Belföld

Világgazdasági Fórum Davosban

A világ egyik legelőkelőbb síparadicsoma az év elején hagyományosan a Világgazdasági Fórumnak ad otthont, ahol a világ politikai és üzleti vezetői tanácskoznak. Az aktuális kérdések között is prioritásként szerepel az amerikai gazdaság növekedési kilátásainak megvitatása.

Világgazdasági Fórum Davosban 1Az idén januárban is összeülnek Davosban a világ politikai és gazdasági vezetői, hogy megvitassanak egy sor aktuális problémát. A szóba kerülő témák általában nem túl specifikusak, inkább általánosságban esik szó a legsürgetőbb teendőkről.

Davos legfontosabb kérdései•Milyen irányt vesz az USA gazdasága?

•Az internet jövője: teljes anarchia vagy részletekbe menő szabályozás?

•Az Európai Unió fejlődési tendenciái?

•Vállalategyesülések és vállalatfelvásárlások: csodaszer vagy káprázat?

•A technológia és az oktatás: bezárhatnak a tantermek?

•Hogyan állítható meg az AIDS terjedése?

•Mobiltelefonok: tényleg veszélyesek?

•G-Business: a biotechnológia helyzete?

•Mennyire reális az adórendszerek globális harmonizációja?

•A részvényopciók szerepe?

•Az üzleti és a nonprofit szféra viszonya?

•Az elektronikus pénz a jövőben: elektronikus pénztárca?

A legfontosabb témakörök

Az üzlet és a technológia viszonya: az üzleti vezetők azzal a nem titkolt reménnyel érkeztek a svájci síparadicsomba, hogy felvértezzék magukat a XXI. századi túléléshez szükséges tudással. Szakértők tartanak előadásokat arról, hogyan kell felépülnie az új évezred vállalatának. Kapcsolódó téma a vállalatfelvásárlások és az akvizíciók szerepének megítélése.

A napirendi pontok között szerepel annak megvitatása is, hogy az új környezetben hogyan őrizhető meg a piaci feltételek sértetlensége. Felteszik a kérdést, hogyan alakul a mobil kereskedelem jövője, ki nyeri majd a vezeték nélküli internetért folytatott harcot, illetve hogy a számítógépesített világban szükség van-e még a tőzsdei parkettre. Az internet szabályozásával kapcsolatban kiemelt fontosságú az elektronikus kereskedelem adókérdéseinek megvitatása.

A világgazdaság helyzete: a Davosba látogatókat és a szélesebb közvéleményt egyaránt foglalkoztatja, mit tervez az új amerikai elnök, hogy az USA továbbra is a világ vezető gazdasági nagyhatalma maradjon. Az amerikai mellett azonban terítékre kerülnek az orosz, a kínai és a dél-amerikai gazdasági kilátások is.

A biotechnológia etikai kérdései: abban szinte mindenki egyetért, hogy a génmanipuláció óriási lehetőségeket kínál a betegségek ellen folytatott harcban. Sokkal inkább vitás, hogy ténylegesen mely területeken szabad felhasználni a tudományos újdonságokat.

Az “Európai éra” hajnala: a fórumon szóba kerül, hogy milyen szervezeti felépítés tenné optimálisan hatékonnyá az Európai Unió munkáját, illetve hogy Európának magának mekkora “nemzeti” identitásra van szüksége. Az EU bővítésének fényében különösen időszerű a közös védelem kérdése.

Világgazdasági Fórum Davosban 2Az amerikai kérdés

Az aktuális témák között kitüntetett figyelem övezi az amerikai gazdaság növekedési kilátásait. A közgazdasági elméletek szerint a gazdasági növekedés lelassulásának pozitív következménye, hogy csökkenti az inflációs feszültségeket. A megtermelt javakkal együtt csökken a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, emiatt visszaesik a kereslet. A csökkenő keresletre reagálva a cégek tovább csökkentik termelésüket, és elbocsátásokat hajtanak végre. Lelassul a bérek növekedési üteme is, ami hagyományosan az árszínvonal emelkedésének stabil magyarázó tényezője.

A jelenlegi amerikai helyzet azonban cáfolni látszik a fenti elméletet. A jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan szerint is elképzelhető, hogy a gazdasági növekedés rátája “közel lesz a nullához”. Szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy ezúttal – amennyiben az enyhe recesszió valóban megvillantja foga fehérjét – nem fog jelentős mértékben csökkenni a munkaerőpiacot jellemző túlkereslet.

A kérdés már csak azért is aktuális, mert a Fed nyíltpiaci bizottsága most dönt az esetleges kamatcsökkentésről és annak mértékéről. A bérinflációt pedig esküdt ellenségének tekinti Greenspan. Az 1999. júniusában megindult kamatemelési hullámot is ezzel magyarázta. Indoklása úgy szólt, hogy a kamatemelések nélkül veszélyesen felgyorsulhatott volna a gazdaság, a kínálat nem tudott volna lépést tartani a kereslettel, ez óriási bérinflációhoz vezetett volna, felborítva a tízéves növekedési periódus végére kialakult kényes gazdasági egyensúlyt.

A döntés meghozatalakor nem szabad megfeledkezni a munkaerő termelékenységének alakulásáról sem. Az ugyanis rekordmértékben, éves szinten mintegy 3 százalékkal emelkedett az elmúlt öt évben.

Világgazdasági Fórum Davosban 3Aki csak számít

A vállalati vezetőknek is érdemes ellátogatniuk a távoli alpesi faluba, és nem csak azért, hogy síeljenek. Az élet ugyanis pezseg: üzleti ebédek és vacsorák követik egymást, megannyi kitűnő alkalom az információcserére. A rendezvény rendszeres látogatói között olyan nevek szerepelnek, mint Soros György, a Deutsche Bankos Rolf Breuer vagy éppen Bill Gates. A Microsoft első embere az idei alkalmat is kihasználja, hogy felvázolja aktuális vízióját a jövőről. Gates ugyanis rendszeresen tömegek előtt, Davosban mutatja be a technológia fejlődése nyújtotta legújabb lehetőségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik