Belföld

Felülvizsgálat gyógyszerügyben

24.hu
24.hu

2001. 04. 12. 09:12

(FN, VG) 1,8 milliárd forintot takaríthat meg a társadalombiztosítás hétszáz gyógyszer kiskereskedelmi árrésének módosításával . A július 1-jétől tervezett változtatás az egészségügyi tárca és a pénzügyminiszter által készített kormány-előterjesztésben szerepel. A szabályozás alapján a 3500 forintnál olcsóbb szerek árrése nem változna, a maximált árrés 630 forint lenne. A szigorítás oka, hogy mérsékeljék a jelenlegi számítások szerint 25 milliárd forintos túllépést az egészségbiztosító 147 milliárdos gyógyszerkasszájában. Felülvizsgálják a a tb által 100 vagy 90 százalékkal támogatott és közgyógyellátás jogcímén forgalmazott kiugróan magas árú gyógyszerek körét is, és lehetőség szerint hatásos olcsóbbakra cserélik azokat, ha a kormány elfogadja az előterjesztését. A múlt évi adatok szerint 20 medicina 30,5 milliárdos forgalmat tett ki, ami az előző évinél csaknem 30 százalékkal több, ezért megvizsgálják azt is, hogy volt-e ennek megfelelő betegszám-növekedés is. A cél az olcsóbb gyógyszerek alkalmazása, ami esetenként az innovatív készítményeknél árcsökkentést eredményezhet. Az intézkedés július 1-jével történő bevezetésétől 4-5 milliárdos megtakarítás várható. További 5-600 millió forintot spórolhatnak a gyógyszerek gyári csomagolásának patikai megbonthatóságától, amit külön rendeletben szabályoz az egészségügyi miniszter. Ezzel csökkenhet a betegek kiadása s a háztartásokban feleslegesen tárolt orvosságok mennyisége. Részletek a Világgazdaságban >>
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.