Belföld

Lakáshitel enciklopédia

Hatalmas felfutásra várnak a bankok az építkezési szezon kezdetén, hiszen a nemrégiben megújult lakáshitel-kondíciók széles körnek teszik lehetővé az otthonhoz jutást. A Figyelő legújabb száma alaposan feltérképezi a piacot: a szereplőket, a kondíciókat és az apró, ám annál hasznosabb trükköket is.

Lakáshitel enciklopédia 1Robbanásszerű a fejlődés a lakáspiacon – mondják szakértők már a múlt évről is. Nem véletlenül: a kiadott építési engedélyek száma 50 százalékkal nőtt, a folyósított lakáshitelek állománya pedig 62 milliárd forinttal gyarapodott. Nem csoda hát, ha a hitelintézetek alaposan felkészültek a tavaszi rohamra: a kormány ugyanis jelentősen kiszélesítette februártól a kedvezmények körét.

Lakáshitel enciklopédia 2A korábban monopol helyzetű állami Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) egyeduralma megszűnt, a bankok a következő három év slágertermékének tekintik a lakáshiteleket. A piacon új szereplők is megjelentek: a biztosítótársaságok fantáziát látnak a dologban, a Nationale-Nederlanden például az ING-vel közösen, életbiztosításhoz kötött lakáshiteleket kínál. A verseny értünk, az ügyfélért folyik, érdemes tehát körülnézni a piacon, a feltételek ugyanis jelentősen eltérhetnek egymástól. A különbség akár százezer forintokban mérhető.

Lakáshitel enciklopédia 3Sokan még mindig panaszkodnak, hogy a hitelhez jutás csak a módosabb családok számára elérhető alternatíva. Leleményes honfitársaink azonban szép számmal próbáltak meg túljárni a bankok – és az állam – eszén. Jogosulatlanul, hamísított számlákkal és igazolással vettek fel támogatott lakáshitelt. Banki feketelista hiányában az állami támogatás többszöri felvételére is van lehetőség, a trükkökkel azonban vigyázni kell: az adóhatóság árgus szemekkel figyel, a büntetés pedig sokkoló lehet.

A fentiekhez hasonló trükkök, a kedvezmények teljes tárházának részletes leírását, a piaci szereplők bemutatását és a lehetséges veszélyeket találhatja meg a Figyelő legújabb számában.

Olvassa el Ön is! >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik