Belföld

Körkép a befektetési alapokról

A tőzsde gyászos szereplése a legtöbb befektetési alapot megfosztotta attól, hogy reálhozamot mutasson föl. A legjobban az járt, aki pénzét hazai vagy nemzetközi kötvényalapba fektette.

Szerény hozammal kellett beérnie annak, aki tavaly februárban befektetési jegyet vásárolt megtakarított pénzéből. A legmagasabb elérhető éves hozam elég sovány, hiszen alig haladta meg az inflációt: 13,5 százalékos. Ráadásul ezt az eredményt egy nemzetközi kötvényalap mutatta fel, amely korántsem tartozik a befektetők kedvencei közé.

Befektetési alapok nettó eszközértéke
december végén

Év Összesen (Ft) Növekedés
az elõzõ évhez képest
1997
240 921 226 191
1998
333 777 493 289
38,5 %
1999
447 256 270 761
22,5 %
2000
564 248 361 573
26,2 %
Forrás: BAMOSZ

Sokaknak azzal kell most szembesülniük, hogy befektetésük kevesebbet ér, mint egy évvel ezelőtt. Pedig a múlt év áprilisáig a világot magával ragadó tőzsdei eufória még más végeredményt sejtetett. Éppen ez az oka annak is, hogy a nyíltvégű befektetési alapokban kezelt pénz 1999. decemberéhez képest a múlt év végével bezárólag csaknem 27 százalékkal, 564,2 milliárd forintra gyarapodott.

A legnagyobbak

A legtöbb pénzt továbbra is az OTP Optima kötvényalapban kezelik: 280 milliárd forintot. A részvényalapok között 50 százalékos részesedéssel pedig a Budapest Növekedési Alap vezet. Aki ebből a két befektetési alapból állította össze portfolióját, tulajdonképpen a piaci átlagos hozamot érhette el: a kötvényeken 10, a részvényeken -20 százalékot.

Következő összeállításunkban szemügyre vesszük, hogy a különféle befektetési alaptípusok milyen eredményt értek el az elmúlt 12 hónapban. Megpróbálunk magyarázatot adni arra is, hogy a hozam alakulását milyen főbb tényezők befolyásolták az elmúlt időszakban. A visszatekintésen túlmenően pedig az idei évre is próbálunk tanácsot adni abban a kérdésben, hogy melyik alaptól milyen teljesítmény várható.

Benchmark

A kötvényalapoknál a MAX, a pénzpiaci alapoknál az RMAX használatos a teljesítmény összevetésére. Mindkét index egy állampapírokból álló piaci portfolió naponkénti értékváltozását mutatja. Előbbiben az éven túli papírok, vagyis az államkötvények, utóbbiban pedig a diszkontkincstárjegyek dominálnak. A MAX Composite a két index vegyítése: vagyis hosszú és rövid lejáratú állampapírok egyaránt szerepelnek benne.

Részletes elemzéseink:

Hazai pénzpiaci és kötvényalapok

Hazai vegyes és részvényalapok

Nemzetközi részvény és kötvényalapok

Kilátások 2001-re

Az előző év keserű tapasztalatai miatt válassza inkább a kötvényeket, vagy némi kockázatot vállalva ugorjon át a részvény alapokba? Segítünk dilemmájában!

Hazai pénzpiaci és kötvénylapok: a további kamatcsökkentés a kamaton felül árfolyamnyereséggel kecsegtet, ám ez éppen csak arra lehet elég, hogy reálértékén pénzünknél maradjunk. A forint árfolyamrendszerének átalakítása kockázatosabbá teszi a kötvénypiacot, ez viszont abba az irányba mutat, hogy a hozamok emelkedni fognak.

Hazai vegyes és részvényalapok: a legtöbb alapkezelő úgy látja, hogy az idei a helybentopogás, rosszabb esetben a lassú lemorzsolódás éve lesz a BÉT-en. Ezért ettől a befektetési formától 2001-ben sem várhatunk mesés hozamokat. Talán a vegyes alapok tűnnek a legjobb választásnak, mert a részvénypiac magára találása esetén részesül legalább a tőzsdei hosszból.

Nemzetközi részvényalapok: az európai részvénypiactól jobb teljesítményt várnak, mint az amerikaitól, a technológiai részvények vég nélkülinek tűnő értékvesztése azonban 2001-ben is sokat ronthat az általános befektetői hangulaton.

Nemzetközi kötvényalapok: úgy tűnik, hogy ebben az évben is megismételhetik a tavalyi év kétszámjegyű hozamait. A forint árfolyamrendszerének várható megváltoztatása miatt viszont jóval kockázatosabb befektetés lehet, mint korábban. Az is előfordulhat ugyanis, hogy a dollárban vagy euróban elért kiváló hozamot az erős forint elviszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik