Belföld

FigyelőBarométer – február 26.

Inflációs illúzió vagy tudatos alultervezés? (-2) Veszélyezteti az uniós pénzek sorsát a mikrohitelalap rendezetlen helyzete (-1). Újabb csapás az állattenyésztésre: járványos száj- és körömfájás (-1). Zuhan a FigyelőBarométer.

Inflációs illúzió

A meglepően rossz januári inflációs adat az elemzőket is arra készteti, hogy módosítsanak korábbi előrejelzéseiken. Emlékezzünk csak, míg január első napjaiban a legtöbb prognózis 8-8,5 százalékos éves áremelkedésről szólt, addig a 8,5 százalékot ma már csak a legoptimistábbak engedik meg maguknak.

Legfrissebb elemzésekA GKI Rt. előrejelzése szerint – mely az ABN-Amro és K&H Bank együttműködésével készült – 2001-ben is csak lassan csökken az infláció, a gazdasági növekedés üteme némileg mérséklődik, miközben az egyensúly kissé romlik. Az áremelkedés éves üteme a GKI szerint 8,5 százalékra csökken az idén a tavalyi 9,8 százalékról. Az elemzés azt prognosztizálja, hogy februárban már egy számjegyű lesz az infláció.

Egyedül a kormány az, aki továbbra is 6-7 százalékosra teszi az ez évi árdrágulás mértékét. Erre pedig a tavalyi év tapasztalatai alapján jó oka van: a költségvetés tervezésekor figyelembe vett alacsonyabb infláció többletbevételt eredményez. Másik oldalról viszont a nagyobb infláció azt eredményezi, hogy a reálbérek növekedési üteme kisebb lesz a tervezettnél. Ez utóbbit pedig mindannyian érzékelni fogjuk.

Veszélyeztetett uniós pénzek

A Világgazdaság értesülése szerint a mai napig nincs rendezve a mikrohitelalap vagyoni helyzete, bár Brüsszelnek már tavaly nyáron ennek ellenkezőjét jelentették. A mikrohitelforrások “központosítását” a hárommillió forintra emelt mikrohitelprogram tavaly nyári indulásáig kellett volna rendezni. A helyi vállalkozási alapok ellenállnak a központosítási törekvésnek, nem hajlandók a vagyonukban elkönyvelt mintegy ötmilliárd forintot átutalni a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapnak (MVA), amely APEH-állásfoglalásra vár.

Újabb csapás az állattenyésztésre

Rossz hírrel szolgált az ENSZ világélelmezési szervezetének (FAO) szóvivője, Yves Cheneau: a kergemarhakór után újabb veszély, világméretű száj- és körömfájásjárvány fenyegeti a patás állatállományt. A jelenleg Nagy-Britanniában terjedő, igen virulens vírustörzs okozta betegség a szarvasmarha- és sertésállomány újabb megtizedeléséhez vezethet. Az EU ma kezdődő agrárminiszteri értekezletén éles vita várható az állattenyésztés jövőjéről. Magyarországon péntek óta tilos a brit állati termékek importja. Öröm az ürömben, hogy a fejét most felütő járvány az emberre nem veszélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik