Belföld

Tőzsdehét – még mindig lent

Többnyire lefelé mozgó árfolyamok, megcsúszó Európa, erőteljes amerikai indexesések, pánikhangulat - ez jellemezte az előző tőzsdehetet dióhéjban.

Tőzsdehét – még mindig lent 1Több mint nyolc százalékot erősödött a japán Nikkei 225 index a héten, a bankszektor válságáról beszélő tőzsdevilág vizsgáló szemei előtt. Az emelkedés oka meglehetősen egyszerű: maga az állam kezdett részvényvásárlásokba. Máshol nem volt ilyen jótékony a nagybácsi, világszerte lefelé tartottak a tőzsdeindexek.

A hét eseménye természetesen a FED szerdai ülése volt. A befektetők a Nyíltpiaci Bizottság bejelentésére koncentráltak, figyelmen kívül hagyva minden más történést. A jegybank kedd este ötven bázisponttal csökkentette a kamatszintet, a döntés pedig gyorsan erodálta a Dow Jones két nap alatti két százalékos erősödését. A befektetők előre látható módon kevesellték a csökkentés mértékét, a reakció mértéke azonban mindenkit meglepett.

Pénz- és állampapírpiacSem a hétfői MNB kötvény aukción, sem a keddi három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátáson nem történt nagy változás az előző heti aukciókhoz képest. Nem túl nagy érdeklődés mellett változatlan átlaghozam alakult ki az MNB kötvény kibocsátásán, míg a diszkont esetében két bázispontos emelkedés történt. A csütörtökön megtartott államkötvény aukciók nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kétéves papír 10,33 százalékos, az ötéves papír 9,59 százalékos átlaghozama 36, illetve 53 bázispontos emelkedést jelent az előző aukciókhoz képest, és az előző napi másodpiaci hozamoknál is lényegesen magasabb. A 2003/L és a 2006/E kibocsátását teljes érdektelenség kísérte: a rövidebb papír esetében az előzetesen meghirdetett húszmilliárd forintnyi értéket ötmilliárddal csökkentette az ÁKK, tekintettel a mindössze 23 milliárdnyi keresletre. A hosszabb papír esetében a beérkezett ajánlatok értéke még a felajánlottat sem érte el, így az ÁKK a meghirdetett 15 milliárddal szemben csak 11,9 milliárdnyit elégített ki (az összes beérkező ajánlatot).

A rövid papírok referenciahozama nem változott számottevően öt nap alatt, a távolabbi lejáratokon azonban jelentős hozamemelkedés volt megfigyelhető a héten.

A DWIX 10,84 százalékra csökkent, egy bázisponttal alacsonyabb múlt heti értékénél. A forint a sávszélen zárta a hetet, a dollárral szemben sem sokat változott (298,59).

Az észak-amerikai piacok zuhanása magával rántotta Európa tőzsdéit is, melyeket azután tovább gyötört az amerikai infláció másnap megjelent gyenge adata. Az egy hónap alatt 0,3 százalékkal emelkedő fogyasztói árszínvonal a Dow-t 9100 pontig, a Nasdaqot 1800 pont alá nyomta, a nagy amerikai társaságok sorozatban bejelentett létszám-leépítési döntéseitől kísérve.

Félvezetőgyártó leányvállalatának részvényeit próbálta tőzsdére vinni a Lucent hálózatépítő társaság, a kedvezőtlen tőkepiaci helyzetre való tekintettel azonban elgondolkodott a kibocsátás elhalasztásáról. Később mégis a tőkebevonás mellett döntött a cég, az eredetinél lényegesen alacsonyabb jegyzési ár és kibocsátandó mennyiség mellett, s ez jól jelzi a technológiai szektor iránti jelenlegi tengerentúli bizalmatlanságot.

A péntek végül a korrekció jegyében telt Amerika tőzsdéin. Így a Nasdaq – aktuális viszonylatban meglepő – két százalékos emelkedéssel zárta a hetet.

A harminc dollár alatti árszinten már csak másodlagos problémaforrásnak tekintett olajár a héten sem okozott komoly gondot. Az OPEC kitermeléscsökkentési döntése nem gyakorolt jelentős hatást az árakra.

Itthon nagy jelentőségű hír nem látott napvilágot, így a BUX nyugodtan illeszkedhetett a nemzetközi trendhez. A hét végén az index végül is “mindössze” nyolcvan ponttal állt alacsonyabban múlt pénteki értékénél, ez mégiscsak jelez valami vételi potenciált hányatott piacunkon.

Hétfőn a folyó fizetési mérleg az előzetesen közöltnél némiképp kedvezőbb végleges adatát közölték. Az index szerdáig emelkedést mutatott, csütörtökön a külpiaci események hatványozottan jelentkeztek nálunk, az indexet 6400 pont alá húzva. Pénteken kicsit elgondolkodtak a brókerek, a porig alázott Matáv is magához tért, így tisztes 1,2 százalékos csökkenéssel zártuk a hetet, a térség többi tőzsdéjével körülbelül azonos teljesítményt mutatva.

A forgalom a már megszokott lanyha szinten alakult a hét eső felében. A megremegő kezek csak csütörtökön tornázták nyolcmilliárd forint fölé a kötések értékét.

A hét nyertese az OTP elsőbbségi papírja lett, a Postabank keringő után mélyrepülésbe kezdő részvényt pénteken tízezer forint felé húzta a bank régóta halogatott konverziós döntése. Az elsőbbségi papírokból bespájzolt OTP április 25-ei közgyűlésén szavazhatnak majd erről a részvényesek. Jó kérdés viszont, hogy mit kezd majd az OTP az így erőteljesen megugró saját részvény állományával a közeljövőben.

A Humet 130 forintra hullott, “aranyérmet” kiérdemelve a tíz százalék feletti zuhanást produkáló részvények között. Nem sokkal maradt el teljesítményétől az ismét rekordmélységbe eső Graphisoft és az Antenna sem, utóbbi tizenkét százalékos csúszást produkált.

Nem lesz eseménytelen hét a jelenlegi sem, csütörtökön Amerikából, pénteken itthonról várható a véglegesített tavalyi GDP adat. Ugyancsak a héten várható a gdanski finomító privatizációjáról szóló, a Molt érintő döntés, amely talán a magyar piacra irányíthatja a nyugati befektetők álmos tekintetét.

Tõzsdeindexek
Index pénteki
záróár
Változás
egy
hét alatt, %
Változás az
év
eleje óta, %
BUX 6676,3 -1,21 % -14,95 %
Varsó WIG 14713,3 1,92 % -17,56 %
Prága PX50 437,9 -1,90 % -8,48 %
Frankfurt
DAX
5544,7 -3,31
%
-13,82
%
Párizs CAC 4951,1 -3,01 % -16,46 %
London FTSE 5402,3 -2,89 % -13,18 %
Nikkei 225 13214,5 8,02 % -4,14 %
Hang Seng 12853,4 -4,95 % -14,85 %
Dow Jones IA 9504,8 -3,24 % -11,89 %
Nasdaq 1928,7 2,00 % -21,93 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik