Belföld

Valentin-nap: a szerelmesek ünnepe

Az idei pangó tőzsdei részvényárfolyamok közepette még fontosabb a kreativitás a Valentin-napi ajándékok kiválasztásakor. Hiszen nem az árcédulán szereplő összeg, hanem a meglepetés határozza meg ajándékunk sikerét.

Valentin-nap: a szerelmesek ünnepe 1Február 14. az év egyetlen napja, amely pusztán a párkapcsolatok ünnepléséről szól. Ezért aztán a fiatal szerelmesek mellett a házaspároknak is érdemes egy kicsit ünnepelniük, hiszen az ő kapcsolatuk a legfenyegetettebb az ellaposodástól. A munka és a gyerekek ugyanis sokszor felemésztik a házastársak figyelmét és a kapcsolat húzza a rövidebbet.

Amerika számokbanAz Egyesült Államokban a Gartner Group adatai szerint tavaly a másfél milliárd dollárt is meghaladta a Valentin-napra értékesített ajándékok összértéke, idén kétmilliárd dolláros forgalmat várnak a Gartner szakemberei. Az emelkedés két legfontosabb kiváltó tényezője az árak emelkedése és az online piac bővülése. Elemzők úgy vélik ugyanis, hogy az elmúlt 12 hónap alatt mintegy 16 millióval emelkedett az interneten vásárlók száma. Akiknél pedig már bevált a netes vétel, hajlamosak nagyobb értékű cikkeket is a hálóról rendelni.

A Valentin-nap eredete az ötödik századi Rómába nyúlik vissza, ahol Szent Valentin katolikus püspök tiszteletére rendeztek megemlékezéseket. Szent Valentin a harmadik században élt, II. Claudius uralkodása alatt. A legendák szerint Claudius óriási hadsereget szeretett volna felállítani, ám a férfiak vonakodtak önkéntesen belépni, mivel nem szerették volna egyedül hagyni asszonyaikat.

Ez a helyzet arra a következtetésre juttatta az uralkodót, hogy ha a férfiak nem volnának házasok, biztosan belépnének a hadseregébe. Ezért aztán Claudius megtiltotta, hogy az egyedülálló férfiak megházasodjanak. Valentin, látva az uralkodói tiltás igazságtalanságát, titokban továbbra is összeadta a fiatal szerelmeseket.

Amikor mindez kiderült, Claudius börtönbe záratta a püspököt, később – 269 február 14-én – pedig ki is végeztette. A börtönben Valentin beleszeretett őre lányába, és kivégzése előtt neki küldte az első “valentini üdvözlőlapot”.

Valentin MagyarországonValentint magyarul Bálintnak hívják, de ünnepe Valentin-napként honosodott meg nálunk. Sokan fanyalognak, mondván, idegen ez az új ünnep, Valentin azonban nyerésre áll. A kereskedőknél is. Igaz, annyira még nem, hogy Magyarországon is készült volna az amerikaihoz hasonló statisztika.

Bár valószínű, hogy kedvesünk annak is örül, ha sablonos ajándékot (szív alakú csokoládédesszert, szíves lufi, virágcsokor) kap, az öröm eredetiséggel fokozható. Kezd visszaszorulni például a vörös rózsa, miközben a színes rózsák és a napraforgók forgalma egyre nő. További érdekesség, hogy a csokrok megrendelői egyre gyakrabban a nők táborából kerülnek ki.

A legjobb, ha kedvesünknek személyre szabjuk az ajándékot: ha például él-hal a porcelánokért, vegyünk egy antik vázát, és azt töltsük meg virágokkal. A hobbifestő valószínűleg őszintén fog örülni egy vászonból és ecsetekből álló “csokornak”, a könyvek szerelmesét pedig válogatott könyvekkel lephetjük meg. Ha kedvesünk régi vágya, hogy részt vegyen egy tánc- vagy éppen búvártanfolyamon, irassuk be – garantált a siker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik