Belföld

FigyelőBarométer – február 2.

Orbán értékelte az országot (-1) Változatlan eurokamatok (-1) Heteken belül a kormány előtt az EHT (+3). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Régi pártállami kifejezéssel további munkasikereket kívánunk országunk miniszterelnökének, aki tegnapi beszédében egy derülátó, sikeres ország képét festette elénk. A kormányfő beszédében leírt ország persze létezik, kétség sem fér hozzá, hogy amit ő onnan a Vígadóból csökkenni látott, az csökkent is és aminek növekedését látta, az tényleg emelkedett. Széchenyi terv, gazdasági növekedés a természeti csapások ellenére, boldog és az adókedvezmények miatt gazdagabb gyerekes családok, minimálbérnek örvendező alacsony keresetűek, romaösztönzés – jutott és maradt is mindenkinek. Amiért azonban további munkasikereket kívánunk neki az az érem másik oldala és aminek – lassan szép szokásához híven – alig-alig szentelt figyelmet. Szegénység ugyanis van, leszakadás szintén, a válság a mezőgazdaságban éppen úgy ennek az országnak a képéhez tartozik, mint a részben az állami beavatkozás miatt döglődő tőzsde, az elértéktelenedő megtakarításaink, a beragadt infláció és még sorolhatnánk. Hajrá tehát, jövőre, ugyanilyenkor már nem lehet megkerülni a problémákat sem, néhány hónappal azután ugyanis már a választók előtt kell vizsgázni.

Amerikai messze van – kicsit ez a hozzáállás volt érezhető az Európai Központi Bank (EKB) tegnapi döntésében, amikor annak ellenére hagyta változatlanul az eurózóna irányadó kamatlábait, hogy időközben kisebbfajta recessziós vihar készül az Egyesült Államokban, aminek előszelét ráadásul már a kinti kollegáik is érzik. Egyre mélyebb aggodalom ül ki az arcukra és nekiveselkedtek a lassú de biztos monetáris lazításnak, hogy őket ne lehessen okolni majd az esetlegesen bekövetkező visszaesésért. Persze ez nem azt jelenti, hogy az EKB-nak feltétlenül követnie kellett volna a tengerentúli példát, főleg mert a különböző előrejelzések egybehangzóan 2,6 százalékos növekedést jeleznek előre az idénre, miközben Amerikában jóval 2 százalék alatt marad majd a bővülés. Kérdés azonban, hogy milyen hatással lesz majd az amerikai gazdaság lassulásának Európára, kérdés, hogy nem kellene-e a frankfurti jegybankároknak is kicsit jobban csipkedniük magukat további kamatcsökkentésekkel, hiszen az alacsony olajárak és a kordában tartott európai fogyasztás miatt inflációs veszélynek nyoma sincs, vagyis a kamatmérsékléssel csak a növekedés motorján lendíthetnének. Amerikai messze volt tegnap, de lehet, hogy ez a felfogás nem túl kifizetődő hosszabb távon.

Annyit vártunk, várunk már jó ideje az egységes hírközlési törvényre, a digitális aláírásról szóló jogszabályra, az e-közbeszerzést szabályozó rendeletekre, hogy minden egyes alkalommal, amikor erre utaló és később esetleg kissé átértékelt nyilatkozat is jelenik meg arról, hogy most “már hamarosan és mindjárt” hogy megérdemli a két pontot Stumpf István kancelláriaminiszter. Tegnap azt ígérte: heteken belül a kormány elé kerülnek ezek a dokumentumok, úgyhogy izgatottan várjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik