Belföld

Számítógépes vírusok

Ma már hetente jelennek meg olyan hírek, melyek a számítógépes vírusok pusztításairól szólnak. És egyre veszélyesebbek a virtuális kórokozók. De lehet védekezni ellenük.

Számítógépes vírusfajtákBOOTVÍRUSOK

Az adattároló lemezek úgynevezett boot szektorát támadják meg, amely minden bekapcsoláskor lefut. Általában fertőzött floppival vihetjük a gépbe; a meghajtóba helyezett összes floppit megfertőzi. Régi típus, ma már kevéssé használják.

PROGRAMVÍRUSOK Általában a com és exe kiterjesztésű fájlokat támadják. Van olyan fajtájuk is, amely nem a Windows, hanem a DOS operációs rendszer fájllistázó parancsát beírva lép működésbe.

MAKRÓVÍRUSOK Több mint kétezer létezik. Bizonyos dokumentumszerkesztő alkalmazásoknál a gyakran ismételt lépéssorozatokat úgynevezett makrókkal előre automatizálták a szoftvergyártók, de magunk is létrehozhatunk ilyeneket. A makróvírusok ezeket írják át. Ezek elleni védelmül kérdezi meg a szoftver bizonyos, kívülről jövő dokumentumok megnyitása esetén: “Makrókat tartalmaz. Biztos, hogy megnyitja?”.

FÉRGEK A vírusokhoz hasonlóan szaporodnak, céljuk leginkább a terjedés.

LOPAKODÓK Az antivírus szoftver és az operációs rendszer megkerülésével a gép memóriájában maradva nemcsak a fájl méreteit, hanem a könyvtár szerkezetét, az operációs rendszer jellemzőit is megváltoztatják.

TRÓJAI FALÓ Hasznos alkalmazásnak tűnik, miközben kártékony kódot tartalmaz.

POLIMORFOK Bármelyik vírus lehet polimorf, vagyis olyan, amely minden fertőzéskor megváltozik.

RETRÓK Nemcsak kijátszani, hanem hatástalanítani is igyekeznek a víruskereső alkalmazásokat.

Jelenleg körülbelül 56 ezer számítógépes vírus ismeretes a világon, a vírusirtásra szakosodott nagyobb cégek (Network Associates, Symantec, F-Secure) honlapjai bemutatják ezeket. A McAfee vírusölő program gyártója nemrégiben “vírustérképet” helyezett el a webhelyén, amelyen előfizetői nyomon követhetik a vírusfertőzések trendjét és előre tudják jelezni a támadásokat. Az első néhány nap alatt megvizsgált 39 milliárd fájlból 18 millió fertőzöttet találtak. A “legnépszerűbb”, azaz legátkozottabb kórokozó még mindig a tavaly elterjedt Love Letter, amely 4 óra alatt körbejárta a Földet.

Nem véletlen, hogy éppen ezzel a szöveggel ért el ilyen hatalmas sikereket a vírus gyártója: azt az emberi gyengeséget használja ki, hogy nem tudunk ellenállni a csábításnak, és megnyitjuk az ismeretlen helyről érkező leveleket is, pedig ennek elkerülésével nagy lépést tehetnénk a vírusmentesség érdekében. Az adatmentéssel foglalkozó Kürt Kft. tapasztalatai szerint az adatvesztések 35 százaléka vírustámadás miatt következik be, az ok pedig a nem megfelelő védelem.

Az utóbbi hónapokban jelentek meg a korábban támadhatatlannak hitt Linux operációs rendszerre írt vírusok, valamint az úgynevezett P2P (peer-to-peer) vírusok. Utóbbiak a Gnutella- és Napster-szerű, a felhasználók számítógépeit összekötő programokat támadják meg. Léteznek vírusok a mobileszközök elleni támadásra is.

Vírusirtók, vírustudorok• http://www.extra.hu/csaladko/s_virus.htm

• http://www.mcafee-at-home.com

• http://www.tucows.com

• http://www.f-secure.com

• http://www.complex.is/f-prot/distributors.html

Igaz, a vírusgyártók sosem tétlenkedve újabb és újabb kártékony szoftverekkel bombázzák gépeinket, de a vírusirtó cégek sem dolgoznak rosszul: igen gyakran frissítik termékeiket, s az új verziók képesek az új vírusok irtására is. Egy ilyen szoftvert elég egyszer megvenni, utána már az internetről frissíthető; szakemberek szerint érdemes havonta letölteni a megújított változatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik