Belföld

FigyelőBarométer – február 16.

Teljes vezetőcsere a Dunaferrnél (-1) Látványos eredményjavulás a bankszektorban (+2) Egyeztetés az egészségügyben (+2). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Rendkívüli közgyűlést tartanak ma az állami tulajdonban lévő és az elmúlt években kiváló eredményeket produkáló Dunaferrnél és gyakorlatilag a cég teljes vezérkarát és felügyelőbizottságát leváltják. Első hallásra kissé logikátlan lépésnek tűnik, és lehet, hogy az is. A legnagyobb baj azonban az, hogy ebben az ügyben senki sem lát tisztán. Míg egyik oldalon az állami tulajdonos érvei állnak, amelyek szerint a Dunaferr vezetőiből alakult vagyonkezelő kft. megsértette a szerződésben foglalt összeférhetetlenségi szabályokat – a kusza kft. birodalom valójában a vagyon kimentésére jött létre -, addig a másik oldalon állnak a cégvezetés érvei szerződésről és tényleg imponáló teljesítményről. Egyesek persze ismét politikai célzatú döntést emlegetnek, amit ráadásul az is csak megerősít, hogy vezérigazgatóvá állítólag a dunaújvárosi Fidesz gazdasági tanácsadóját választják majd.

Sorra hozzák nyilvánosságra a hazai bankok a tavalyi évükről szóló adatokat és ezek arról tanuskodnak, hogy van mivel büszkélkedniük. Jelentősen növelte például nyereségét az MKB, látványosan javított a korábbi években gyengélkedő Kereskedelmi és Hitelbank, a Raiffeisen és az OTP pedig “csak” a kiváló formáját hozta. Az egyetlen rossz hír az állami Konzumbank szereplése, amely a várt nullszaldós eredmény helyett 586 millió forintos veszteséggel zárt. Az adatok mindenesetre azt mutatják, hogy összességében versenyképes és hatékony a magyar bankrendszer, amely ráadásul valószínűleg sikerrel veszi majd a következő években mindenképpen bekövetkező piaci konszolidáció, az összeolvadások akadályát.

Két év után ismét megkezdődött az ágazati érdekegyeztetés a hányatott sorsú egészségügyben. Jó jel, hogy az új miniszter és a szakszervezetek nem csak abban értettek egyet, hogy a bérekről kell tárgyalniuk, de abban is, hogy az ágazat egészének megújulásáról kell majd előbb vagy utóbb tisztázó megbeszéléseket folyatniuk. Kérdés persze, hogy az egészségügyi tárca vezetője részéről mennyire szólnak ezek a tárgyalások tényleg az ágazat alapvető gondjainak megoldásáról és mennyire csak a politikai PR részét, a “tűzoltási akciót” jelentik, és az újra tapasztalható sztrájkhelyzet lehűtését szolgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik