Belföld

FigyelőBarométer – február 7.

Húshiány fenyeget a sertés- és baromfiágazat szabályozási rendszerének késlekedése miatt - állítják a MOSZ szakmai szervezetei (-1). Még nem látszik az áramárakról folyó vita megoldása (-1). Háromszor annyi a pénz az idegenforgalom fejlesztésére, mint tavaly (+1). Alig mozdul a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Tavaszt idéző, bolond idő van. Kipirult kisgazdák szerveznek csoportos városnéző sétát a pesti Belváros utcáin. A sztrájkoló repülőgépszerelők is kimennek a hangár elé, nekivetik hátukat a hullámlemeznek, és arcukat az ég felé fordítják. A hadsereg főparancsnoka pedig ezzel a mondattal ajándékozza meg rádiót hallgatva ébredező honfitársait: “Sajnálom, hogy sokan elhagyják a sereget, viszont a másik szemem optimista. Vagy nevet.” Régen be kellett vonulni, hogy ilyet halljon az ember. Derűs nap lesz ma.

Ugyancsak a rádióban a miniszterelnök azt üzeni, hogy a minisztérium működéséért egyedül a miniszter felelős, de ha problémát lát, azt ő szóvá szokta tenni, tanácsot szokott adni, és a tanácsát a miniszterek meg is szokták fogadni. Most például az agrártárcára figyel, mert nem biztos abban, hogy ez a minisztérium meg tud birkózni az előtte álló feladatokkal. Lehet, hogy valóban elkelne a jó tanács, mert tegnap a Sertés- és Baromfitenyésztők Országos Választmányának összevont ülésén az hangzott el, hogy akár húshiány is kialakulhat az országban, és 100 millió dollárral csökkenhet az agrár-exportbevétel, amennyiben a kormány rövid időn belül nem jelenteti meg az agrártámogatási rendeletet. Ez abból fakad, hogy az FVM meg akarja szüntetni a hústermelőknek eddig adott minőségi és export-ártámogatást. Vagyis nevezettek elesnének attól a pénztől, ami nem is volt az övék – lehetne érvelni, ha a mostani bizonytalanság nem tenné gyakorlatilag tervezhetetlenné tevékenységüket, ami pedig azt jelenti, hogy nincs hitel. Akárcsak a szövetkezetek számára, amelyeket meg a tulajdonrész törvény miatt nem látnak szívesen mostanában a bankok háza táján. Márpedig ez az ágazat köztudottan hitelre van alapozva.

Úgy fest, hogy a miniszterelnök kitüntető figyelméből az energiaszektor is részt szeretne magának. Az áramszolgáltatók ugyanis a kormánnyal akarnak tárgyalni, hogy a maximált árral ne húzzon ki a zsebükből 22 milliárdot. Ami persze szintúgy nem volt még ott, mármint a zsebükben, de ők úgy vették, mintha már ott lenne. Jelenleg a definiciós viták szakaszában tart az ügy, a felek az olyan fogalmakat próbálják tisztázni, mint az extraprofit, a kartell vagy a szabad piac. Ez utóbbi arról jutott a szolgáltatók eszébe, hogy külföldről állítólag olcsóbban tudnának áramot venni, mint a monopol helyzetet élvező Magyar Villamos Művektől, amely mellesleg szintén bevételkiesésről panaszkodik, méghozzá 55 milliárdosról. Egyelőre mindenki elszántan számol. A vitatott pénzek letéti számlán gyűlnek. Ó, Kalifornia…

Az idegenforgalom viszont bizakodva nézhet az esztendő elé. Idén a Széchenyi-terv jóvoltából háromszor akkora összeget, 25 milliárd forintot lehet a turizmus fejlesztésére fordítani, mint tavaly. A hazánk iránt érdeklődők számával nincs baj – mondja a szakértő -, csak az a kár, hogy keveset költenek. Addig is, amíg kimódoljuk, hogyan lehet ezen változtatni, a fenti friss hírek fényében talán tanácsoljuk azt a hozzánk látogatóknak, hogy a biztonság kedvéért hozzanak magukkal ennivalót és elemlámpát. Érdemes ide jönni, mert ez egy derűs ország, szeretetre méltó lakókkal. Akik mindenkit nyitottan fogadnak, kivéve a népszámlálókat. Azokban valamiért nem bíznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik