Belföld

FigyelőBarométer – január 16.

Megszületett a bérmegállapodás. (+2) Pezseg az internetes piac. (+1) Fenyeget a kergemarhakór. (-2) Felfelé tart a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Egyezségre jutottak tegnap a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselői. A kompromisszum mindenféleképpen sikerként értékelendő, hiszen iránymutató lehet az ágazati és a helyi bértárgyalásoknál. A döntéssel mindkét fél elégedett, bár a munkaadói oldal a tervezettnél többet engedett eredeti elképzeléseiből. Jó hír a munkavállalóknak, hogy reálbérük növekedésére számíthatnak. Legalábbis így vélik az elemzők.

Újabb zsongás az internetes piacon. Az iparági előrejelzések szerint az idén a magyar netes piac konszolidációja várható, de ez nem jelenti azt, hogy a kisebb látogatottságú site-oknak nincsen létjogosultságuk. A tartalomszolgáltatók reklám- és szponzori bevételekből tartják fenn magukat, és külföldi társaikhoz hasonlóan a jövőben sem tervezik, hogy pénzt kérjenek oldalaik látogatásáért. Bár a forgalom zömét néhány oldal tudhatja magáénak, nem kell elkeseredniük a kisebb portáloknak sem. Ezek ugyanis egy-egy témára szakosodhatnak, így mérsékelhetik működési költségeiket. Emellett előnyhöz juthatnak a reklámpiacon is, tekintettel arra, hogy célközönségük jobban behatárolható.

A hétvégén Németországban diagnosztizáltak olyan beteg szarvasmarhát, mely Tirolból származott. A kergemarhakór közelít a magyar határokhoz, de nálunk még jó ideig nem kezdődik meg az állatok szigorított szűrése. Olaszországban egy olyan vágóhídon is találtak fertőzött marhákat, amely az ottani McDonald’snak szállít. Az uniós országokban már így is harmadával visszaesett a marhahús fogyasztása, ami mindenféleképpen veszélyezteti a gyorséttermi láncok profitját. Számukra ugyanis végzetes lehet a nehezen megszerzett fogyasztói bizalom megrendülése. Erre mutatott példát a Coca-Cola közelmúltbeli esete, amikor egy “helyi” problémából nemzetközi botrány lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik