Belföld

FigyelőBarométer – március 7.

Nincs pánik, sem emberáldozat, de idén is sokba fog kerülni a tiszai árvíz (-1). Hat hónapra csökkentik a sorkatonai szolgálati időt, ötéves önkéntes tartalékos szolgálat bevezetését tervezik (+1). Egy nemzetközi felmérés előkelő helyre sorolja Magyarországot a gazdasági átláthatóság szempontjából (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Ha nem lenne gát, akkor persze nem lenne gátszakadás sem. Voltak daliás idők, amikor a fél Alföldet rendszeresen elöntötte a víz. Ahhoz is hozzá lehet szokni. De kell-e? Négy év óta azzal köszönt be a tavasz, hogy minden korábbinál nagyobb árhullám vonul le a Tiszán. Eddig szerencsénk volt, de sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb szakad a gát valahol. Ma reggelre további tizenkilenc település tizenhétezer lakójának evakuálását határozták el az illetékesek. A védekezés költségeiről eltérő adatokat lehet olvasni, napi 20 és 80 millió között. A kormányfő kijelentette: van elég mindenből, ami kell. Ha elfogy az e célra szánt tartalék, a 800 millió forint, akkor is lesz pénz. El fog fogyni. Szakemberek három hétre becsülik az árhullám levonulását.

Jó hír a sorköteleseknek: hat hónap lesz a szolgálat kilenc helyett. Rossz hír is jár hozzá: így mindenkit be tudnak majd hívni. Meg is szigorítják szeptembertől az orvosi alkalmassági vizsgálatot. Értsd: nem azt vizsgálják még szigorúbban, hogy nincs-e valami rejtett baja a delikvensnek, amiből gond lehet a szolgálat során, hanem azt, hogy tényleg nem csak summantani akar-e. Mert erre hajlamos a sorköteles, különösen ha gazdag vagy jó kapcsolatai vannak, tudhatta meg az ország népe a kormányszóvivőtől, aki ezt a kijelentést nyilván nem szánta demagógnak. Fenti okból alkalmatlan a szolgálatra a behívottak 49 százaléka és nem azért, mert értelmetlennek és méltánytalannak tartja, ha ártatlanul rács mögé zárják hónapokra. Ha valóban van létjogosultsága a férfivá avatás e szép, barbár korokból ránk maradt rítusának, ami a katonaság, akkor is létezik ennek több féle, a mai kornak inkább megfelelő formája. Úgy tetszik, a kormány most éppen a svájci mintával szimpatizál. Erre mutat, hogy lehetővé akarják tenni az ötéves tartalékos szolgálati szerződést, készenléti díjjal.

Változatlanul aktuális téma az átláthatóság, lehetne sorolni, hol mindenhol éppen e napokban is. A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég a gazdasági transzparencia szempontjából mért fel húsz államot a világ feltörekvő régióiból. Etalonként Szingapúr, illetve az Egyesült Államok szolgált. Mutatószámként pedig egy becsült pótlólagos adókulcs. Vagyis úgy fejezték ki az átláthatóság mértékét, hogy hány százalékos adócsökkentésnek felelne meg, ha a vizsgált ország elérné az etalon szintjét. Magyarország a maga 17 százalékára igencsak büszke lehet. Eléggé kiszámítható, nem kiemelkedően korrupt, a számvitel terén még hiányosságokat mutató országnak bizonyult. Litvánia 23, Lengyelország 28, Csehország 33, Románia 34 százalékos értékelést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik