Belföld

Ártalmas a mobiltelefonok sugárzása?

Egyre több kutató jut arra a következtetésre, hogy a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása egészségügyi kockázatot jelent. A mobiltechnológia elég új keletű ahhoz, hogysem minderre bizonyítékot is lehessen találni.

Ártalmas a mobiltelefonok sugárzása? 1Fáradtság, álmatlanság, fejfájás, esetleg bőrirritáció – szakemberek szerint ezek lehetnek a túlzottan gyakori mobiltelefon-használat egészségügyi tünetei. Amikor ugyanis mobiltelefonon beszélünk, elektromágneses rádióhullámok közvetítik az információt telefonunk és egy alkalmas, közeli szolgáltató antenna között. Ezek a rádióhullámok pedig egyes feltételezések szerint károsíthatják az emberi szervezetet.

A legfontosabb érvek a gyakori mobilhasználat ellenA telefon által kibocsátott sugárzás több mint 60 százaléka a fejre jut. Ez már önmagában is elég meggyőzőnek tűnik, még riasztóbbá válik viszont akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az antenna milyen közel van a fülünkhöz. A fülrésznél ugyanis nem zárt a koponya, ezért az ártalmas rádióhullámok még könnyebben hatolnak az agyba. Különösen igaz ez a belső antennás készülékek esetében.

•Számos esetben vizsgáltak olyan telefonokat, melyek esetében a fülünkre szorítandó hangszóróból több mint négyszer akkora sugárzást mértek, mint az antenna környékén. Mindez azt jelenti, hogy a tényleges adatátvitelhez használt sugárzás négyszerese éri a telefonáló agyát.

•A telefonok billentyűzete és mikrofonja is bocsát ki rádióhullámokat.

•Egy telefon nemcsak egy frekvencián bocsát ki rádióhullámokat. A kommunikációhoz használttól eltérő frekvenciák is mérhetők a telefon közelében.

•A legfrissebb tanulmányok szerint a mai szabványok által megengedettnél jóval kisebb sugárzási szintek is káros hatással lehetnek az emberi szervezetre. Dr Henry Lai kísérleteiben egerek generációit vizsgálta egy “antennaparkban”, ahol az állatok folyamatosan a jelenlegi sugárzási szabvány érték öt századának voltak kitéve. Elgondolkodtató, hogy a vizsgált egyedek ötödik generációjánál már ennél az alacsony sugárzási szintnél is visszafordíthatatlan sejtbeli folyamatok indultak meg.

A médiában gyakran olvashatunk olyan kutatási eredményekről, melyek bizonyítottnak vélik, hogy a mobiltelefonok túl gyakori használata egészségügyi kockázatot jelent. Az egyik tömegtelefon hazai megjelenése után nem sokkal például arról is keringtek pletykák, hogy a készüléket rákkeltő hatása miatt több országban betiltották. Ekkor sokan pánikba estek, mások azzal nyugtatták magukat, hogy “ha engedélyezték, akkor nem lehet olyan rossz”. A fentiekkel szembeni legfontosabb érv (amit igen gyakran hangoztatnak a mobilszolgáltatók és a készülékgyártók): a celluáris technológia nem létezik olyan régóta, hogy egyértelműen bizonyítani lehessen a káros hatásokat.

SAR: a testen mért sugárzás

Az amerikai távközlési felügyelet, a Federal Communications Commission (FCC) 1996 augusztusában elfogadta a vezetéknélküli telfonos adatátvitel biztonsági szabványait. Ekkor született meg a SAR (Special Absorption Rate, mértékegysége W/kg), ami a testen mért sugárzás mérőszáma. A telefonhoz legközelebb lévő testfelületeken megengedett maximális sugárzás értéke 1,6 W/kg (ilyenkor a SAR az “egy kilogrammnyi agyra” jutó sugárzást méri), az egész testre vonatkoztatva ez az érték 0,8-et tesz ki.

Ezeket az egészségügyi határértékeket vette át világszerte a legtöbb ország, így egy telefonkészülék kereskedelmi forgalomba kerülésének feltétele, hogy ezeknek megfeleljen. A vélemények persze megoszlanak arról, hogy az 1,6-os SAR érték betölti-e egészségügyi határérték szerepét. A megítélést ugyanis nehezíti, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy egy adott sugárzásmennyiségre. Az emberi tűrőképesség tehát változó – akárcsak az influenza esetében.

Az FCC erőfeszítései azonban elsősorban azt célozzák, hogy a forgalomba kerülő mobiltelefonok ne interferáljanak más berendezésekkel (autóban, kórházban, stb.), ebből a szempontból pedig nem kiemelt fontosságú, hogy mi történik a készülék mikrokörnyezetében.

Hogyan minimalizálható a kockázat?•Rövidebb beszélgetések:

ha lehet, a hosszabb beszélgetéseket inkább vezetékes telefonon folytassuk.

Ha nincs autós készletünk, ne beszéljünk az autóban: a kocsi karosszériája felerősíti az elektromágneses rádióhullámokat, amelyek így fokozottan fejtik ki hatásukat. Autós szett nélkül amúgy is tilos a forgalomban telefonálni, ha pedig álló kocsiban akarunk telefonálni, akkor csak a lustaság gátolhatja meg, hogy kiszálljunk az autóból. Ha tehát sokat beszélünk a kocsiban, szereltessünk fel inkább tetőantennát.

Vigyázzunk a kisgyerekekre: mivel a telefonok akkor is mikrohullámokat bocsátanak ki, ha nem beszélünk rajtuk, a készüléket soha ne tartsuk kisgyerekek közelében. Sok kismama a babakocsi tárolórekeszeiben tárolja telefonját, nem is sejtve, mekkora veszélynek teszi ki gyermekét. Ezt a rossz gyakorlatot mindenféleképpen kerüljük el!

Ha mindig nálunk van a telefon, legalább ne a derekunkon hordjuk: igencsak elterjedtek a különféle övön hordós megoldások. Ezek azért nem megfelelőek, mert a legtöbb esetben közvetlenül csonttal érintkeznek (még az “úszógumisoknak” is kiáll a csipőcsontjuk). Mivel a csont merev, nehezebben alkalmazkodik a magas frekvenciához. Hordjuk ezért ott a telefont, ahol az “párnával” (lehet ez izom, de zsír is) érintkezik. A legeslegjobb megoldás a zsebes nadrágok combzsebe, de nem rossz az ingek és a kabátok belső zsebe sem. A szívet ugyanis nemigen zavarják be a rádióhullámok, kivéve persze, ha pacemakerünk van. Ha megtehetjük, hordjuk a telefont a táskánkban!

A helyes kéztartás: a telefont tartsuk úgy, hogy az antenna a lehető legtávolabb kerüljön a fejünktől. Ha telefonunk antennája kihúzható, húzzuk ki. A készüléket pedig soha se függőlegesen tartsuk, hanem döntve.

Egy-egy telefonkészülék SAR-értékének meghatározása több módszerrel történhet. Egyrészt elterjedtek a modellezős megoldások, amikor a fizika törvényszerűségeit felhasználva a legkülönfélébb modellek alapján számítják ki a kérdéses értéket. Sokkal megnyugtatóbb azonban, amikor a modellezés alapján számított eredményeket valós mérések támasztják alá. Ekkor valós körülmények között, beszélgetés közben mérik a készülék sugárzását. A mérések során az emberi fejet az autós töréstesztek dummyjához hasonló bábu helyettesíti.

A headsetek javíthatnak, ronthatnak is

A közelmúltban olyan véleményeket is olvashattunk a sajtóban, melyek szerint a mikrofonos fejhallgatók (a headsetek) használata megsokszorozza a szervezetre irányuló terhelést. A kijelentést azzal magyarázták, hogy a headset-kábel is kváziantennaként funkcionál, azaz felerősíti a rádióhullámokat. Az elmélet hasonlattal érzékeltette a hatást: egy sokperces beszélgetés ugyanolyan eredménnyel jár, mintha betennénk a fejünket egy bekapcsolt mikrohullámú sütőbe.

Ez nem feltétlenül igaz. Kaphatók ugyanis gyári, profi és “gagyi” headsetek egyaránt. Ezek természetesen nemcsak a vételár tekintetében különböznek, hanem a felhasznált anyagokban és a gyártási technológiában is. Itt is érvényesülhet tehát, hogy “az olcsó a drága”. A tesztek alapján ugyanis a profi kiegészítők zöme nemhogy sokszoros sugárzásnak tette ki a felhasználót, hanem számos esetben a mérhetőség határára csökkent a rádióhullámok ereje. A “gagyi” kategória képviselői viszont csúfosan leszerepeltek: valóban többet ártanak, mint használnak.

Az antennapajzsokról

Már kaphatók olyan védelmi eszközök, amelyek a mobilkészülék által kibocsátott káros sugárzást csökkentik anélkül, hogy az adatátvitel minősége romlana. Egy részüket sapkaként az antennára kell húzni, a belső antennás készülékek tulajdonosainak sem kell azonban elkeseredniük. Ők ugyanis matricaként a beszédközvetítéshez használt hangszóróra ragaszthatják a megfelelő antennapajzsot. A tesztek alapján valamennyi pajzs jelentősen csökkenti a fejre jutó káros sugárzást.

























Mobilok alacsony
SAR-értékkel
Telefonkészülék SAR-érték
Motorola StarTac 130 0,1
Nokia 8810 0,22
Motorola StarTac 7860 0,24
Hagenuk Global 0,28
Motorola TalkAbout 2297 0,35
Motorola ST7797 0,39
Motorola T8097 0,39
Motorola P8097 0,39
Sony CMDX-1000 0,41
Ericsson SH888 0,42
Motorola StarTac 7790i 0,42
Sony CMD-C1 0,55
Nokia 6150 0,69
Motorola cd930 0,7
Siemens C-25 0,72
Forrás: Cnet.com – Wireless

Mobilok magas SAR-értékkel
Telefonkészülék SAR-érték
Bosch GSM-908 1,59
Philips Genie 900 1,52
Ericsson LX-588 1,51
Ericsson T28 1,49
Nokia 5170i 1,49
LG IC TP1100 1,48
Nokia Digital 5160 1,45
Denso TP 2200 1,44
Samsung Uproar 1,44
Nokia 6162 1,42
Nokia 6185i 1,41
Philips Genie 1800 1,41
Ericsson A1228D 1,35
Bosch M-Com 906 1,32
Nokia 3110 1,24
Forrás: Cnet.com – Wireless

Ajánlott videó

Olvasói sztorik