Belföld

Kegyelet és profit – a Jimmy-sztori

Zámbó Jimmyvel már életében is sokat foglalkozott a média. A tragédia után azonban kiteljesedett a Jimmy-láz, és a temetéssel alighanem el is érte csúcspontját. Tény, hogy többen meggazdagodásuk lehetőségét látták a szomorú esetben.

Kegyelet és profit – a Jimmy-sztori 1Bár Zámbó Jimmyt rajongói nevezték el Királynak, nyugodtan kaphatta volna lemezkiadójától is a nevet. Összesen ugyanis tizenkét saját albumot jelentetett meg, hat gyémánt, három platina, egy pedig kétszeresen is platinalemez lett.

A Mahasz Top 40 első tíz helyezettje1. Zámbó Jimmy: Karácsony Jimmyvel

2. Zámbó Jimmy: Dalban mondom el

3. Zámbó Jimmy: Best Of 2.

4. Zámbó Jimmy: Best Of 1.

5. Irigy Hónaljmirigy: Ráncdalfesztivál

6. Natalia Oreiro: Tu veneno

7. Hofi Géza: 1400.

8. Ennio Morricone: The Very Best Of

9. Masters of Chant: Gregorian

10. Eminem: The Marshall Mathers LP

Sorban jelentek meg nagylemezei, ezekért számos elismerésben részesült: 1992-ben Az év legjobb lemeze, 1993-ban Az év énekese és Az év albuma, 1994-ben eMeRTon, Az év legjobb lemeze, 1995-ben Artisjus-Huszka Jenő, Aranyszarvas, 1994-1995-ben Aranyzsiráf díjat kapott.

A zenész legutolsó lemeze már a múlt év végén is vezette a Mahasz eladási listákat, a tragédia óta azonban a korábbi albumok is rekordokat döntő, több ezres példányszámban keltek el – mondta el a FigyelőNetnek Zámbó Jimmy lemezkiadója, a Warner Magneoton. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy az idei harmadik héten négy Jimmy-lemez szerepelt a Mahasz Top 40 album slágerlista élén.

SikerlistákTelevíziós toplista (január 15-21, 18-49 évesek):



1. Zámbó Jimmy temetése

2. Vad angyal

3. Napló

4. Fókusz

5. Dáridó

A Fókusz könyváruház sikerlistája (január 17.):

1. Bodonyi László: Zámbó Jimmy nem csak dalban mondja el

2. Moldova György: Európa hátsó udvara

3. Lengyel László: Fortinbras királysága

4. Vámos Miklós: Apák könyve

5. Keményné Dr. Pálffy Katalin: Bevezetés a pszichológiába

Forrás: MH Online

Jimmy, a “négyoktávos énekes” temetésén tömegek voltak jelen, emellett a televízión is rengetegen kísérték figyelemmel a szertartást. A csepeli köztemető virágosainak forgalma csak a Halottak napiéhoz volt mérhető, és már árulták a Jimmy-szertartáskönyvet is. Az AGB Hungary mérései szerint a hirdetők által leginkább preferált 18-49 éves korosztály körében a temetés közvetítése volt a legnézettebb műsor a január 15-étől 21-éig tartó héten.

A Királyról novemberben megjelent könyvet (Bodonyi László: Zámbó Jimmy nem csak dalban mondja el, kiadó: EPS Trade Kft.) is gyorsan elkapkodták a rajongók a tragédia után. A Jimmy-rajongók tehát mindenre lecsapnak, aminek bármi köze is van ez elhunyt zenészhez. Az interneten fórumokat indítottak, melyek a tragédiát tekintik témájuknak, de már Zámbó Jimmy emlékoldal is született.

A leleményes vállalkozók, kihasználva a rajongók lelkesedését, szinte mindent piacra dobnak, amit ember el tud képzelni (és azt is, amit nem). A helyzet Diana walesi hercegnő halála óta ismerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik