Belföld

Tőzsdehét – semmi biztató

Biztatónak nem mondható hetet zárt a hazai részvénypiac, bár az egy hét alatt fél százalékos emelkedést felmutató BUX még így is a világ tőzsdéinek középmezőnyében foglalhatott helyet.

Tőzsdehét – semmi biztató 1A fejlődő piacok általános emelkedése mellett a budapesti tőzsdeindex úgy emelkedett kőkemény 43 pontot, hogy tulajdonképpen az egész erősödés egyetlen naphoz, mégpedig a péntekihez köthető. A forgalom 8-10 milliárd forint körüli szinten állandósult, a részvényárakat lassú csökkenés jellemezte a hét utolsó napjáig, amikor is az addigi lassú csökkenés nagyobb megugrásba csapott át. Az egy nap alatt 2,6 százalékot emelkedő index ismét megközelítette a nyolcezres lélektani határt, amit az elmúlt hetekben többször megkísérelt áttörni- sikertelenül.

Pénz- és állampapírpiacAz MNB azonnali hatállyal január 8-án kamatcsökkentést jelentett be, de a 25 bázispontos repovágásnak nem volt nagy hatása az állampapírpiacra. A hétfői MNB kötvény aukción és a keddi diszkont kincstárjegy aukción azonban jelentős mennyiségű ajánlat érkezett be, és a rövid papírokat egész héten keresték a másodpiacon is. A három hónapos diszkont átlaghozama háromszoros túljegyzés mellett 11,4 százalékra csökkent, ez 27 bázispontos esést jelent az előző heti aukcióhoz képest. A héten az 3, illetve 10 éves kötvények aktuális kibocsátását is lebonyolították, kétszeres, illetve háromszoros túljegyzés mellett, a 2004/I átlaghozama 9,06, a 2011/A átlaghozama 7,98 százalék lett, ez 168, illetve 106 bázispontos csökkenést jelent az egy hónappal korábbi aukciókon kialakultakhoz képest.

Felemásan mozogtak a referenciahozamok az elmúlt napokban, általában érvényesült a tendencia, miszerint a rövid oldal papírjainak esetében tovább csökkent a hozamesés, míg a hosszú papírokat tekintve megállt, és felfelé fordultak a hozamszintak.

A DWIX értéke 11,53 százalékra csökkent, ez újabb két bázispontos indexcsökkenést jelent.

A forint a sáv erősebb felén a centrumtól 2,13 százalékra zárta a hetet, ez minimális csökkenést jelent az egy héttel azelőtti állapothoz képest, a keresztárfolyam a dollárhoz képest fél százalék körüli mértékben javult.

Amerikában, úgy tűnik, a FED kamatcsökkentése a technológiai papírok piacára hozott csak optimizmust, jöhetett eső (Hewlett Packard profit warning), fagy (a Yahoo! Vártnál jóval gyengébb eredménye) vagy csak szimplán köd (a Cisco leminősítése), a Nasdaq öt tőzsdenap alatt kilenc százalékkal ugrott meg. A befektetők elsősorban a régi gazdaság részvényeiből vonultak ki, ami a Dow Jones lassú, de folyamatos csökkenését vonta maga után.

Az igazán hírszegény hazai környezetben egy-két érdekesebb esemény azért lezajlott. A blue chipek viszonylag jó teljesítménye mellett említést érdemel a Borsodchem (BC) ismételt hasra esése. A vegyipari papír a nagyrészvényesi találkozót követően másfél éves mélypontra zuhant, mivel a találkozó nem közelítette a BC menedzsment és az egyik nagyrészvényes alapszabály-módosítást illető, korántsem formai álláspontját. A Nabi új megrendeléseket jelentett be, ez sem igazán hatotta meg azonban a befektetőket, a Richter megítélését viszont javította fogamzásgátlóinak angliai sikere.

A hét egyik legmeghatározóbb híre az volt, hogy egymás után hozták ki profit warningjaikat a hazai áramszolgáltató társaságok, arra figyelmeztetve, hogy a január 1-jén bevezettet új árszabályozás nyomán jelentős veszteségek képződnek majd a cégeknél. A Mol próbálkozását szem előtt tartva (annak sikertelenségét viszont elfelejtve) valószínűleg jogi síkra is terelik az ügyet. Ami a tőzsdét illeti, az egyetlen likvid árampapír, a Démász erőteljesen megsínylette az eseményeket, az elemzők egymás után hozták ki addigi kedvencük leminősítéseit. A részvény ára eközben 12 százalékkal került lejjebb, rászolgálva ezzel a hét vesztese címre. Mintegy két százalékkal maradt el a “trófeától” a Graphisoft – újabb historikus mélypontot érve el -, és ezzel tovább éltette a hazai részvénykibocsátások utóbbi pár évének “sikersztoriját”.

Ami az elkövetkezendő napokat illeti: ha itthon nem is, de külföldön meglehetősen eseménydús kereskedési napokat láthatunk majd. Az aktuális, várhatóan erőteljes hatású gazdasági adatok mellett piacrengető vállalati eredmények jelennek meg. Elég a következő három társaságra gondolni: Boeing, Microsoft, Sun – és máris törölgethetjük homlokunkat. Bár kedden itthon is megjelenik a várt decemberi inflációs adat, erőteljes forgalomra nem nagyon számíthatunk. Mindenesetre a Graboplast részvényesei legalább nyugodtan (?) eliszogathatják üdítőiket a társaság rendkívüli közgyűlésén (19-én déltől).

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7906,4 0,54 % 0,72 %
Varsó WIG 17070,5 -2,51 % -4,35 %
Prága PX50 491,4 0,63 % 2,7 %
Frankfurt DAX 6490 1,69 % 0,88 %
Párizs CAC 5834,3 1,33 % -1,55 %
London FTSE 6165,5 -0,63 % -0,92 %
Nikkei 225 13347,7 -3,75 % -3,18 %
Hang Seng 15295,4 -0,99 % 1,32 %
Dow Jones IA 10525,4 -1,28 % -2,42 %
Nasdaq 2626,5 9,09 % 6,31 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik