Belföld

Szélessávon, de melyiken?

A főbb hazai szélessávú internetszolgáltatók jelenlegi szolgáltatásai, és feltételei

Az összehasonlító táblázatot lásd a csatolt fájlban!!!

A kábel-internet előnyei és hátrányai:

A kábeles kapcsolat létrehozása után folyamatos az Internet kapcsolat, a szolgáltató nem szakítja meg azt. A szolgáltató és a felhasználó közötti távolság nem mérvadó. Ami számít az az, hogy az adott kábelszakaszhoz a szolgáltató hány felhasználót kapcsol.

A kábelszolgáltatók ezért “információs csomópontokat” hoznak létre és felhasználószámnak megfelelően növelik azok kapacitást. Így átlagos kihasználtság esetén biztonságosan 300-500 kbit/sec közötti letöltési és 128 kbit/s feltöltési sebességet tudnak biztosítani, viszont ha a felhasználók mind egyszerre használják nagy mennyiségű adat le, illetve feltöltésére a kapcsolatot, akkor ez a sebesség csökkenhet.

Ugyanakkor a chello esetében az előfizető hozzájut egy zárt portálhoz, amelyen speciális, elsősorban a széllessávú lehetőségekre optimalizált tartalmat talál. Ez az értéknövelt szolgáltatás elsősorban a multimédiás anyagokat helyezi előtérbe, amelyeket a keskenysávú környezetben csak nagyon komplikáltan, vagy időrabló módon lehet megjeleníteni.

Az ADSL előnyei és hátrányai:

Az ADSL-nél a szolgáltató és a felhasználó közvetlen kapcsolatban van. Így a sebessége nem függ a felhasználók számától. Ennél a technológiánál a sebesség a vonal és a központ minőségén, illetve a szerverek kapacitásán múlik.
A kapcsolatot a hazai szolgáltató 30 perc üresjárat után bontja, illetve 24 óra használat után minden esetben. Ilyenkor gondot okozhat a kapcsolódási procedúra, ha a szerverek leterheltek, mint például az esti órákban.

A távolság is meghatározza a sebességet. Minél távolabb van a végfelhasználó a központtól annál lassabb a kommunikáció, sőt a telefonkészülékig számított telefonkábel nem haladhatja meg a technológiában kritikus hossznak tartott 9 km-t. Szintén rontják az ADSL teljesítményét az úgynevezett “elektronikus zavarok”, melyek a vezeték közelében lévő elektromos berendezések okozhatnak.

Az ADSL-t elméletben jelenleg minden digitális vagy akár analóg vonallal rendelkező budapestinek kínálják. A szolgáltatást azonban csak azon a területen tudja nyújtani a szolgáltató, ahol újabb digitális központ, illetve jó minőségű telefonvonal él. A maximális sebesség megközelítéséhez kifejezetten jó minőségű vonallal kell rendelkezni.

Mindkét technológiánál ügyelni kell a biztonság kérdésére, hiszen folyamatos, vagy majdnem folyamatos az interneten a jelenlét, így sokkal kiszolgáltatottabbá válik a felhasználó a különböző, a számítógépet érhető támadásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik