Belföld

FigyelőBarométer – február 23.

A jó szakemberekre igényt tart Járai (+1). Újabb pénzügyi válság Törökországból? (-2) A villamosügy miatt borul a fővárosi koalíció(-1). Esik a FigyelőBarométer.

Járai Zsigmond azt üzente, hogy a jó szakemberekre ezután is igényt tart a Magyar Nemzeti Bankban. Ennek a kijelentésnek persze így se füle, se farka, hiszen miért is ne számítana a nemzetközi hírű Surányi-csapatra a jegybank új vezére. Akkor azonban már egészen másként hangzik, ha tudjuk: az utóbbi hetekben bizony megindult az üzengetés a tekintélyes intézmény kisebb és nagyobb beosztású dolgozói számára, hogy – szakértelemtől függetlenül – a székére igényt tart az új vezető csapatának egyik vagy másik tagja. Járai Zsigmond tegnapi sajtótájékoztatóján igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, hogy a személye miatt máris megindult volna a szakemberek elvándorlása a központi banktól. Igaz, hallani egy-két vezető bejelentett távozásáról, de ez nem az ő érkezésével van kapcsolatban – bizonygatta. Reméljük, tényleg így van, és a vezetőcserének nem esik áldozatául a jegybank szakmai munkája.

“Faséban” van egymással a török miniszterelnök és az államfő, emiatt pedig kiadós kis pénzügyi válság van kibontakozóban Ankarában. A török líra lebeg, jobban mondva szabadesésben van, a külföldi befektetők szabadulnak a helyi pénztől, állampapírtól, részvénytől, és eszeveszetten váltják dollárra. A török válságra két okból is érdemes figyelni. Az egyik az, hogy megint lehet tartani attól, amit egy-egy orosz vagy brazil krach után Budapesten is tapasztalhattunk: hogy a nemzetközi befektetők nem látják majd azt a néhány ezer kilométernyi különbséget, ami Ankarát Budapesttől elválasztja. A feltörekvő piacok egészét sújthatja ez a válság. A másik ok pedig az, hogy a külföldi pénz esetleg teljes joggal nem látja a különbségeket Törökország, a keleti típusú politika és a magyar közélet között. Egy kisgazda operett lehet, hogy külföldről nem ilyen mulatságos, a politikai bizonytalanság pedig riasztja a pénzt. Erről törökök tudnának mesélni.

Politikai stabilitást pedig most már az amúgy nyugis szocialista-szabaddemokrata kormányzású fővárosban sem látnak, ahol az SZDSZ éppen tegnap mondta fel a koalíciót a partnereivel, mert azok a Fidesszel egyetemben Hannoverből akarnak használt villamosokat venni, miközben ők nem. A térfél mindkét oldalán szakmai érveket emlegetnek, de megint kilóg a politika “lólába”: Demszky Gábor főpolgármester már hónapok óta országos színtéren politizál, keresi a fogást a szocialistákon, mindenképpen szeretné megmutatni, hogy pártja “különutas”. Ennek most a fővárosi stabilitás látja kárát, mert lehet, hogy ez a villamosügy nem ért volna ennyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik