Belföld

FigyelőBarométer – február 28.

Bizonytalanok az elemzők a középtávú gazdasági folyamatok megítélésében, de nem számítanak a fejlődés elakadására (0). Válságba juthat a magyarországi húspiac a szarvasmarhapánik miatt (-1). Nincs paragrafus a Btk.-ban a hackerek ellen (-1). Süllyed a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Csütörtökön teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első hivatalos becslést arról, hogyan alakult a GDP 2000. utolsó negyedévében. Ennek megfelelően egyre nagyobb a várakozás és jóslási kedv. Meglehetősen eltérő szakértői vélemények látnak napvilágot. Tavaly mindenesetre negyedévről negyedévre csökkent a GDP növekedési üteme, a negyedik negyedévet a többség négy százalékra várja, és ez azt jelenti, hogy az éves növekedés szintje meghaladhatja az öt százalékot. Leginkább az a kérdés, azt próbálja mindenki eltalálni, merre folytatja útját a görbe. A Reuters által megkérdezett elemzők inflációs várakozásaikat felfelé, GDP-re vonatkozó előrejelzésüket lefelé módosították. A korábbinál pesszimistább prognózisok a januári inflációs adat és az európai konjunktúra lanyhulásának következményei. A GKI Gazdaságkutató Rt. kedden nyilvánosságra hozott középtávú prognózisával a derűlátóbbak közé tartozik, átlagosan öt százalékos éves GDP-növekedésre és évente egy százalékos inflációcsökkenésre számít. Ha a tudományos igényt mellőzve akarjuk összefoglalni a hangulatot, azt mondhatjuk: abban nagyjából mindenki megegyezik, hogy 2003-ig most már legjobb, ha elvagyunk így, aztán majd meglátjuk.

Miközben a közgazdaság legkiválóbb elméi feszülten a jövőt kutatják, valamikor az elmúlt két hétben egy kézbesítő elindult a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérriumból (FVM) a Külügyminisztériumba (KüM). A nap fényében csillog a könnyű szélben fodrozódó Duna, emberünk elégedett a sorsával, hova siessen? Viszi azt a levelet, amelyben Magyarország értesíti a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO), hogy határozott intézkedésekkel elejét vesszük a szarvasmarhák szivacsos agykárosodása (BSE) honi megjelenésének, tehát bátran lehet tőlünk marhahúst venni. Az egyik minisztériumban is nyugodtak, mondják, ők elküldték a papírt. A másikban is nyugodtak, hiszen ők úgymond hivatalosan nem is sejtik, hogy egy kézbesítőnek kell közelegnie. És nyugodtak a WTO-ban is, mert tagállamaik, mint Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Kanada és az Egyesült Államok mindenesetre megtiltották a marhahústermékek bevitelét Magyarországról. Még büszkék is lehetünk: lám, már egybemosnak minket az Európai Unió tagállamaival! Amely tagállamok különben nagyon nem tudnak megegyezni, hogyan lehetne stabilizálni a marhahúspiacot. Nálunk egyelőre az tapasztalható, hogy feleannyi állatot vágnak, mint szoktak, a felvásárlók meg nyomnák lefelé az árat. A pótminiszter azt mondja, ő a stratégiai marketingkoncepcióban bízik.

Virtuálisan betörni nem bűn. Ez azért derülhetett ki, mert három hacker egy évvel ezelőtt volt szíves behatolni az Elender honlapjára, és olyan állapotban hagyták maguk után, mint hajléktalan honfitársaink szokták a télvíz idején feltört víkendházat. Persze a hackerek csak virtuálisan piszkítottak a szoba közepére, de ezt jelenleg nem tiltja a Btk. Magyarországon. Nota bene: a víkendházfeltörést tiltja… A rendőrség kínjában közérdekű üzem működése megzavarásának alapos gyanúja miatt nyújtotta be a vádemelési javaslatot. A gyanúsítottak ügyvédei csak jólneveltégüknek köszönhetően nem kacagtak hangosan, amikor ellenvéleményüknek hangot adtak. Ha lesz büntetőper az ügyben, azt precedensértékűnek tartja a rendőrség szóvivője. Jelen pillanatban azonban egyáltalán nem biztos, hogy büntetőper indul. A három hacker különben állítólag egy hackerklubban ismerkedett meg, merthogy ilyen is van. Virtuális alvilág. Hogy ezt Rejtő Jenő nem írhatta meg…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik