Belföld

FigyelőBarométer – január 11.

Jó eredmény a globalizációs világranglistán. (+2) Nincs kibúvó a szövetkezeteknek. (-1) Bíráló vélemények a villásreggelin. (-2) Lejtmenetben a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Globalizálódás

Magyarország a 17. helyre került a Foreign Policy Magazine “globalizációs világranglistáján”, ahol az Egyesült Államok a 12. helyet foglalja el. Az első Szingapúr lett. A tanulmány szerint a kisebb országok sokkal inkább függnek a globalizációtól, mint a nagyobb hatalmak, mivel termelésük jelentősebb része kerül a világpiacra. A globalizálódás ekkora mértékű elterjedése elsősorban a technológiai-informatikai fejlődésnek köszönhető. Az internet szinte megszüntette az országok közötti határokat.

Szövetkezetlenítés

A szövetkezetek úgy próbálnak kibújni a külsősök kifizetéséről szóló kötelezettségük alól, hogy más gazdasági társasággá alakulnak át. Az FVM tervezete ezt a kiskaput zárja be, mivel csak akkor nem kell kifizetni a külsősöket, ha már az átalakulásról szóló cégbírósági bejegyzés jogerőre emelkedett. Szakemberek úgy vélekednek, hogy a szövetkezetek csak vagyonuk egy részének (áron aluli) értékesítésével képesek megteremteni a hiányzó forrást. Mindez többeket előnyös helyzetbe hozhat, és visszaélésekre adhat majd okot. A szövetkezetek és a mezőgazdaság leépítése elkezdődött…

Figyelmeztetés

Demszky Gábor villásreggelire hívta az egykori pénzügyminisztereket. Békesi, Medgyessy, Kupa és Demszky úgy véli, hogy a kétéves költségvetés veszélyes folyamatokat indít el a magyar gazdaságban. Demszky szerint a költségvetés nem teszi világossá a kormányzat szándékait. Békesi az általános gazdaságpolitikát hiányolta a költségvetésből, és miközben serkenti a belső kereslet növekedését, a monetáris politika eszközeivel próbálja mérsékelni az inflációt. Félő, hogy az egyensúly, amely a gyors gazdasági növekedés mellett, növekvő exportteljesítménnyel, beruházással párosult, most felborul. Medgyesi Péter egyszerűen fogalmazott: “az embereknek ez a költségvetés nem jó”. “Feltehetőleg a kávé dobhatta fel az egykori pénzügyminisztereket annyira, hogy a valóságtól ennyire eltérő helyzetképet vázoljanak fel” – reagált Varga Mihály, jelenlegi pénzügyminiszter a villásreggelin elhangzottakra. Hogy kinek lesz igaza, még nem tudni, de egyre többen kiáltanak fel: “Valami nincs rendben!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik