Belföld

FigyelőBarométer – január 9.

Senkinek sem kell a Malév (-1). Bizonytalan a Nemzeti Egészség Kht. jövője (+-1). Nincs vége a Tocsik-ügynek (-1). Süllyed a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Akár örvendezhetnénk is afölött, hogy nem került “idegen kézre” nemzeti büszkeségünk, a 97 százalékban állami tulajdonban lévő Malév Rt.: tovább röpítheti gépeire festve a magyar trikolórt. Csakhogy gazdasági oldalról nézve ez a szárnyalás inkább látszik mélyrepülésnek. Hiába emelte árait és növelte forgalmát, mégis masszív, több milliárd forintos veszteséggel zárta a múlt évet a honi légitársaság. Mentségére szól, hogy nincs ezzel egyedül: azért is nem kelendő, mert sok a piacon a hozzá hasonló, vevőből viszont annál kevesebb akad, és mint látjuk, azok is válogatnak, hiszen megtehetik. A privatizáció így mindenesetre lekerült egyelőre a napirendről. A várható következmény: 4-8 milliárdos állami tőkeinjekcióra lesz szükség, továbbá a 4300 dolgozó 5-10 százalékát érintő elbocsátás. És ettől valószínűleg nem lesz jobb a társaság helyzete – legfeljebb nem romlik tovább.

A Nemzeti Egészség Kht. neve Gógl Árpád nyugdíjba vonulásának hírével együtt került be a köztudatba. Az Egészségügyi Minisztérium és három magánszemély alapítaná meg a közhasznú társaságot, vagyoni bázisa többek között a Club Aliga és még három, egészségfejlesztéssel foglalkozó intézmény lenne. Ez már visszalépés az eredeti tervhez képest, amelyben még több szanatóriumról is szó volt. De most éppen ott tart az ügy, hogy nem tart sehol, és ha lesz belőle valami, lehet, hogy aki kitalálta, sem fog ráismerni saját ötletére. Mikola doktor, az új egészségügyi miniszter ugyanis – érthető módon – nem szeretné, ha tárcája intézményei külső magánszemélyek ellenőrzése alá kerülnének. Vagy arról van szó, amit egyébként éppen az új miniszter nehezményezett néhány napja egy interjúban, hogy ha nálunk valahova új ember jön, az nem elődje munkáját folytatja, hanem mindent elölről kezd? Mindenesetre lehet, hogy Gógl Árpádnak más elfoglaltság után kell néznie, ha közhasznúan akarja tölteni a nyugdíj édes napjait.

Tocsik Márta újból rosszul lett, de ezúttal – egyelőre – nem vont vissza semmit. Egy nap szünet után, szerdán folytatja vádlotti vallomását a Fővárosi Bíróságon, ahová – mint emlékezetes – úgy került újra, hogy az ítéletet a felsőbb fórum egyszerűen szólva visszadobta. Talán még azt is odaírta a dolgozat végére, hogy: “Rendetlen, hanyag munka, nézd át újra!” A négy éve tartó per hivatalosan sem csak Tocsik Mártáról szól, hiszen többen ülnek mellette a vádlottak padján. De nem ez a nagyobbik baj, hanem az, hogy az amúgy is szövevényes ügy története, ahogy telik-múlik az idő, egyre inkább csak megerősíti az utca emberének abbéli meggyőződését, hogy megint a hatalom játszadozik, s neki ehhez legfeljebb annyiban van köze, hogy majd megint ő fog szívni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik