Belföld

FigyelőBarométer – február 12.

Újra szárnyal a Malév (+1). Greenspan nehéz keddje (-2). Célkeresztben a szeszfőzdék (+1). Nem mozdult a FigyelőBarométer.

Túl vagyunk az év első komolyabb sztrájkján. Az első Malév gép egy hét kényszerpihenő után ma délután emelkedik ismét levegőbe. A menetrend szerinti forgalom pedig keddtől áll helyre teljesen. Előzőleg a légitársaság és a repülőgép-szerelők szakszervezetének képviselői megállapodtak, hogy a sztrájkolók vasárnap este fél kilenctől felveszik a munkát. A légitársaság és a szakszervezet közti megállapodás értelmében az Aeroplex elfogadja a Malév hét plusz két százalékos béremelési ajánlatát, vagyis januártól visszamenőleg hét százalékkal emelkedik a dolgozók bére, júliustól pedig a társaság eredményességétől függően további kettővel. Becslések szerint a munkabeszüntetés legalább százmillió forintjába került a Malévnak, igaz, a szerelők bérkövetelése mintegy 240 millió forintos többletkiadással járt volna. Látszólag pozitív a mérleg, de milyen áron? (Olvassa el korábbi cikkünket is: Földre szállt a Malév >>)

Tőzsdezárás a tengerentúlonSzinte egész napos csökkenéssel, napi mélypontjukhoz közel zárták a pénteki napot az amerikai piacok: a Dow Jones csaknem 1, a Nasdaq Composite több mint 3 százalékot veszített. A Dow ezzel már éves nyitóértéke alá került, a Nasdaq pedig töredékpontnyival áll pluszban, lényegében semmivé téve mintegy 20 százalékos év eleji emelkedését.

Mit ért a FED idei, kétszeri kamatcsökkentése? Úgy tűnik, rövid távon fabatkát sem. Legalábbis a tőzsde szempontjából nézve. A világ vezető börzéin és idehaza is elmaradt a várva várt hossz. Alapvetően azért, mert ma már tényként kezelik az elemzők, hogy az amerikai GDP mellett a cégeredmények is csökkennek az első két negyedévben. Sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a gazdasági fellendülés még ennél is később indul be, ez pedig még lejjebb taszíthatja a részvénypiacot, attól függetlenül, hogy a piac március 20-án újabb fél százalékpontos kamatvágást vár a Fed elnökétől, Alan Greenspantől. (Olvassa el korábbi cikkeinket is: Fókuszban a FED kamatcsökkentése >> Váratlan húzás >>)

Aktívak voltak tavaly a cigarettacsempészek és szeszhamisítók – derül ki a pénzügyőrség jelentéséből. A költségvetésnek 500 milliárd forintos bevétele származott a jövedéki termékekre kivetett adóból. Nem csökkentek, bár számottevően nem is növekedtek az üzemanyaggal, szeszes itallal, dohánytermékkel kapcsolatos visszaélések; 3,5 milliárd forintot tett ki a jövedéki bírságok összege. Az idén szigorodnak az ellenőrzések, ehhez anyagi forrásokat is kap a vámhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik