Belföld

FigyelőBarométer – február 6.

Elmaradt a nagy profitrepatriálás (+3). A régiók csak jövőre jutnak megtermelt forrásaikhoz? (-1) Szerelősztrájk Ferihegyen (-1). Emelkedőben a FigyelőBarométer.

A tegnap napvilágot látott fizetési mérleghiány, bár kedvezően alakult, a mögötte meghúzódó folyamatok megítélése már korántsem ennyire egyértelmű. A részletekbe menő elemzés helyett csupán néhány főbb tendenciát érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni. A két kulcstétel: az árumérleg és a profitkivitel. Az áruhiány a vártnál nagyobb lett, nem kis meglepetést okozva ezzel a szakemberek körében. Többen is azon félelmüknek adtak hangot, hogy az export növekedési dinamikájának megtorpanása visszafogottabb gazdasági bővülésről tanúskodhat. A profitrepatriálás terén ugyanakkor derűlátásra okot adó tendenciák mutatkoztak. Különösen igaz ez, ha a korábbi évekhez viszonyítjuk a pénzhazautalás mértékét. A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a külföldiek – magas GDP növekedésben bízva – a megtermelt nyereséget újra Magyarországon fektették be.

A regionális pénzek elosztása a parlamenti döntések lassúsága miatt az idénről jövőre húzódhatnak. Hiába emelték meg a régióknak szánt közvetlen forrásokat 1,3 milliárd forintról 3,1 milliárdra, a szakértők attól tartanak, hogy ebben az évben nem tudják a 2001-re szánt megemelt keretet felhasználni. Ez már csak azért is valószínű, mert a parlament még nem is tárgyalta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot. Ráadásul a tavaly megítélt száz-száz milliót is csak a december végén utalták a régióknak.

Kudarcba fulladt az utolsó egyezkedési kísérlet Ferihegyen, így hétfő este megkezdődött a repülőgép-szerelők sztrájkja. A két fél bérelképzelései elég távol állnak egymástól, a sztrájkolók 15 százalékos fizetésemelést követelnek, a Malév tulajdonú Aeroplex Kft. pedig nem ajánl többet 7+2 százaléknál. A Malév vezetői azzal érvelnek, hogy egyszázalékos béremelés 40 millió forint többletkiadást jelentene, és a szerelők 240 ezer forintos átlagbére amúgy sem alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik