Belföld

Tőzsdehét – nagy zuhanások

Három ponttal változott egy hét alatt a BUX, ám ez a minimális emelkedés nem igazán tükrözi a tőzsde heti eseményeit. A Távol-Keleten és a Nasdaqon ugyanis rendesen estek az árak.

Tőzsdehét – nagy zuhanások 1A budapesti értéktőzsde indexe egy kétszáz pontos sávban hintázta végig a hetet, mozgásában a fejlett országok tőzsdeindexeit másolva, meglepő módon azonban annál kevésbé volt volatilis. Egy tekintetben nem történt változás, továbbra is alacsony forgalom mellett kereskedtek a brókercégek: a hét egyik napján sem emelkedett a kötések összértéke kilencmilliárd forint fölé.

Pénz- és állampapírpiacAlapvetően csendes hetet zárt az állampapírpiac. Hétfőn az MNB kötvényaukción a nyolcvanmilliárdnyi beérkezett ajánlat több mint felét elégítette ki a nemzeti bank, az átlaghozamszint egy bázispontos csökkenése mellett. Az ÁKK három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátásán háromszoros túljegyzés mellett az előző heti aukcióéval megegyező 10,97 százalékos átlaghozam alakult ki, a hat hónapos papír kibocsátásán az átlaghozam négy bázisponttal csökkent (10,8 százalék).

A meghirdetett 22 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkont aukción tapasztalható gyenge érdeklődés hatására az ÁKK kétmilliárddal csökkentette a kibocsátott mennyiséget, a kincstárjegy átlaghozama (10,65 százalék) kilenc bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Nem változtak számottevően a referenciahozamok egy hét alatt. A három legrövidebb lejárat esetében minimális hozamemelkedés, a hosszabb papírok hozamai csökkentek, a változatlan helyzetet mutató 10 éves kivételével.

A DWIX 10,9 százalékra csökkent, ez öt bázisponttal alacsonyabb múlt heti értékénél. A forint helyzete gyengült az elmúlt napokban, a sáv erősebbik részén, a centrumtól számítva 2,12 százalékra zárt pénteken. A nemzeti valuta a dollárhoz képest 2,6 százalékot erősödött öt nap alatt (284,87).

Két fontosabb hazai makromutató is napvilágot látott, de a várakozásoktól kismértékben elmaradó GDP adat és a becsléseknél jóval kedvezőbb képet mutató termelői árindex januári adata sem tudta érdemben befolyásolni a piac hangulatát. A világ tőkepiacainak figyelme Amerikára összpontosult, így alapvetően a tengerentúli események határozták meg a magyar tőzsde mozgását.

Szerdáig felfelé húzta európai társait a Dow Jones és a Nasdaq, az újabb rekordmélységbe eső fogyasztói bizalmi index mellett. A kamatcsökkentés lázában égő befektetőket azonban hidegzuhanyként érte a szerdai hír, a várt kamatcsökkentés nemhogy elmaradt, de Alan Greenspan Fed-elnök nyilatkozatában meg sem erősítette a piac ez irányú várakozásait.

Még a Greenspan beszéd előtt közölték az amerikai gazdaság negyedik negyedéves teljesítményének felülvizsgált adatait. Az amerikai GDP növekedése az előzetes adatoknál is gyengébb lett, az 1,1 százalékos bővülés öt éves mélypontot jelent, viszont az árdrágulást jelző deflátor értéke viszonylag alacsony maradt. Az “Öreg” kijelentése, miszerint a lassulás még nem ért véget – annak ellenére, hogy a közölt adatok kedvezőbbek az előzetesen “tervezettnél” – eladásra ösztökélte a minden reményüket a kamatok megvágásában látó részvényeseket. A befektetők számára káosszal felérő szerdai nap így fordulópontot jelentett a héten, a Dow két nap alatt három, a Nasdaq öt százalékot vesztett értékéből.

A Goldman Sachs neves amerikai befektetési intézet is rengette a chicagói piacot, a jelentős hi-tech társaságok idei profit-előrejelzésének radikális csökkentésével, így a technológiai index már a kétezer pontot vette célba, ám pénteken korrigálta magát. A Nasdaq ezzel együtt is a halódó távol-keleti indexek mellett szerepel a heti összesítésben, hat százalékot meghaladó veszteséggel.

A Nasdaq zakója megihlette a BÉT szabóit is, a befektetők rendesen megruházták a tőzsde távközlési és informatikai részvényeit, a Matáv három, az Antenna kis híján nyolc százalékot zuhant, míg a viszonylag jól teljesítő Synergon (-1 százalék) mellett a hét igazi vesztese a Graphisoft lett, nyolc százalékos esése után 1840 ponton zárt.

A Pick részvényeseit az ág is húzza, pénteken ismét nagyot zuhant a papír ára, miután az USA-ban baktériummal fertőzött szalámiszállítmányt találtak.

Arról, hogy az index egy helyben maradjon, a vezető papírok közül a Mol gondoskodott, a saját részvény vásárlását bejelentő olajcég papírjainak árfolyama öt százalékot ugrott. A másodvonal papírjai közül kiemelkedett a Rába és az Egis pozitív teljesítménye. A gépgyártó kereskedése hétfőn órákig szünetelt arra a hírre, hogy a cég bejutott az őszi honvédelmi tender második fordulójába.

Újabb részvény esett ki a pikszisből a héten, a Fűzfői – pörgősnek nem nevezhető – papírját szerdán vezették ki a placcról. A pályafutását négyezer forint környékén kezdő, ám kötést rég nem látott részvényt 200 forinton búcsúztatták el a brókerek.

Itthon nem nagyon számíthatunk piacrengető eseményre, Amerikában továbbra is a bizonytalanság az úr, Európa pedig mostanában nem játszik számottevő szerepet a tőzsde alakulásában. Törökországban egyelőre csönd van (a tőzsdeindex erőteljes korrekciót mutatott péntekig). Így most csak szépek lehetünk, okosak annál kevésbé, bár annyit azért megállapíthatunk, hogy a BUX-ot jól támasztja alulról a hétezer pontos szint, s ez legalább a pesszimizmusunkat enyhítheti.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7054,8 0,05 % -10,13 %
Varsó WIG 15058,0 -3,96 % -15,63 %
Prága PX50 454,8 2,52 % -4,95 %
Frankfurt DAX 6159,0 1,38 % -4,27 %
Párizs CAC 5291,9 -0,58 %

-10,71 %

London FTSE 5858,6 -1,44 % -5,85 %
Nikkei 225 12261,8 -7,43 % -11,05 %
Hang Seng 13966,4 -8,60 % -7,48 %
Dow Jones IA 10466,3 0,23 % -2,97 %
Nasdaq 2117,6 -6,40 % -14,28 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik