Belföld

FigyelőBarométer – január 31.

Megbénulhat az internet (-1). Tovább tart a vihar a Borsodchem körül, ha csillapodni látszik is (+1). Újrakezdődik az áralku a kormány és a gyógyszergyártók között (+-1). Nem mozdul a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Ha Ön ezt most nem látja, annak csak egyik lehetséges oka az, hogy nem ide néz, vagy az, hogy nincs is bekapcsolva a monitorja. Az Egyesült Államok erre szakosodott intézete felhívta a világ figyelmét arra, hogy hackerek viszonylag egyszerűen megbéníthatják az egész internetet azzal, ha blokkolják a domain-szervereket. A hackerek eddig szerencsére nem olvasták a hírt. Vagy az is lehet, hogy nem hozta izgalomba őket, s a világ valamiért mégis jobb, mint hisszük. Mindenesetre ez egy más aspektusa minapi cikkünk témájának. (Még hiányos az internet szabályozása >>)

A látható és a láthatatlan körül látszik forogni mostanában a világ. A kormányszóvivő szerint csak a vak nem látja, hogy a Borsodchem ügyében pénzmosás történhetett. (Hivatalosan fogalmazva ezt úgy mondják, hogy “felmerült a gyanúja”, továbbá “sérült az átláthatóság”.) Ugyanakkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének keddi beszámolóját követően a kormányülésen úgy döntöttek, hogy jogsértést az ügyben nem lehet megállapítani. Ez azonban nem akadályozza meg az imént említett állami szervet (PSZÁF), hogy tisztességtelen piaci magatartás gyanújával pert indítson az üzlet egyik résztvevője ellen. Mit nem látunk itt? Ki maradt ki, és miből? (A témáról lásd írásunkat:Távárisi kám bek?)

Az sem utolsó látvány, amikor a mind kevésbé lakható főváros főpolgármestere, egy parlamenti küszöb körüli párt elnöke nagygyűlésen értékeli az ország helyzetét, és hívja tetemre egyszerre az országgyűlés két legnagyobb pártját. Van lap, amelyik azzal kezdi beszámolóját, hogy az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a színházat. Nem mintha érdekes lenne, de egy másik kis párt elnöke is mindig azzal büszkélkedik, hogy ahol ő megjelenik, ott megtelik a kultúrház nagyterme. Előre látható, hogy a miniszterelnök a Vigadóban nem Demszky tíz kérdésére, de még csak nem is a szocialisták kérdéseire fog válaszolni. Akkor meg mire ez a sok színház? Nem ugyanazt nem látjuk itt is: ki marad ki, és miből?

Az aligha látható biztosan, hogy lesz-e gyógyszer minden bajunkra. Az azonban már tudható, hogy mennyibe fog kerülni, és mikor emelkedik az ára. Ha nem támogatja a társadalombiztosítás, akkor márciustól, és 9-12 százalékkal, ha meg támogatja, akkor csak júliustól 6,3 százalékkal. Ezzel a kormány valójában arról döntött váratlanul, hogy semmisnek tekinti a tavaly augusztusban véres verítékkel kiküszködött áregyezményt, és újrakezdi az alkut a gyógyszergyártókkal. De vajon lehet-e komolyan tárgyalni, ha a tapasztalatok alapján nem látható előre, hogy érvényes lesz-e egy megállapodás, mire életbe lépne?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik