Belföld

FigyelőBarométer – február 14.

A FED elnöke szerint a múlt év végén Amerika túljutott a recesszió nehezén (+1). Nagy csalódást keltett a TVK és a Mol gyorsjelentése (-2). Kormányzati szinten nem okoznak gondot a Kisgazdapárt belső harcai (+1). Mozdulatlan a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Mindenkinek megvan a maga gondja mostanában. Alan Greenspan, a FED elnöke például azzal a jóslattal aggasztotta hallgatóságát a szokásos féléves szenátusi meghallgatáson, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése a 2-2,75 százalékos sávba fog visszaesni idén. Úgyhogy: hajrá, magyarok! És: utánuk! Ezt nem Greenspan mondta, ő azt tartotta fontosnak vigasztalólag megjegyezni, hogy szerinte a nehezén már túl vannak, és a FED kész megtenni a további szükséges lépéseket. Azaz lesz ott még kamatvágás. Azt is mondta, hogy a korszerű információs technológiáknak köszönhetően nem lett nagyobb baj, viszont az emberek természete csak nem változik. Bizony: minél elszántabbak a nyilatkozatok, öreg rókák annál inkább veszélyt orrontanak…

Nálunk meg, ugyancsak például, a TVK-nak és a Molnak van meg a maga gondja a gyorsjelentések szerint. Utóbbinak kétszeresen is, hiszen egyharmad részben tulajdonosa előbbinek. Mindkét társaság csak közel feleakkora eredményt ért el, mint amekkorát vártak tőle. A TVK vezérigazgatója a jelentős költségnövekedéssel magyarázza az eredményt, amit az árakban nem tudtak érvényesíteni. Idén a műanyagipari érdekeltségek eladása és a Borsodchemmel puccsszerűen megszűnt szerződés újratárgyalása vár a cégre, ettől remélheti sorsa jobbra fordulását. Tegnap a tőzsdei befektetők mindenesetre négy százalékos árcsökkenéssel büntették. A Mol nyilván a gázmizériát fogja okolni, a tőzsde pedig ma, szerdán fog reagálni gyorsjelentésének lehangoló számaira.

Csak a kormányzással nincs gond, mert az olyan, mint a foci. Például a vészkapus mintájára ismeri a vészminiszter fogalmát, van rá esély, hogy bizonytalan időre ilyen kerül a holnap elárvuló FVM élére. A kisgazdák egyéniben és csapatban is beneveztek a “ki a leghosszabb távú szövetséges” versenybe, maga az elnök úr tegnap a nyílt beszéd következő szép példájával szolgált: “A Kisgazdapárt számára a koalíció szent – mert nincs alternatívája.” Szóval egyik kisgazda rátermettebb, mint a másik, a nagy tülekedésben, és mindegyik mögött példás egységben, töretlen bizalommal sorakoznak fel mind a többiek. Ez egyébként lehetséges, egyetlen egy esetben: ha a frakció libasorban, fegyelmezetten körbe-körbe sétál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik