Belföld

A KÜRT, az adatbiztosítás és a biztosítók

A KÜRT az informatikai biztonság két területén (adatmentés=gyógyítás, adatvédelem/adatbiztonság=megelőzés) 12 éve végzett munkája során számos esetben találkozott hazai és külföldi biztosítókkal, biztosítási ügyekkel. Ezek az esetek már több évvel ezelőtt megérlelték a gondolatot, hogy az adatok biztosítása előbb-utóbb kardinális kérdéssé válik.

Ehhez hozzájárult az a folyamat, melynek révén mára az informatikai adatok alapvető fontosságúvá váltak nemcsak a vállalatok életében, de az egész világgazdaságot tekintve is, a fenyegetettség pedig súlyos probléma lett.
Az igazsághoz tartozik, hogy számos biztosító rendelkezik valamiféle számítástechnikai biztosítással. Ezek azonban egyrészt többnyire a 90-es évek elejéről származnak, tehát egy alapvetően más informatikai környezetből, másrészt inkább az eszközparkra vonatkoznak, és az adatokat illetően csak nagyon szűk területen vállalnak kockázatokat. Az informatika és az informatikai biztonság aktuális helyzetét szinte képtelenek kezelni.
1998-ban a KÜRT megkereste szinte valamennyi hazai biztosítót, de akkor még egyikük sem harapott rá a témára. Mára azonban, úgy látszik, megváltozott a helyzet. A közelmúltban két hazai biztosító is megjelent a KÜRT-nél, hogy együttműködést ajánljon az adatbiztosítások megvalósítása terén.
Egyikükkel, az Allianz-Hungária Biztosítóval azóta a KÜRT aláírt egy együttműködési szerződést, a Generáli-Providenciával pedig folynak a tárgyalások illetve a szakmai munka, hasonló cél elérése érdekében.
A KÜRT a következő területeken működik együtt az említett biztosítókkal:
– Az unikális, 12 éve folytatott adatmentési tevékenység révén a KÜRT rendelkezik egy komoly adatbázissal, amely statisztikai alapokat biztosít az adatvesztési esetek kockázatainak meghatározásához;
– A KÜRT informatikai biztonsági rendszerek kialakításában, bevezetésében, informatikai kockázatmenedzsmentben járatos szakember gárdája az informatikai rendszerek kockázatainak meghatározásában tud segítséget nyújtani;
– A biztosítók csak olyan céggel kötnek biztosítást, amelynek biztonsági szintje megfelelő (lásd pl. autóbiztosítás, ahol megkövetelik a riasztót és az indításgátlót). A cég biztonsági szintjének megállapításához informatikai biztonsági audit szükséges. A KÜRT számos ilyen felmérést végzett már megfelelő CISA minősítésű szakembereivel;
– A nem megfelelő biztonsági szinttel rendelkező vállalatoknál szükség van az informatikai biztonsági rendszer kialakítására, továbbfejlesztésére. A KÜRT ma a vezető szakértője ennek a területnek;
– Az esetleg mégis bekövetkező káreseménynél kármentesítést kell végezni, az adatvesztések esetében ez az adatmentés. Az ehhez szükséges teljes technológiai és szakértői háttérrel világviszonylatban is csak néhány cég rendelkezik, Magyarországon pedig csak a KÜRT.

A KÜRT-ről:
A KÜRT Computer Rendszerház Rt. 1989-ben kezdte meg tevékenységét, és az elmúlt 12 év folyamán a magyar számítástechnikai piac meghatározó vállalkozásaként működött. Világviszonylatban is elismert adatmentési technológiája révén Európa egyik vezető adatmentő cége, kiterjedt nemzetközi hálózattal és évi 2000 adatmentéssel. Az évek alatt felhalmozódott hatalmas mennyiségű, adatvesztésekkel, adatmentési esetekkel kapcsolatos információ és tudásanyag, valamint nemzetközi és hazai szabványok és ajánlások képezik az alapját a KÜRT Informatikai Biztonsági Technológiájának (IBiT). Az adatvédelem és adatbiztonság teljes palettáját átfogó rendszer, a professzionális kockázatmenedzsment és az ISACA vizsgás auditorok révén ma a KÜRT a hazai informatikai biztonság területének is vezető szakértője.

További információk: Fabiányi Gábor, marketing igazgató (Telefon: 228-5410, E-mail: gabor.fabianyi@kurt.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik