Belföld

FigyelőBarométer – január 17.

Jelentős terhet róhat a kergemarha kór a magyar mezőgazdaságra (-1). Termelési korlátozás várható az OPEC ülésétől (-1). Jótékony hatással lehet a magyar telefóniára a Matáv meghirdetett megújulása (+1). Enyhén süllyed a FigyelőBarométer.

Az elmúlt századokban farsang évadja kezdődött vízkeresztkor, a mi új korunkban, úgy látszik, a titokzatos vizsgálatok ideje ez. Előbb a Kehi vizsgálta a miniszterek és államtitkárok külföldi utazásait, majd most már az ombudsman a vizsgálatot vizsgálja. Pontosan azt, hogy tényleg titok-e a titok. Vizsgálják azután a volt békefentartó magyar katonákat a rejtélyes elnevezésű gyengített urán okán. Februárban, ha minden összejön, elkezdik vizsgálni a levágott magyar szarvasmarhákat, nem kapták-e meg a titokzatos betegséget, a kergemarha kórt. Kormánykörökben, ha lopva is, de alighanem sűrű pillantásokkal vizslatják a politika egét: vajon tovább tündöklik-e rajta a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés állócsillaga, a száguldó miniszter. Az alsóbb szinteken élők pedig leginkább a szokásos év eleji bukszavizsgálatot végzik el, s megpróbálják összegezni, hová megy el titokzatos módon a pénz.

Szólnak pedig az adatok tíz százalék alatti tavalyi inflációról, és az elemzők egymással megegyezően nyolc százalék körüli pénzromlást várnak erre az évre. Az utca embere, amikor a rádió mikrofonját az orra alá dugják, mégis azt mondja: “nem hiszem”. Mert nem érzi. Tessék, most is: éppen, hogy csak elkezdett lejjebb menni a motorbenzin ára, már dörzsölhettük a kezünket, hogy ez milyen szépen begyűrűzik majd rövidesen mindenhová, hiszen áremeléskor is első helyen szoktak hivatkozni az üzemanyagra, erre keresztbe tesz az OPEC. Pedig még Amerika is interveniált nála miattunk. (Meg persze a többiek, például saját maga miatt.)

Pozitív mozgást sugalló hírek szólnak a Matáv általános megújulásáról. A magyar telefónia jelenlegi egyeduralkodója, úgy látszik, komolyan készül a monopólium utáni időkre. Igaz, nemigen van más választása, abban mégsem reménykedhet, hogy közszolgálati telefontársaságnak nyilvánítják, és attól fogva már nem számít, ha csupán az ott dolgozók meg a politikusok telefonálgatnak egymásnak az elárvult vonalakon. A keddi sajtótájékoztatón az idei 20-25 százalékos díjemelés még titokban maradt, de azt meg lehetett tudni, hogy lesznek új tarifacsomagok. A dolgozók meg tíz százalék fizetésemelést kapnak. Már azok, akiket nem sodor magával a vonalas hálózatnál a közeljövőben aktuális tizenhat százalékos elbocsátási hullám.

Bérügyekben máshol is események várhatók, pedig megszületett a globális bérmegállapodás a szakszervezetek és a munkáltatók között. Hasztalan igér ez érzékelhető, nagyjából három százalékos általános reálbérnövekedést, már kelnek a hírek a várható ágazati csatákról. Egyelőre az energiaszektor és – hagyományosan – a közlekedési ágazat hallatja hangját, de alighanem meg fognak szólalni azok is, akik évek óta hiába várnak több-kevesebb türelemmel arra, hogy helyzetük javuljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik