Belföld

Az IMF és a Világbank elengedhetné a tartozásokat

24.hu
24.hu

2001. 04. 10. 16:18

(Mti) A szegény országok adósságainak elengedését javasló testület olyan jelentést hozott nyilvánosságra, mely szerint az IMF és a Világbank megengedhetné magának, hogy leírja a világ szegényebb államainak vele szemben fennálló mintegy 50,8 milliárdos tartozását. Arra szólították fel továbbá a nevezett szervezeteket, hogy a leginkább eladósodottak csoportjával szemben teljesítsék még 1996-ban megfogalmazott ígéretüket ezek adósságainak teljes elengedésére. A csoportnak 41 ország a tagja, s eddig közülük csak 22 ország tartozásán enyhítettek valamilyen mértékben. A javaslattevők szerint a teljes adósságszanálás az IMF-nek évi 368 millió, míg a Világbanknak évi 353 millió dollárjába kerülne, ha mind a 41 ország tartozását figyelembe vennék - írta a Reuters. A már részben kedvezményezett 22 államot is azonban még komoly súllyal terhelik külföldi tartozásaik: ezekre többet kell költeniük, mint, amit egészségügyükre áldozhatnak. Afrika 17 leginkább eladósodott országának évi adósságszolgálata 1,4 milliárd dollárra rúg, ami körülbelül annak az összegnek felel meg, amelyet az ottani AIDS-elleni programok sikeres végrehajtására kellene fordítani.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.