Belföld

Jön a webkárty@

Bankszámla-tulajdonosoknak szóló hír, hogy új generációs bankkártyák indulnak hódító útjukra. A webkártyák segítségével aránylag gyorsan és könnyedén vásárolhatunk bármit az interneten, és nem kell félnünk a visszaélésektől.

Amióta a világháló a glóbusz szinte bármely pontjáról elérhető, a rendszert alapvető eszköznek tekintik a világ kereskedelmének bonyolításához. A probléma mindeddig az volt, hogy a biztonságos e-kereskedelem igazából csak elméletben létezett. A korábbi technikai eszközök és megoldások ugyanis még nem tették lehetővé a gördülékeny világhálós kereskedelmet.

Jön a webkárty@ 1Az új megoldás

A megoldást jó ideig az internetes szakmától várta mindenki. Ezzel szemben most úgy látszik, a banki szféra valósít meg egy olyan ötletet, ami a nagy kérdésre talán végleges választ jelent, és megnyitja a kereskedelemben az utat egy hatékonyabb tranzakció-bonyolításhoz. Ez az ötlet a webkártya, valójában egy olyan speciális tulajdonságokkal felvértezett hagyományos bankkártya, mely könnyedén átvezeti felhasználóját az ilyenkor felmerülő problémák sokaságán.

Internetes vásárlásra még számos más bankkártya is alkalmas, de – tudomásunk szerint – csak az alábbiakban említett két fajtát fejlesztették kizárólag világhálós használatra Magyarországon. A hazai pénzintézetek közül vizsgált OTP és Kereskedelmi és Hitelbank ugyanis két különböző technikai megoldást választott a kártyával történő internetes vásárlások lebonyolításához.

A webkártyák bevezetésével együtt járó új szolgáltatást a bankok nemcsak az eddigi bankkártya-tulajdonosoknak szánják, hanem kifejezett cél az is, hogy a potenciális ügyfelek új csoportjával kerüljenek szerződéses kapcsolatba. Az újfajta termék adta bevételi lehetőségeket alaposan ki is használják a kártyakibocsátók, és különféle járulékos szolgáltatások igénybevételéhez kötik a webkártyák kiváltását.

Jön a webkárty@ 2Eurocard/Mastercard az OTP Banknál

Az internetes vásárlásra jogosító terméket tulajdonképpen az OTP Elektronikus Számlacsomag elnevezésű szolgáltatás foglalja magában, melyet 2000. december 4-én vezettek be. Ez több részből tevődik össze: Egyrészről tartalmaz egy elektronikus számlát, amely a napi pénzügyek intézéséhez ad alapot, másrészről egy sávos kamatozású megtakarítási számlát, melynek segítségével a megtakarításra szánt összeget kamatoztathatjuk. Mindezek ügyintézéséhez a pénzintézet telefonos és internetes szolgáltatásai állnak rendelkezésre.

A számlacsomagot elsősorban a gyors és rutinszerű pénzügyi tranzakciók lebonyolításához fejlesztették ki, ezért tartozik még ide az Eurocard/Mastercard típusú webkártya is. Ez a termék a csomag többi tagjával szoros összefüggésben úgy ad lehetőséget az internetes vásárlásra, hogy csak akkor kell feltölteni, amikor egy konkrét vásárlást szeretnénk lebonyolítani, egyébként pedig célszerű fedezetlenül hagyni. Ezzel az eljárással már alapjaiban kizárható mindenfajta visszaélés. Ezenkívül, mivel az OTP webkártyáját fizikailag le sem gyártják, a kódot sem lehet hagyományos módon ellopni.

A bank az új szolgáltatáscsomagon belül egy jól integrált lehetőséget kínál még a felhasználók számára. A Mobil Kártyakontroll segítségével azonnali SMS üzenetben kaphat visszaigazolást a kártyatulajdonos a vásárlásokról.

Vannak még hibák…!Lázár Ágnes a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. bankkártya-üzletágának vezetője kérdésünkre elmondta: az interneten végzett vásárlások száma fokozatosan nő, de akadnak problémák is. A világhálóra fejlesztett bankkártyákat a világ minden táján a K&H által is használt azonosító kóddal (Electronical Commerce Indicator – ECI) használják, ezzel azonban sok probléma van, mivel a rendszer számtalanszor dobja vissza az SMS-ben küldött, vásárlásra feljogosító ECI-t kódhibára hivatkozva. A tapasztalatok szerint tehát a hibalehetőségek száma nagy.

Visa a Kereskedelmi és Hitelbanknál

A K&H Bank Visa Internet Kártya néven a Don’t Worry szolgáltatással egybekötve vezette be az internetes kártyás vásárlások lehetőségét. A pénzintézet a S@fenettel közösen alakította ki a technikai hátteret. A K&H esetében a bankkártyához tartozó számlán hagyományos módon tárolható pénz, viszont a tranzakciók lebonyolítását a világhálóhoz kellett igazítani.

Vásárláskor a kártyaszám megadását követően az elfogadó ellenőrzi a banknál, hogy megvan-e a kellő fedezet. Amennyiben likviditási problémák nem merülnek fel, a bank engedélyezi a kifizetést, viszont csak akkor bonyolítja le, amikor a megerősítési kérelemre megérkezik a vásárló azonosító kódját tartalmazó SMS üzenete, mellyel igazolja, hogy valóban az ő engedélyével kezdeményezték az átutalást.

Nemzetközileg a kódot Electonical Commerce Indicatornak hívják. A biztonság érdekében tehát “igába hajtották” a mobiltelefont is, amely a kártya használatakor segítséget ad az ügyintézés ellenőrzésében, és nélkülözhetetlen a visszaigazoláskor. Így emiatt a szerződés megkötéséhez feltétellé vált az is, hogy az ügyfélnek legyen vezeték nélküli telefonja. A Visa Internet kártyát azonban a Don’t Worry szolgáltatás nélkül is lehet igényelni, ebben az esetben viszont a bank a napi 200 ezer forintos vásárlási limitet a tizedére korlátozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik