Belföld

Az Ericsson döntött a jövőről

A világ harmadik legnagyobb mobiltelefon-szállítója kivonja erőit a "wireless" készülékek gyártásának piacáról. A döntés indoklásából kiderül, hogy oka a várakozástól elmaradó piaci adatokban keresendő.

Az Ericsson döntött a jövőről 1Az Ericsson svéd társaság bevételeinek 75 százaléka a mobil rendszerek kiépítéséből ered. Erőforrásai ezzel szemben nem elsősorban magából a gyártásból származnak, hanem a kutatás és fejlesztés területén kialakított produktivitásából.

Az Ericsson azért döntött úgy, hogy eladja a gyártási részleget, mert meg akar szabadulni a fogyasztói termékek divíziójában keletkező nagyarányú veszteségeitől, emellett a harmadik generációs mobilrendszerek területén sem tapasztalható akkora előrelépés, mint korábban gondolták. A társaság szakemberei azzal magyarázták a döntést, hogy az elmúlt időszakban csökkent a készülékeladások száma, emiatt szinte kiszámíthatatlanná vált a piacnak ez a területe.

A mobiltársaságok már korábban is jelezték, hogy nehezen vezényelhetők a cégek olyan piaci ingadozások közepette, mint amit ez a szektor mutat, ezért megfontolás tárgyává teszik a gyártási feladatok átruházását. Az Ericsson bizonyult az első szereplőnek, amelyi belekezdett hosszú távú terveinek megvalósításába, és várhatóan már április elsejétől átadja a gyártást a Flextronicsnak.

Az Ericsson döntött a jövőről 2Arra számítanak, hogy az átszervezés után az Ericsson sokkal kevésbé lesz kitéve a piaci ingadozásoknak, és nem kell időről-időre komoly terveket készítenie ahhoz, hogy gyárainak termelékenységét az éppen aktuális helyzethez igazítsa. Az elemzők szerint a korai változtatás nehezen megjósolható helyzetet teremt az ágazatban, és elképzelhető, hogy további szerkezeti változtatásokat tesz szükségessé.

A döntés mellett a vállalat képviselői a várt növekedéssel kapcsolatosan is bejelentést tettek. Eszerint a korábban 20 százalékosra jósolt 2001-es árbevétel-növekedést mostanra már csak 15-20 százalékra prognosztizálják, és az eredetileg 10 százalékra taksált üzemi nyereség is csak 6-8 százalékot ér majd csak el. Csütörtökön a stockholmi tőzsdén a nyitást követően rögtön 13 százalékot esett az Ericsson részvényeinek árfolyama, s így jóval az egy éves, 230 svéd koronás részvényenkénti árrekord alá került.

Az Ericsson döntött a jövőről 2A számadatok alapján a fejlődés érzékelhetően lelassult, és komolyabb változtatási tervek nélkül a részvényárak még jelentősebb esésével lehetett volna számolni. A problémák főként a mobiltelefonok gyártásánál kialakult veszteségekkel magyarázhatók, ezek a bejelentés szerint elérték a 16,2 milliárd svéd koronát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik