Belföld

Álláskeresés I. rész – Aki keres, azt megtalálják

Az ambíciózusabb 24-30 évesek gyakran egy-másfél év után állást váltanak. A tempót nemcsak a karrierépítés heve diktálja: egyre több cég nem jelzi azt az utat, amit a jó értelemben vett karrier során be lehetne járni.

Álláskeresés I. rész – Aki keres, azt megtalálják 1Először is oszlassuk el egy tévhitet… A személyzeti tanácsadó cég nem állást keres a jelöltnek, hanem a megbízónak (a munkáltatónak) nyújt szolgáltatást azzal, hogy a jelöltek (leendő munkavállalók) közül kiválasztja a számára legmegfelelőbbet.

A 25 és a 35 év közötti korosztály a legkeresettebb, nagyon ritka, hogy a megbízók pályakezdőt keresnek tanácsadó cég segítségével. Természetesen a nagyobb szakmai jártasságot szerzett, tapasztaltabb, idősebb korosztály sem kerüli el a tanácsadó cégek figyelmét, hiszen a legfelső vezetői posztokra éppen ők bizonyulnak a legalkalmasabbnak.



Kevés az ideális jelölt

Tavaly az egyik tanácsadó cég adatbázisa tízezer jelölttel gazdagodott, miközben évente átlagosan 250 pozíciót sikerül mindenki megelégedésére betöltenie. Ez azt jelzi, hogy kevés a követelménynek mindenben eleget tevő, ideális jelölt. Sok olyan jelentkező van, akinek tapasztalatra van még szüksége ahhoz, hogy minden szempontnak megfeleljen. Sokan vannak azok is, akik már jelentős szakmai tapasztalatot szerezve túlnőttek a kínált álláson, többre érdemesek-hivatottak. Nincsenek kevesen azok sem, akik a “nonprofit” szférából akarnak az üzleti szférára váltani, ám vállalati tapasztalat és nyelvtudás híján az ilyen jelentkezőket nem sok jóval tudják kecsegtetni a tanácsadó cégek.

A sikeres pályázat feltételei

A komolyabb szakmai kihívást keresők számára ma már elengedhetetlen a felsőfokú végzettség, legalább egy nyelv kommunikációképes ismerete. Nem a nyelvvizsga-bizonyítvány számít, hanem az aktív tudás.

Az abszolút siker záloga az alapdiploma mellett még egy, gazdasági másoddiploma. A szakértői-középvezetői pozíciókra pályázó jelöltnek ugyanis nemcsak a szűken vett szakmájában kell jártasnak lennie, hanem elvárják tőle, hogy a “business minded” szemlélet se legyen idegen tőle. Különösen igaz ez a felső szintű vezetőkre, akik átfogó gazdasági ismeretek híján nem képesek helytállni az adott területen.

A telekommunikáció és az információtechnológia terén szinte korlátlan a munkaerőpiac felvevő képessége. Kedveltek a gazdasági irányultságú, tanácsadó jellegű szakmák is, ahol a szolgáltatások értékesítése konzultációs tevékenységgel egészül ki. A kép úgy fest: nincs annyi valóban magasan képzett szakember ezeken a területeken, mint ahányra igényt tartanának a megbízók.

Díjstruktúra

A pályázók számára ingyenes a jelentkezés és miden egyéb szolgáltatás (tájékoztató, levelezés, személyre szabott karriertanácsadás vagy eligazítás az aktuális munkapiaci helyzetben). A megbízók számára a munkaerő-közvetítés díja az adott pozíció havi bruttó bérének egy-másfélszerese. A szelekciós vagy fejvadász cégeknél – nagy átlagban – az éves bruttó kereset 30 százalékát teszi ki a tanácsadó cég jutaléka. A rögzített díjak a leggyakoribbak, de egyes cégeknél a sikerdíjként ismert fizetési konstrukció is előfordulhat (itt a kialkudott bér a számítás alapja).



Együtt – egymásért

A közel négyszáz humánerő-toborzást végző cég éles piaci versenyben áll és dolgozik, csak kevesen (40-50) érdemlik ki a nagy megbízók kegyeit. A Take Itnél például évente átlagosan 150 cég megbízásait teljesítik sikerrel. A cégek részben visszatérő ügyfeleik, időről időre megvitatják a velük dolgozó tanácsadóval munkaerőfejlesztési koncepciójukat, és segítséget kapnak nem csupán a szűken vett toborzásban és kiválasztásban, hanem médiatervezésben és egyéb, az emberi erőforrás gazdálkodással összefüggő kérdésekben is.

Néhány jó tanács

Aki bizonytalan az álláskeresésnél, jobban teszi, ha kikéri egy cég véleményét. Az igazán profiktól korrekt eligazítást kaphat esélyeiről, a kiválasztott cég módszereiről és a kiválasztási procedúra menetéről is. A kapcsolatfelvételbe fektetett többletenergia (információgyűjtés, előzetes telefonhívások, weboldalak tanulmányozása) sok kudarctól kímélheti meg a pályázókat, és gyorsabb, eredményesebb lehet az állásváltoztatás.


A cikk elkészítésében Rostás Márta, a Take It tanácsadója volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik