Belföld

FigyelőBarométer – Január 29.

A gazdasági egyensúly romlása várható (-2). Kokó ismét győzött (+2). Fenyeget az influenza (-1). Süllyed a FigyelőBarométer.

Míg tavaly a gazdasági növekedés gyorsulása alapvetően kedvező egyensúlyi viszonyok közepette ment végbe, az idén nemcsak a bővülés lassul, hanem az egyensúly is romlik – áll a GKI Gazdaságkutató Rt. és az ABN Amro Bank közös előrejelzésében. A kijelentést avval magyarázták az elemzők, hogy az Európai Unió gazdasági növekedésének lassulása jelentős mértékben árt a magyar exportnak. Annak sem örülhetünk felhőtlenül, hogy ezt a negatív hatást némileg ellensúlyozza a belföldi kereslet tavalyinál gyorsabb emelkedése, hiszen mindezek hatására a külkereskedelmi mérleg hiányának növekedése várható. Az expanzív költségvetési politika következtében az államháztartás hiánya is jelentősen emelkedhet, különösen ha figyelembe vesszük a formailag a tavalyi évre elkönyvelt, de ténylegesen idei kifizetéseket is – figyelmeztet az elemzés. A deficit finanszírozása nem okoz gondot, ám hiba lenne mindezt a működőtőke beáramlásától várni. A kutatók úgy vélik, hogy ha a külföldi részvényvásárlások nem indulnak növekedésnek, ismét emelkedni fog az ország adósságállománya.

“Két komoly célt tűztem magam elé profi pályafutásom kezdetekor: a világbajnoki öv megszerzését és Naseem Hamed legyőzését. Mától már csak egy komoly célom van” – mondta meghatottan Kovács István, alias Kokó a kiütéssel végződött szombat éjszakai mérkőzést követően. A magyarok büszkesége kőkemény küzdelemben győzte le Antonio “Chelo” Diazt, és így lett a WBO újdonsült pehelysúlyú világbajnoka. Kokó a tőle megszokott lelkesedéssel bokszolt: “El kell ismernem, hogy Diaz nehezebb riválisnak bizonyult, mint azt a videofelvételek alapján vártam; most már őt nevezhetem profi pályafutásom legnehezebb vetélytársának – említette a harmincéves bajnok. – Rendkívül kemény meccs volt: miután lefejelt, a negyedik-ötödik menetben elbizonytalanodtam, noha egy percig sem éreztem, hogy kikaphatok.” A mérkőzés végén a Rockyból ismert jelenetek következtek, átadták a világbajnoki övet, volt rövid beszéd, és persze két megviselt harcos a ringben. Kokó evvel a lépéssel az amatőrök után meghódította a profi boxot is.

Tovább fenyeget az influenza. Somogyváron, ahol az országban elsőként zártak be iskolát a tömeges megbetegedések miatt, már csaknem mindenki egészséges, viszont egyre több más helyen bukkan fel a fertőzés. A tisztiorvosok folyamatosan figyelik a járvány terjedését, éppen ma várják az influenzaszerű és az influenzás megbetegedésekben érintett megyék házi- és gyermekorvosi adatait. Az orvosok a gyermekek fokozott védelmét hangsúlyozzák, és hozzáteszik, hogy az influenzavírus főként azokat a kiskorúakat veszélyezteti, akiket korábban nem fertőzött meg a kórokozó. Vigyázzunk tehát magunkra, együnk sok vitamint. Aki pedig már ágynak esett a kórral folytatott küzdelemben, vegyen példát Kokó kitartásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik