Belföld

Bekebelezi a Bertelsmann az RTL csoportot

A német médiabirodalom, a Bertelsmann átveszi az irányítást az Európa legnagyobb televíziós és rádiós hálózatát üzemeltető RTL Group fölött. A tranzakció hazai vonatkozása: a Népszabadság főtulajdonosa összeütközésbe kerülhet a hazai médiatörvénnyel.

Szereplők• Bertelsmann AG:

Szinte minden, ami média és szórakoztatás. A német magánbefektetők tulajdonában lévő konszern az amerikai Time Warner mögött a második helyet foglalja el az iparágban. 58 országban 76 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Árbevétele tavaly 32,4 milliárd márkára rúgott.

Groupe Bruxelles Lambert (GBL): Fél évszázaddal ezelőtt befektetési társaságként jött létre, az alapítás után 3 évvel részvényeit bevezették a belga tőzsdére. A GBL részvények döntő hányadát a Desmarais és a Frere dinasztia birtokolja. A társaság szakmai befektetőként vásárol részvényeket olyan cégekben, mint az RTL Group, a TotalFinaElf vagy a Suez Lyonnaise des Eaux. A piac jelenleg 22,5 milliárd márkára taksálja a vállalkozást.

A Bertelsmann ma jelentette be, hogy az RTL csoportban lévő 37 százalékos részesedése mellé további 30 százalékos részvénycsomagot vásárol a Groupe Bruxelles Lambert (GBL) pénzügyi holdingtól. Amennyiben az ügyletet a társaság felügyelő bizottsága és a versenyhivatal jóváhagyja, a német médiabirodalom az RTL 67 százalékára és ezzel együtt Európa legnagyobb televíziós hálózatára tesz szert.

Cserébe a GBL 25,1 százalékos részesedéshez jut a Bertelsmannban. Továbbá jogot szerez arra, hogy a tulajdonába került részvénycsomagot három-négy éven belül részben vagy egészben tőzsdére vigye.

Fizess részvénnyel!

Szakított a hagyományokkal a Bertelsmann, legalábbis ami a tranzakció finanszírozását illeti. A tulajdonosok eddig ugyanis vigyáztak arra, hogy az akvizíciókhoz belső forrásból, hitelfelvételből vagy cash flowból teremtsenek elő pénzt.

RTL GroupA csoportot a luxemburgi CLT-Ufa és a brit Pearson televíziós társaság hozta létre tavaly áprilisban. A 11 országban 22 tévé- és 18 rádióadót működtető társaság a filmgyártásban is jeleskedik – Hollywood után a legtöbb filmet készíti. Az RTL a múlt évben 8 milliárd márka árbevételt mutatott fel. Adózás és értékcsökkenés nélkül számított profitja meghaladta az 1 milliárd márkát. A társaság tőzsdei értéke megközelítette a 30 milliárd márkát.

Az RTL azonban már túl nagy falatnak bizonyult. A Bertelsmann kénytelen volt saját részvényeivel fizetni a 30 százalékos részvénypakettért. Ahhoz pedig, hogy a GBL-nek adott 25,1 százalékos csomag érjen is valamit, a zártkörű tulajdonosi szerkezetet is fel kellett adnia. Persze a részletek kidolgozásánál ügyelt arra, hogy a szavazatok háromnegyedét továbbra is kezében tartsa.

A tervezett egyesüléstől várható eredményeket alapjaiban határozza meg, hogy milyen gyorsan és hatékonyan sikerül integrálni az RTL márkanevet a Bertelsmannba – nyilatkozta Thomas Middelhoff, a médiabirodalom vezérigazgatója. A legnagyobb lehetőséget az RTL promóciós gépezetében látja, mely megannyi csatornán (elektronikus kereskedelem, internet, zene és könyvek) éri el a fogyasztók millióit.

Szigorú médiatörvény125. § (1) Aki országos terjesztésű napilapban befolyásoló részesedéssel, kiadói, illetve alapítói joggal rendelkezik, országos – hálózatba kapcsolódás nélküli – műsorszórással terjesztett műsorszolgáltatóban, műsorelosztóban nem szerezhet befolyásoló részesedést, és viszont.

Sérül-e a hazai médiatörvény?

Amint formálisan is jóváhagyják a Bertelsmann tulajdonszerzését, azon nyomban felvetődik a kérdés idehaza: vajon a német médiamamut nem szegi-e meg a hazai médiatörvényt? A törvény szerint ugyanis a Népszabadságban 67 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező Bertelsmann nem tarthatja fenn egyszerre többségi részesedését az RTL Klubban és a napilapban. Márpedig a hazai kereskedelmi tévécsatorna a CLT-Ufa tulajdonában van, s az az RTL Group érdekeltségébe tartozik.

A Népszabadság tulajdonosai
 Népszabadság
szerkesztőségi közös részvény
0,4%
 Szabad Sajtó Alapítvány 26,5%
 Népszabadság Egyesület  5,5%
 Bertelsmann AG (Gruner & Jahr
AG)
67,6%

Ki vett meg kit?

Az óriásügylet bejelentése előtt két nappal napvilágot látott hír szerint az RTL New Media 12,8 millió euróért megvásárolja a Bertelsmann Broadband Groupot. Mindkét cég az internetes televíziózás, valamint helyi hír és szórakoztató tartalomszolgáltatás területén tevékenykedik.

A Bertelsmann
tulajdonosai
Bertelsmann Foundation 57,6%
Mohn család
17,3%
GBL 25,1%

Az RTL Group tulajdonosai
Bertelsmann 67,0%
Pearson 22,0%
Közkézhányad 11,0%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik