Belföld

ASP – az új üzleti modell

Az alkalmazásszolgáltatás, az internetre épülő Új Gazdaság feltörekvő szegmense gyorsan a vállalatközi szolgáltatások legnagyobb ütemben fejlődő területévé vált. Jelentős lökést adhat az egyébként sem lassan fejlődő informatikai piacnak.

ASP – az új üzleti modell 1Az alkalmazásszolgáltatás az outsourcing egyik változata – a szervezet teljes vagy részleges informatikai rendszerének kihelyezését jelenti. Az ASP szolgáltatását igénybe vevő szervezeteknek nem kell megvásárolniuk a drága szervereket, hiszen az alkalmazásszolgáltató ezt is nyújtja. Az ügyfélnek mindössze hagyományos PC-kre és webböngészőre van szüksége ahhoz, hogy garantáltan magas biztonság mellett az interneten hozzáférjen az ASP által szolgáltatott alkalmazásokhoz. Szükség van továbbá nagy sávszélességű internetes kapcsolatra, amelynek kiépítéséről szintén az alkalmazásszolgáltató gondoskodik.

Olvassa el……előző írásunkat: Outsourcing: ki-ki maga mesterségét…

Ha az alkalmazott technológia elvét nézzük, eszünkbe juthat még a régi nagygépes korszak kliens-szerver kapcsolata, ahol a különböző programok a központi szerveren futottak, a felhasználók pedig terminálokon adhattak utasításokat, illetve fogadhatták az információt. Az ASP is hasonló, csak messzemenően kihasználja a kor technikai vívmányait. Az internet szédületes fejlődésének köszönhetően lehetővé vált, hogy az üzleti alkalmazások egy távoli szerveren fussanak, és a vállalat kliens gépei szélessávú internetkapcsolat révén kapcsolódhassanak ezekre a központokra.

Kik veszik igénybe?Az ASP piacon általánosságban öt szegmens különböztethető meg az igénybe vevő vállalatoktól függően:

A közepes vállalaltok:

Ebbe a csoportba tartoznak azok a közepes méretű és gyorsan növekvő cégek, melyek informatikai részlege nem képes megfelelő mértékben kiszolgálni a szervezetet. Ezek a vállalatok az alkalmazásszolgáltatók kedvenc ügyfelei, hiszen az óriásvállalatoknak rendszerint megfelelő méretű és tudású informatikai részlegük van, a kis cégek pedig gyakran nem képesek megfizetni egy teljeskörű ASP-szolgáltatást.

Az agresszívan növekedő szegmens: Az internetes piac fejlődésének köszönhetően létrejött a vállalatok egy olyan csoportja, melyek méretüket tekintve kicsik, és fennmaradásuk záloga a minél nagyobb ütemű növekedés. E cégek számára létfontosságú a világszínvonalú üzleti alkalmazások használata, noha az alkalmazottak vagy az erőforrások hiánya miatt ez gyakran nem lehetséges. E szegmens számára különösen vonzó az ASP-k igénybevétele.

A kisvállalatok piaca: A vállalatok azon köre tartozik ide, melyek kis méretük és ebből adódóan behatárolt forrásaik miatt nem képesek önerőből megvalósítani a piacon maradáshoz szükséges üzleti alkalmazásokat, ezek nélkül viszont hamarosan életképtelenné válnának.

A nagyvállalati kör: Nagy, multinacionális cégek jelentik ennek a szegmensnek a tagjait, melyek elsősorban az informatikai szakemberek hiánya miatt döntöttek az alkalmazásszolgáltatók igénybevétele mellett. Ezenkívül jelentős tényező volt még a megtakarítás mértéke is, amit így az alaptevékenységek fejlesztésére költhettek.

Valamilyen tevékenységre specializálódott vállalatok: Ebbe a körbe magas fokon specializált tevékenységet végző szervezetek tartoznak, melyek tovább növelhetik hatékonyságukat az ASP-k nyújtotta szolgáltatás költségcsökkentő hatásának köszönhetően. Ide sorolhatóak még olyan vertikális iparágak, mint az egészségügy, a high-tech ipar és a pénzügyi szolgáltatások.

Kiknek jelent megoldást?

Az alkalmazásszolgáltató, más néven ASP (Application Service Provider) által nyújtott szolgáltatás elsősorban azoknak a vállalkozásoknak, intézményeknek jelenthet megoldást, melyek számára a vállalati szoftverek és rendszerek fejlesztése, az alkalmazások üzembe helyezése és ezek felügyelete olyan költséget jelent, melyet nem tudnak, vagy nem akarnak megfizetni. Az új technológia lehetőséget ad arra, hogy a nagyvállalatok számára fejlesztett integrált rendszerek elérhetővé váljanak a kis és középvállalatok számára is – legyen szó akár vállalati erőforrás-tervezésről, ügyfélkapcsolat-menedzsmentről vagy elektronikus kereskedelemről. Az ASP-nek köszönhetően ugyanis nem szükséges ezeket az alkalmazásokat megvásárolni.

Az ASP nyújtotta előnyök

A legnagyobb előny a költségek drasztikus csökkenése. Az alkalmazásszolgáltató ugyanis leveszi a szolgáltatást igénybe vevő válláról mind a hardver, mind a szoftver tekintetében a beszerzés és az üzemeltetés terheit. Emellett a szolgáltató által kínált megoldások – szemben a hagyományos szemlélettel – rendszerint a megrendelő igényeihez igazodnak, és rugalmasan alakíthatóak. ASP igénybevétele nélkül a szükséges szoftverek beszerzése után komoly problémát jelenthet azok adaptálása, az újabb és újabb verziók megjelenése.

A modell a kockázatcsökkentés szempontjából is kedvező. A folyó költségek, vagyis az üzemeltetés és karbantartás tételei mellett az ASP megkíméli az ügyfelet az egyszeri beruházások tetemesre rúgó költségétől, és lehetővé teszi olyan alkalmazások bevezetését is, melyek nem megfelelő megtérülés esetén komoly kockázatot jelenthetnek. Az alkalmazásszolgáltató feladata tehát az, hogy átvállalva a technológia működtetését, fejlesztését és ellenőrzését olyan költséghatékony szolgáltatást nyújtson az ügyfélnek, melynek köszönhetően az képes üzleti céljait megvalósítani.

Mit várnak tőle?Az alkalmazásszolgáltatással szembeni kételyek oka nagyrészt az, hogy az iparág még gyerekcipőben jár, a felvetett problémák megoldása azonban mindenképpen szükséges az ASP-piac robbanásszerű növekedéséhez.

Az információk biztonsága:

A legnagyobb kihívást a kritikus információk megfelelő biztonsága jelenti, ami a különböző szervezetek számára létfontosságú lehet. Nagy valószínűséggel a szolgáltatás igénybe vevői a biztonsági rendszerek egyre magasabb szinvonalának elérését fogják igényelni.

A szolgáltatás és támogatás minősége: A teljesítménnyel, minőséggel kapcsolatos kérdések többnyire a terhelhetőség, a rendelkezésre állás és a megbízhatóság esetében jelentkeznek. A teljesítési szintek előre meghatározásával elkerülhetők az ilyen típusú problémák.

A szolgáltatások köre és rugalmassága: Meg kell valósítani a tevékenységek széles körének lefedését, de úgy, hogy az ne menjen a rugalmasság rovására. Ez az ASP-től az alkalmazás széles körű ismeretét követeli meg, messzemenően törekedve az ügyfél szempontjainak érvényesítésére.

A szoftveradaptáció kérdése: A jelenleg alkalmazott szoftverek nagy része nem az internethez lett tervezve, ezért a hatékonyság növeléséhez szükséges az üzleti alkalmazások teljes körének netközpontúvá tétele.

A hazai ASP-piac

Ahogy terjed az internet, úgy terjed az ASP. Magyarországon jelenleg inkább adatbázison alapuló internetes alkalmazásokat működtetnek ASP rendszerben. A fejlettebb internetes kultúrájú országokban azonban a humánerőforrás alkalmazásoktól kezdve az ISO minősítő eljáráson át egészen az elszámolási, könyvviteli alkalmazásokig terjed az alkalmazásszolgáltatók kínálata. Sőt a mobil távközlés fejlődésével megjelentek az első mobil ASP-k is.

A hazai piac igényeire reagálva már Magyarországon is számos cég kínál ilyen szolgáltatást, és a szolgáltatók köre várhatóan bővülni fog. Az egyik legjelentősebb szereplő az econet.hu Informatikai Rt., melyet a közelmúltban a tőzsdére is bevezettek. A társaság kifejezetten adatbázison alapuló internetes alkalmazások szolgáltatásával foglalkozik. Komplett rendszerrel internetes portálokat készít, melyet online publishing rendszernek neveznek.

Ez az alkalmazás különösen a tartalomszolgáltatók számára könnyíti meg az általuk generált információk internetes megjelenítését. A felhasználó egy előre definiált kereten belül tetszőleges módón változtathatja a webes portál tartalmi és formai elemeit anélkül, hogy programozói segítséget kellene igénybe vennie. Itt a tartalomszolgáltatót széles értelemben értendő, hiszen tartalmat szolgáltathat bank, online újság, de akár önkormányzat vagy kórház is.

Másik, inkább pénzügyi szolgáltatóknak szóló ASP alkalmazásuk a számlainformációs rendszer, mely kapcsolódhat brókeri illetve banki elszámolási rendszerhez is. Az alkalmazás igény szerint nemcsak számlainformációt nyújt, hanem interneten lebonyolított tranzakció-fogadásra is képes. Természetesen az egész szolgáltatást egy gazdasági információs portál is támogathatja, a már említett online publishing rendszerrel.

Az ASP-üzletág jellegéből adódóan külföldi szolgáltatók is megjelentek a magyar piacon. A múlt év végén jelent meg szolgáltatóként a Hostlogic Magyarország Kft., a Hostlogic Inc. leányvállalataként. A társaság a legfontosabb vállalati alkalmazások terén nyújtja szolgáltatásait. Ezek közé tartozik a vállalati erőforrás-tervezés (ERP), az ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM) és az elektronikus kereskedelem.

A még csak kezdeti stádiumban levő magyar alkalmazásszolgáltatói piacon a potenciális ügyfelek elsősorban a középvállalkozások körül kerülhetnek ki. A nagy cégeknek van saját IT-részlegük, a hazai kisvállalkozások számára pedig egy ASP-szolgáltatás igénybevétele túlságosan nagy költségeket jelent.

Mit hoz a jövő?

Nehéz pontosan behatárolni a tiszta ASP piacot. Már most is vannak olyan internetes szolgáltatók, szoftvercégek, melyek ASP jellegű szolgáltatásokat adnak, és várhatóan egyre többen fognak ilyen tevékenységet folytatni, még akkor is, ha nem nevesítik.

Úgy tűnik, egyre több szolgáltatás válik ASP útján elérhetővé, ennek legjobb példája a Microsoft által tervezett ASP megoldás, melynek során az Office rendszerét interneten is lehet használni. Ebben az esetben elég, ha a felhasználónak csak böngészője van, hiszen maga program egy központi számítógépen fut.

Szakértők szerint a nagy általánosságban vett ASP piac mérete 2001-re 3-5 milliárd forintot tesz ki, de a növekedési ráta az elkövetkező években biztosan meg fogja haladni a 100 százalékot. Habár mint minden az internettel kapcsolatos fogalom, szolgáltatás ez is teljesen mást fog jelenteni 3-5 év múlva, mint most.

A globális ASP piacon robbanásszerű növekedés valószínű. Az előrejelzések szerint az amerikai vállalatok éves ASP kiadásai 2003-ban elérhetik akár a 23 milliárd dollárt is. A növekedés töretlenségéről meg van győződve a modell egyik fő támogatója is, Scott McNealy, a Sun Microsystems alapítója is. Véleménye szerint öt éven belül a nagy cégek sem hardvert, sem szoftvert nem vásárolnak, az alkalmazásszolgáltatók ugyanis elvégeznek minden, ezekkel kapcsolatos tevékenységet.

A cikk elkészítésében Horváth Szabolcs, az econet.hu Informatikai Rt. Üzletfejlesztési Igazgatója volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik