Belföld

Tőzsdehét – ismét pangás

A múlt hét ismét a forgalomnélküliség jegyében zajlott a budapesti értéktőzsdén, a január közepi három napos fellángolás után az immár szokásosnak nevezhető pangás jellemezte a piacot.

Tőzsdehét – ismét pangás 1A nagyrészt eseménytelen hét miatt a BUX több mint két százalékot vesztett értékéből, így a befektetők és a brókerek ismét búcsút inthettek a nyolcezer pont feletti indexértéknek.

Pénz- és állampapírpiacA múlt héthez hasonlóan minimális mennyiséget fogadott el hétfői kötvényaukcióján az MNB, a másnapi három hónapos diszkontkincstárjegy aukción így élénk kereslet volt tapasztalható, a DKJ átlagos hozama 11,35 százalék lett.

Szerdán kétéves államkötvény-aukciót tartott az ÁKK, két és félszeres túljegyzés mellett a 2003/L átlaghozama 9,67 százalék lett, az ötéves állampapír (2006/E) csütörtöki aukcióján nem túl aktív jegyzési szándék mellett 8,72 százalékos átlaghozam alakult ki. A kibocsátott mennyiség mindkét esetben megfelelt az előzetesen meghirdetettnek, 25, illetve 24 milliárd forintot tett ki.

A referenciahozamok a rövid oldalon csökkentek, míg a hosszabb lejáratú papírok esetében emelkedtek a héten.

A DWIX értéke 11,33 százalékra csökkent, ami 2 bázispontos csökkenést jelent az előző heti értékhez képest.

A forint a sáv szélére erősödött (-2,24 százalék a centrumtól számítva), míg a keresztárfolyam a dollárhoz képest 1,4 százalékkal gyengült (1 USD = 288 Ft).

Hét elején a kedvezőtlen vállalati eredmények és a vártnál nagyobb esést mutató konjunktúraindex eredményeztek csökkenést az USA-ban, a hét végére azonban már pluszban álltak az amerikai indexek. Némi meglepetést okozott azonban, hogy Alan Greenspan csütörtökön a szenátus előtt tartott beszédében nem tett elegendő utalást a gazdaság állapotára, illetve a jegybank közeli szándékaira, így a “mágus” szavait nem követte nagyobb mozgás.

Itthon a hét eseménye a Borsodchem közgyűlése volt, az orosz “mumus” hatalomátvétele, melynek eredménye erőteljesen megváltoztatott vezetés lett – ez pedig nem sok jóval kecsegtette a befektetőket. A mintegy kétharmados szavazati aránnyal bíró orosz akarat megnyilvánulása mellett a BC ára hatezer forint környékére esett (-8 százalék). Szárnyalt viszont a TVK, öt százalékot erősödve a meglehetősen illikvid piacán beinduló vételi hullámnak köszönhetően. A Gazprom vállalatmassza tulajdonrésze a TVK-ban közvetlenül és a Borsodchem révén körülbelül ötven százalék, a Mol 33 százalékban tulajdonos, kettejük meglehetősen “különös” viszonyát ráadásul tovább bonyolítja a Mol lejárt (és érvényét vesztett) TVK opciója.

A vegyipar általános ellenőrzéséért vívott harcot másrészről a pénzügyi felügyelet határozott fellépése is színezi, az azonban még mindig kérdéses, milyen lépések születnek majd az állam oldaláról.

A nagy papírok piacán beindult a profittaking, egyedül a Mol tartotta magát és ért el egy hét alatt “kőkemény” öt forintos árfolyamgyarapodást. A részvény forgalmának az elmúlt napokban tapasztalható növekedése azonban figyelemre méltó volt. Az olajpapír piacát a társaság gázüzletágának eladásáról felröppent hír rázta fel, melyre a Merrill Lynch nagynevű befektetési bank aktuális elemzésében derült fény. A Mol cáfolta ugyan a már meglévő vevőkről szóló értesülést, a részvény árfolyama ennek ellenére erőteljes emelkedésen ment át a hét második felében.

A Merrill a tőzsde egyik főszereplőjévé lépett elő, hiszen a magyar piac egészére is hatott a héten: javasolt portfoliójában Kelet-Európa általános súlyának megemelése szerepel, Magyarországot pedig felülsúlyozásra módosította. Bár a minősítés jól hangzik, a jelenlegi nyomott hangulatban nem tudni, milyen visszhangra talál a nemzetközi befektetők bankszámláin.

Öt nap alatt tizennégy százalékot ugrott a Synergon árfolyama, szokás szerint nyugati vásárlóról szóló pletykával megerősítve, ám a Graboplast emelkedése sem sokkal maradt el ettől. A Nemzeti Bank volt alelnökének a Phylaxia vezetésében vállalt szerepe tíz százalékos pluszt jelentett a részvény árfolyamában, fundamentumok hiányában egy-két kinevezéssel így akár tovább is lehetne húzni a hányatott sorsú papírt.

A hét eseménye vitathatatlanul a FED szerdai ülése lesz, ahol várhatóan ötven bázispontos kamatcsökkentésről döntenek majd, ez pedig lökést adhat Amerika és Európa tőzsdéinek is. Itthon a decemberi termelői árak, illetve a folyó fizetési mérleg adata befolyásolhatja a piacot és talán az, hogy a forgalom nélküli parketten a brókerek unalmukban merre mozgatják majd az árakat.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7929,2 -2,66 % 1,01 %
Varsó WIG 17334 -1,50 % -2,88 %
Prága PX50 499,1 -3,11 % 4,31 %
Frankfurt DAX 6695,2 0,66 % 4,07 %
Párizs CAC 5925,6 1,37 % -0,01 %
London FTSE 6294,3 1,37 % 1,15 %
Nikkei 225 13696,1 -2,09 % -0,65 %
Hang Seng 16044,2 0,69 % 6,28 %
Dow Jones IA 10660 0,68 % -1,18%
Nasdaq 2781,3 0,39 % 12,58%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik