lévő GE a Tungsram megszerzésével vált ismertté Magyarországon, ezt a Budapest Bank megvásárlása követte. A részvény a Wall Street egyik meghatározó tagja, mind az S&P, mind a Dow indexben jelentős súllyal szerepel.

A GE méretére és tőkeerősségére jellemző, hogy a múlt héten öt akvizíciót jelentett be. Amint a táblázatból látszik, a GE részvénye igazi közönségkedvenc, ajánlásai a vétel és az erős (agresszív) vétel között ingadoznak. A társaság a jövő héten közli negyedéves eredményét. A részvény EPS mutatói amerikai dollárban értendők.

Microsoft
Ajánló
Ajánlás
EPS
2001
EPS
2002
CSFB
5
Merril Lynch
4
Drezdener KB
3
1,78
1,9
Deutsche Bank
5
SG Cowen
3
Goldman Sachs
4
1,79
2,03
Bank of America
3
1,78
2,1
Lehman Bros.
5
Morgan Stanley
4
ING Barings
5
ÁTLAG
4,1
P/E01
33,86
P/E02
30,29

Microsoft

A világ legnagyobb kapitalizációjú társasága címért nemrég még éppen a GE-vel versenyző redmondi szoftveróriás nem túl fényes részvényárfolyam-alakulással dicsekedhet az elmúlt másfél évre visszamenőleg.

A Nasdaq legfontosabb indextagja bekerült a Dow Jones Industrial Average kosarába is, ám a részvény megítélését folyamatosan rontották az elmúlt év negatív eseményei. Az antitröszt per egyértelmű intés volt a részvényeseknek, az azóta is tartó jogi huzavona a cég feldarabolásával is végződhet, s emellett a technológiai szektor általánosan gyenge tőzsdei teljesítménye miatt az 1999 karácsonya körül még a Nasdaq felrohanása előtti Microsoft rally nyomán 120 dolláron forgó részvény az azóta eltelt idő alatt pontosan felezte értékét.

A sok lábon álló társaság, miután kitombolta és bebetonozta magát a szoftverpiac szinte mindegyik szegmensében, nemrégiben újabb lehetőséget talált magának a konzolgépek piacán. Évről évre dinamikusan növeli mind árbevételét, mind nyereségét, és profit warningokkal sem árasztja el befektetőit, ellentétben több nagy IT társasággal. A részvény EPS mutatói amerikai dollárban értendők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik