Belföld

Ékszer? Kitűnő befektetés!

A tavalyi erős fellendülés után az idén elmaradnak a várakozástól az ékszer- és ezüstárak. Aki most, a szezon legelején kezd vásárlásba, szó szerint igazi kincsekhez juthat. Még akkor is, ha kezdőnek számít.

Ékszer? Kitűnő befektetés! 1A külföldi tendenciák már évek óta azt mutatják, hogy a befektetni kívánók nem a karácsonyi ajándékvásárlási roham tömegművészetét felvonultató aukciókon vásárolnak ékszereket, hanem a nyugodtabb tavaszi és őszi árverések anyagából válogatnak. Ilyenkor ugyanis az árak a realitás talaján maradnak.

Hazánkban ez a hullám még nem érte el a műkincspiacot, a kereskedők nagy örömére. Ők az ilyen alkalmakat kihasználva töltik fel olcsón árukészletüket, melynek darabjaiért a hétköznapi vásárló majd többszörös árat fog fizetni a belvárosi üzletekben.

BúcsúSem a kiállítás, sem az árverés nem vonzott tömegeket, nem okozott feltűnést a szezon aukciói között. Talán az is oka lehetett ennek, hogy hosszú évek kitűnő munkája után korára való tekintettel leköszönt a BÁV “vezér”, Wein Miklós. A FigyelőNet szerkesztősége ezúton kíván neki további jó egészséget és boldog hosszú éveket!

Az év árveréseinek sorát a nagy múltú BÁV Rt.-nél az ékszerek és ezüsttárgyak aukciója nyitotta meg. Március 13-án inkább a hétköznapi, hordhatóbb és használhatóbb darabokat vonultatták fel a cég szakemberei, a 245 tétel közül csupán 35 nem kelt el.

Magánbefektetők hiányában a belvárosi ékszerüzletek tulajdonosai vásároltak igen előnyös áron. Örvendetesnek mondható, hogy jelen volt az ország azon kevés számú üzletasszonya is, aki nem divatból, hanem állandó jelleggel, a boltok és árverések kínálatát szemügyre véve, az ízléséhez méltó ékszerekre vadászik. A mostani árverésen is csupán a kereskedők realitását kellett túllicitálniuk ahhoz, hogy a szalonok árainál olcsóbban juthassanak kvalitásos darabokhoz.

Miért olcsóbb árverésen vásárolni?Az aukciók szerepe a piac életében nem a megmaradt áruk szezonális kiárusítása. Éppen ellenkezőleg. Bevett gyakorlat, hogy az árverésen indított tételeket becsült értéküknél 20-30 százalékkal is olcsóbban veszik át a beadóktól. Egyrészt ezzel a beadó oldalán is meghagyják a kockázatot, másrészt az alacsony árak a vevők érdeklődésének felkeltését szolgálják. Ebből kiindulva érdemes odafigyelni az árverésen visszamaradt tételekre, hiszen ilyenkor ezek valódi értéküknél olcsóbban megszerezhetők. A rendszeres árveréslátogatók között akad olyan nepper, aki kifejezetten csak a visszamaradt tételekre vár. Ön is élhet a lehetőséggel, legyen szemfüles!

Most vegyenek!

A tavaszi aukciós szezon kezdetekor óhatatlanul fel kell tennünk a kérdést: akit érdekelnek az ékszerek, miért nem mostani aukciókon vásárol? Ellenben miért licitálják a valótlanságig túl a téli árverés tételeit, miközben ilyenkor tavasszal, mint példánk is mutatni fogja, lézengenek a vevők, és az árak is alacsonyak maradnak?

Befektetői szemszögből tehát azt tanácsolhatjuk, hogy a piacon uralkodó visszás helyzet miatt súlyos tízezer forintokat spórolhat meg az, aki a FigyelőNetre hallgat, és tavasszal vásárol ékszert.

Ki korán kel, aranyat lel

Az arany karláncok mindig sikeresen szerepeltek árverésen, de most mindössze kikiáltási áron jutottak új tulajdonoshoz. Ilyen volt az a hatos tételszámot viselő, visszafogott art deco stílusú (Pest, 1930 körül, 16 gramm), melyért 36 ezret, és társa, amelyért csupán 30 ezret fizettek. Egy egészen más típus, ami leginkább a Szenteste közeledtével válik

Miért jó befektetés?Az arany, az ezüst és a drágakövek a történelem folyamán mindig is értéknek számítottak. Anyaguk jellegéből adódóan mindig a kor ízlésének megfelelően lehetett alakítani, formázni, foglalatba helyezni őket. Így soha nem váltak divatjamúlttá. Ehhez hozzájárult még apró méretük ellenére képviselt nagy értékük, mely a gazdaságban való szereplésüket tette lehetővé.

divatossá, s emelkedik ára a magasba, a Szűz Máriát ábrázoló zománckép, arany medál foglalatban. Ezekért a legtöbb esetben elkeseredett harcot folytatnak a vevők, és emelkedik áruk 30-35 ezer forintig. Most mindössze 15 ezerért alig kellett valakinek.

A belvárosi szalonokban 50-70 ezer forintért találkozunk olyan 14 karátos aranygyűrűvel, melyet 4 azsúrfoglalt briliáns (cca. 0,1 karát) díszít. Az árverésen egy közismert ékszerész csupán 20 ezerért jutott hozzá.

Volt azután olyan tétel is, amiért még a használtcikk piacon is többet kérnek. Egy nyitott női zsebóra (ezüst, működő) társaiért az Ecserin 20-25 ezer forintot is elkérnek annak ellenére, hogy ez ma már nem annyira hordható, mint inkább gyűjteménybe való. Most kikiáltási áron, 13 ezer forintért talált gazdára.

Egyre divatosabb darab viszont az a férfi cigarettatárca (ezüst, 145 gramm), melyért az antikvitásokban 10-12 ezret adnak, sőt 15-18 ezret kérnek, itt csupán arcpirító árat, 4 ezer forintot fizetett élelmes vásárlója. Lássuk tehát be, a lehetőség mindenki előtt nyitva áll, aki azonban nem árverésen vásárol, annak később már a kereskedők hasznát is ki kell fizetnie egy-egy tetszetősebb darabért.

Ékszer? Kitűnő befektetés! 2Kezdőknek ajánljuk!

Ha a most leírtak alapján kedvet érezne mint befektető, hogy meglátogasson néhány ékszerárverést, táblázatunk alapján könnyen tájékozódhat a helyszínt és időpontot illetőleg. Laikus olvasóinkra is gondoltunk. Nekik ajánlanánk a minden hónap utolsó hétfőjén a Vígszinház rokokó termében megrendezésre kerülő árveréseket. Itt ugyanis nem az árverés izgalmai vagy a magas licitek tartják fogva a közönséget, hanem a tételekhez fűzött kommentárok. A családias légkörben zajló aukción mindenki duruzsol, okít, kérdez a mellette ülőtől, ha lemaradt valahol.

Az ékszerszakma nagy öregjének tartott Pless István minden egyes darabot egy egyetemi előadás alaposságával részletez. Felhívja hallgatóságának figyelmét az apró kortörténeti megoldásokra, stílusra, a foglalatok jellegére, kövek minőségére, csiszolására az ötvözetekre és finomságukra…

Egy pohár pezsgő és egy szendvics elfogyasztása után érdemes akár tollat ragadni és legalább a tétel mellé széljegyzetet írni. Két-három ilyen jegyzetelős alkalom után már lelkes amatőrökké lesznek. Olyan autodidakta módon sajátítják el a hallottakat, hogy közben ár-érték tapasztalatuk is kialakul. Emellett a szakkifejezések olyan széles skáláját kezdik mind bátrabban használni, mellyel félművelt neppereket hozhatnak zavarba és fokozhatják hozzátartozóik önök iránt érzett csodálatát…

Aukciós ajánlatunk
Mûfaj
Galéria
Idõpont
Helyszín
Kortárs festmény BÁV IV.3.
kedd
Lónyai u. 32.
Festmény (kamara) Nagyházi IV.4. szerda Balaton u. 8.
Szõnyeg,
néprajz
Nagyházi IV.5. csütörtök Balaton u. 8.
Mûvészeti Villás IV.7. szombat Debrecen, Bem tér
2.
Festmény, Zsolnay Mû-Terem IV.13. péntek Kongresszusi központ
Ékszer BÁV IV.24. kedd Lónyai u. 32.
Festmény, mûtárgy BÁV IV.25. szerda Lónyai u. 32.
Szõnyeg, bútor BÁV IV.26. csütörtök Lónyai u. 32.
Festmény Kieselbach IV.27. péntek Vígszínház
Ékszer Pless-Fox IV.30. hétfõ Vígszínház
Festmény (kamara) Nagyházi V.3. csütörtök Balaton u. 8.
Keleti mûtárgy, bútor Nagyházi V.4. péntek Balaton u. 8.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik